Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Afgan Meslektaşıyla Biraraya Geldi - Son Dakika
Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Afgan Meslektaşıyla Biraraya Geldi

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Afgan Meslektaşıyla Biraraya Geldi

Afganistan Eğitim Bakanı Ghulam Farooq Wardak, 12 yıllık zorunlu eğitimle ilgili öngörülen düzenleme konusunda, "Bunun Türkiye için olumlu etkileri olacağı gibi bütün bölge için etkileri olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

03.04.2012 16:07

Afganistan Eğitim Bakanı Ghulam Farooq Wardak, 12 yıllık zorunlu eğitimle ilgili öngörülen düzenleme konusunda, "Bunun Türkiye için olumlu etkileri olacağı gibi bütün bölge için etkileri olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü Eğitim Bakanları Düzeyindeki 1. Mütevelli Heyeti Toplantısı çerçevesinde Türkiye'de bulunan Afganistan Eğitim Bakanı Ghulam Farooq Wardak ile bir araya geldi.

Dinçer'in makamında gerçekleşen görüşmede, Wardak Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki ülke arasındaki dostluğun derinliğine vurgu yapan Wardak, ne zaman ihtiyaç duysalar Türkiye'nin yanlarında yer aldığını söyledi. Bunun bazen faturasının ağır olabildiğini kaydeden Wardak, 2 hafta kadar önce helikopter kazasında 12 Türk askerinin şehit olduğunu anımsattı ve duydukları üzüntüyü dile getirdi.

-"Türkiye'deki sistemi model olarak görüyorum"-

Wardak, Türkiye ile eğitim alanındaki işbirliğine ilişkin bilgi verirken de bugün 1000'den fazla Afgan öğrencinin Türkiye'de yükseköğrenim gördüğünü söyledi. TİKA'nın da Afganistan'da 75 okul kurduğunu, bu okullarda da yaklaşık 70 bin öğrencinin eğitim aldığını anlatan Wardak, çocuk eğitimiyle ilgili de 9 okulun kurulduğunu, 3 bin öğrencinin bu okullardan mezun olduğunu, 3 bininin de eğitiminin sürdüğünü kaydetti.

Wardak, Milli Eğitim Bakanlığı'na dördüncü ziyaretini gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, bu kadar sık ziyaretin nedeninin Türkiye'deki eğitim sistemine inancı olduğunu belirtti. Wardak,"Gerek genel eğitim olsun gerek mesleki eğitim ya da islami eğitim olsun, ben Türkiye'deki sistemi bir model olarak görüyorum. Bakanlığınız yine çok cesur bir adım atarak parlamentodan 12 yıllık zorunlu eğitim kanunu geçirmiş durumdadır ve bunun, Türkiye için olumlu etkileri olacağı gibi bütün bölge için etkileri olacaktır " dedi.

-Dinçer: "Afgan halkını Türk Milletinden çok ayrı tutmayız"

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Afganistan'a, Ekonomik İşbirliği Teşkilatının Eğitim Enstitüsünün kurulması sürecinde Türkiye'ye sağladıkları destek için teşekkür etti.

Dinçer, bugün Afganistan'daki bir okulla ilgili protokol imzalayacaklarına işaret ederek, uzun zamandır karşılıklı anlaşma sağlanmış olduğu halde imzalama fırsatı bulamadıklarını, bugün protokolü imzalamakla iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da güçleneceğini söyledi.

Bakan Dinçer de iki ülke arasındaki dostluk bağlarına vurgu yaparak, "Biz de Afgan halkını Türk Milletinden çok ayrı tutmayız. Sizin problemleriniz, sorunlarınız, aynı zamanda bizim sorunlarımızdır. Ama aynı şekilde bizim problemlerimiz ve sorunlarımız için de sizlerin benzer duygular taşıdığınızdan hiç şüphemiz yok. İki bakan olarak ülkelerimiz arasındaki işbirliğini geliştirmek bize kısmet olacak" şeklinde konuştu.

Görüşmenin ardından iki bakan, Habibe Kadiri Kız Okullarının Kuruluşu ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma'ya imza koydu.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Eğitim Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Afgan Meslektaşıyla Biraraya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement