Normandiya Çıkarması 70. Yıldönümünde Anılıyor - Son Dakika
Dünya

Normandiya Çıkarması 70. Yıldönümünde Anılıyor

Normandiya Çıkarması 70. Yıldönümünde Anılıyor

İkinci Dünya Savaşının en şiddetli çatışmalarından olan Normandiya Çıkarması’nın 70. yıldönümü sebebiyle Müttefik Kuvvetler liderleri Fransa’da buluştu.

06.06.2014 18:05

İkinci Dünya Savaşının en şiddetli çatışmalarından olan Normandiya Çıkarması'nın 70. yıldönümü sebebiyle Müttefik Kuvvetler liderleri Fransa'da buluştu.

Normandiya Çıkarması'nın 70. yıldönümü sebebiyle, 2. Dünya Savaşı Müttefik Kuvvetleri liderleri Fransa'da anma törenine katıldı. Törene 19 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve Normandiye gazileri katıldı. Askeri terimle' D-Day' olarak adlandırılan Normandiya Çıkarması'nın 70. yıldönümü için Omaha sahillerinde düzenlenen törende Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve ABD Devlet Başkanı Barack Obama konuşma yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande konuşmasında, "20 binden fazla ABD askeri burada, Normandiya'da canlarını vermiştir. Bir tanesini bile unutmak istemiyorum. Onlar bizim ailemizdi, arkadaşımızdı, kardeşimizdi. Onlar bizi özgürleştirenlerdi. Fransa bu askerlere ve ABD'ye olan borcunu asla unutmayacak" dedi.

ABD Devlet Başkanı Obama yaptığı konuşmada, "Burada, bu sahillerdeki dalgalar özgürlük için ortak gayemize dönüştü. Amerika'nın özgürlüğüne olan bağını bu sahillere çıkan genç adamlardan daha iyi ne anlatabilir. Onlar hiç tanımadıkları insanları kurtarmak için buraya geldiler. Yaptığınız hizmeti bir kez daha hatırlamamıza izin verin. Bu insanlar burada savaştıkları için biz barış ne demek biliyoruz. Onlar kendileri feda etti ki biz özgür olabiliyoruz. Onların umutları bizim artık savaşmaya ihtiyaç duymamamızdı. Onlara müteşekkiriz" şeklinde devam etti.

Dünya tarihinde bilinen en büyük amfibi çıkarma olan Normandiya Çıkarması 6 Haziran 1944 tarihinde düzenlendi. Bu tarih çıkarmanın başlangıç gününü vurgulamak için "D-Day" olarak isimlendiriliyor. Nazi kuvvetlerine karşı ortak düzenlenen çıkarmada Müttefik Kuvvetleri Fransa'nın Normandiya sahillerindeki Utah, Omaha, Gold, Juno ve Sword ismi verilmiş beş bölgeye denizden çıkarma yapmışlardır. Utah ve Omaha Amerikalılara, Gold ve Sword İngilizlere, Juno ise Kanadalılara verilmiştir. Çıkarmada en büyük kayıp Omaha sahillerinde verilmiştir. Çıkarma sırasında Omaha sahili Nazi kuvvetlerine bağlı Wehrmact'ın tecrübeli 352. Tümeni tarafından korunmaktaydı. Çıkarmada, ABD Deniz Kuvvetleri'nin sahili bombalaması ve ABD Hava Kuvvetleri cephenin arkasına paraşütlü birlikleriyle saldırana kadar sahil kontrol altına alınamamıştır. Normandiya Çıkarması'nda 20 binden fazla Müttefik Kuvvetleri askeri hayatını kaybetmiştir. 2. Dünya Savaşı, Pasifik Cephesinde ABD'nin Japonya'yı atom bombasıyla vurması ve Avrupa Cephesinde Müttefik Kuvvetlerden Rusya'nın Berlin'i işgal ederek 3. Reich'e son vermesiyle bitmiştir. - NORMANDİYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Normandiya Çıkarması 70. Yıldönümünde Anılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement