KKTC'de Sendikalardan Zam Eylemi - Son Dakika
Dünya

KKTC'de Sendikalardan Zam Eylemi

KKTC\'de Sendikalardan Zam Eylemi

KTAMS, bazı parti ve sendikaların desteğiyle zamları ve KKTC'deki kötü yaşam koşullarını protesto amacıyla grev ve yürüyüş düzenledi.

20.12.2013 20:08  Güncelleme: 20:19

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), bazı parti ve sendikaların desteğiyle zamları ve KKTC'deki kötü yaşam koşullarını protesto amacıyla grev ve yürüyüş düzenledi.

Sendika merkezinden başlayan yürüyüş Meclis önüne kadar protestolarla bayrak ve düdükler eşliğinde sürdü. Polisin meclis önünde barikatıyla karşılaşan eylemciler burada polisin önlerini kesmesini protesto etti.

KTAMS Genel Başkanı Ahmet Kaptan, ülkenin hukuk devleti anlayışıyla yönetilmesi gerektiğini söyleyerek polis barikatını protesto etti ve bir an önce barikatın açılarak, Meclis Başkanı Sibel Siber'le görüşmenin yolunun açılmasını istedi. Kendilerine adeta "terörist" muamelesi yapıldığını belirten Kaptan, ülkenin gerçek sahibi Kıbrıs Türk halkının yine kendi evlatları olan polislere kırdırılmaya çalışıldığını savundu.

Halkın bu tip kötü yaşam koşullarına layık olmadığını, hükümetin dövizdeki yükselişleri öne sürerek 4 aydır bahane ürettiğini söyleyen Kaptan, 2 haftadan beri toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ortaya hiçbir sonuç çıkarmadığını kaydetti. Kaptan, şu an iktidarda olan CTP ve DP'ye 4 ay önce hazırladıkları seçim bildirgelerini ve kitapçıkları tekrar okuma çağrısı da yaptı.

KKTC Mec-Sen Genel Sekreteri Mahmut Tabur da, KTAMS ve diğer eyleme destek veren örgüt ve partilere teşekkür ederek, hükümetin iktidara geldiği günden itibaren halkın ezilişine tanıklık edildiğini söyledi. Çiftçi, üretici, hayvancı ve tüm emekçilerin sıkıntıda olduğunu ve bunlara acil tedbirler alınması gerektiğini kaydeden Tabur, bugün aynı sesi bu kesimlerin de vermesi gerektiğini, aksi halde ülkeyi çok kötü günlerin beklediğini dile getirdi. Tabur, halka çağrıda bulunarak yapılacak kitlesel eylemlere katılmaya ve Meclis önünde toplanmaya çağırdı.

KKTC Meclisten çıkarak bazı CTP milletvekilleriyle birlikte eylemcilerin yanına gelen KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, eylem yapmak için toplanan kalabalığa gelerek açıklama yapmak istedi. KKTC Başbakanı'nı eylemcilerden bir tanesi, "Sayın Başbakanım polis barikatını siz kaldıramıyorsanız zurnanın son deliği bile değilsiniz" diyerek protesto etti.

KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu da yaptığı açıklamada, Ocak ayında yeni asgari ücretin belirlenip, hayat pahalılığının da maaşlara yansıtılacağını söyledi. Dövizdeki yükselişin petrol ve elektrik zammına yansıdığını ifade eden Başbakan, Kıb-Tek'in şu an maliyetin altına satış yaptığını ifade etti. Tüpgaza yapılan zammın tamamıyla özel şirketlerin inisiyatifi olduğunu belirten Yorgancıoğlu, tüp gazda fonun %0 olması halinde dahi tüp gazın fiyatının ancak 50 kuruş ucuzlayabileceğini anlattı.

YÜRÜYÜŞ BİTTİ OTURMA EYLEMİ BAŞLADI

Kaptan, eylemin tamamlandığını bildirmesine rağmen, kalabalık dağılma yönü olarak TC Lefkoşa Büyükelçiliği önünden geçen yolu kullanmak isteyince, eylemciler ve polis arasında yine anlaşmazlık çıktı. Polis, bu yönün kullanılmasına izin vermeyince, eylemciler da burada Meclis önünde bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi.

Eyleme destek veren parti ve sivil toplum kuruluşları şöyle: TDP, Baraka Kültür Merkezi, İnsan Hakları Derneği, TÜRK-SEN, DEV-İŞ, KTOEÖS, KTÖS, GÜÇ-SEN, ÇAĞ-SEN, MEC-SEN, FEMA ve Komünist Emek Hareketi. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya KKTC'de Sendikalardan Zam Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement