Hatalı Soru İddiaları - Son Dakika
Eğitim

Hatalı Soru İddiaları

Hatalı Soru İddiaları

Bu sabah gerçekleştirilen LYS-1 sonrası uzmanlardan sınav yorumları gelmeye başladı.

16.06.2013 22:59

LYS-1 matematik sorularının genel olarak zorlayıcı bulunmasının yanında hatalı soru iddiaları da var.

Uğur Dershaneleri Matematik Bölüm Başkanı Adil Kurt, 12. ve 18. Matematik sorularının hatalı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini belirtti; "Matematik-Geometri LYS-1sınavında önceki yıllara göre daha zor sorular seçilmiş, işlem ve yorum yaparak çözülebilen soru miktarı arttırılmıştır. Öğrencilerin bu sınavda başarılıolabilmesi için matematik ve geometriyi teorik olarak ve çizim yaparak öğrenmesi gerekmektedir. Soruların dağılımı şu şekildedir: Matematik: 9.Sınıftan 11 soru, 10. Sınıftan 13 soru, 11. Sınıftan 12 soru, 12. Sınıftan 14soru. Geometri: 10. Sınıftan 10, 11. Sınıftan 15 ve 12. Sınıftan da 5 soru sorulmuştur. Bu soruların içinde 12. "işlem" sorusunda birim eleman olarak birden fazla değer çıkmaktadır. Halbuki birim eleman tektir. Bu nedenle bu soru hatalıdır. 18. Soruda kalan ax+b biçiminde olup şıklarda sabit fonksiyon verilmiştir. Bu nedenle bu soru da hatalıdır. Bu soruların iptal edilerekdeğerlendirme yapılması gerekmektedir. LYS bir sıralama sınavı olup sorularınzorluk derecesi öğrencilerin yüzdelik dilimini etkilemez. Bu nedenleöğrencilerimizin netler üzerine değil yüzdelik dilim üzerine tercihtebulunmaları gerekmektedir. Ayrıca, Türkiye'de yapılan matematik eğitimi ileöğrencilerimizin bu sınavda başarılı olmaları mümkün değildir. " dedi.

Bilfen Liseleri Matematik Öğretmenleri de basına verilen soru kitapçığındaki 12.soruda bilimsel hata olduğunu belirtti sebebini ise; birim eleman 1'dir ifadesi kullanıldığı için buhesaplamadan yola çıkarak Yanlız I şıkkına ulaşılamamaktadır. Yanıtlar arasındadoğru cevap yoktur şeklinde açıkladı.

12. Soru:

Tam sayılar kümesiüzerinde bir (-) işlemi, her a ve b tam sayısı için

a (-) b = a-b +1

biçiminde tanımlanıyor.

Buna göre, (-) işlemiyle ilgili olarak

I. Birim elemanı 1'dir.

II. Değişme özelliğivardır.

III. Birleşme özelliğivardır.

ifadelerinden hangileridoğrudur?

A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) I, II ve III

18. soruda ise verilen polinom x2 -5x+6ile bölündüğünde elde edilen kalan şıklarda yer almamaktadır.Bu sebeplerdendolayı her iki sorununda iptal edilmesi gerekmektedir.

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Hatalı Soru İddiaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement