"Siyasi Güçler İsterse Aday Olurum" - Son Dakika
Dünya

"Siyasi Güçler İsterse Aday Olurum"

"Siyasi Güçler İsterse Aday Olurum"

Mario Monti, İtalya'daki mevcut siyasi krizin neticesinde istifasını vermişti.

23.12.2012 17:45  Güncelleme: 07:29

Monti: "SİYASİ GÜÇLER İSTERSE BAŞBAKANLIĞA ADAYLIĞIMI KOYARIM"

Esma ÇAKIR - ROMA/ DHA – İTALYA'daki mevcut siyasi krizin neticesinde istifasını vermesinin ardından, bir kez daha başbakanlık koltuğuna oturmak için adaylığını koyup koymayacağı tartışılan Mario Monti, bu konuya, "Adaylığımı koymayacağım ama siyasi güçlerin beni başbakan olarak görme gibi bir niyetleri olursa bunu değerlendiririm" diye açıklık getirdi.

Mario Monti, Cuma günü Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya istifasını sunmasının ve parlamentonun feshedilmesinin ardından, geleneksel yıl sonu basın toplantısı vesilesiyle kameraların karşısına geçti. Eski kıta Avrupa'da krizin en çok vurduğu ülkelerden biri olan İtalya'yı, 13 ay boyunca bu durumdan kurtarmak amacıyla çeşitli reformlara imza atan ve bu nedenle sık sık halkın tepkisiyle karşılaşan Monti, öncelikle 18 bakanlı kabinesinin icraatlarını değerlendirdi.

Bu süre zarfında izledikleri hükümet politikasının, ne sağa ne sola ne de merkeze değil her kesime hitap etmiş olduğunu anlatan Monti, "Büyük fedakarlıklar içinde yaptıklarımız yok sayılamaz. İtalya, olağanüstü kaynaklara sahip bir ülke ve yüzü gülmeli. Daha çok çocuk yapmak için yeniden güven ortamının oluşması lazım" dedi.

Bir yıllık çalışmalarının neticesinde, finansal riskten uzaklaştıklarını belirten Monti, "İtalyanlar yeniden, başları dik Avrupa vatandaşları olarak gezebilirler" dedi.

İZLEDİĞİM POLİTİKAYI KABUL EDERLERSE VARIM

Gazetecilerin, ülkede son günlerde çokça tartışılan, başbakanlığa aday olup olmayacağı yönündeki sorulara muhatap olan 69 yaşındaki Mario Monti, zaten 'Hayat Boyu Senatör' unvanına sahip olduğunu hatırlatarak, "Adaylığımı koymayacağım ama partilerin beni başbakan olarak görme gibi bir niyetleri olursa bunu değerlendiririm" sözleriyle kafalardaki soru işaretlerine netlik kazandırdı. Monti, siyasi güçlerin, kendi benimsediği, krize karşı izlediği politikalarını kabul etmeleri halinde onlardan katkısını esirgemeyeceğini de dile getirerek, "Eğer bir gün kılavuzluk yapmam istenir, şartlar Parlamento'da görev almamı gerektirirse, bunu da dikkate alırım" diye sözlerini sürdürdü.

Aday olması halinde hangi kesimden olabileceği de irdelenen Monti, şimdiye kadar insanlara bir tarafa ait olma dürtüsünün yerleştirildiğini söyleyerek, "Ben hiç kimsenin yanında değilim. Partilerin ve toplumsal güçlerin de sadece tutarlı fikirlerin yanında olmalarını isterim.

BERLUSCONİ'NİN ZİHİNSEL BUNALIMI

Mario Monti, bir süre önce kendisine, "Merkez sağı yönetmeye talip olursa ben başbakanlıktan adaylığımı çekmeye hazırım" diye seslenen selefi Silvio Berlusconi'ye teşekkür ettiğini söyleyerek, "Onun zihinsel yaklaşımlarına anlam veremiyorum. Dün, benim hükümetimin bir 'felaket' olduğunu söylerken, daha da öncesinde bana ılımların lideri olmamı önerdi. Be veriler karşısında onun herhangi bir teklifini kabul edemem" dedi.

Berlusconi'nin, ilk satın alınan evlerden emlak vergisi IMU'yu kaldırmaya ilişkin sözlerini de ele alan ve görevde olduğu sürede vergi artışlarından dolayı tepki toplayan Monti, "Bu çok güzel bir teklif ama popülizm kokuyor. Eğer ekonomi politikasında büyük adımlar atmazsanız, 5 yıl demiyorum ama bir yıl sonra görevde olan hükümet, emlak vergisini iki katına çıkarmak zorunda kalır" diye değerlendirdi.

İTALYA 24 ŞUBAT'TA SEÇİME GİDİYOR

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolita'nun, Cumartesi günü parlamentonun alt ve üst kanatlarını feshetmesinin ardından, Monti liderliğindeki Bakanlar Kurulu, genel seçimlerin 24-25 Şubat tarihlerinde yapılmasına karar verdi. İtalya'da genel ve yerel seçimler, iki güne yayılarak gerçekleştiriliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya 'Siyasi Güçler İsterse Aday Olurum' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement