70 Milyon Dolara 'Çevre Dostu' Motor Merkezi Kuruluyor - Son Dakika
Ekonomi

70 Milyon Dolara 'Çevre Dostu' Motor Merkezi Kuruluyor

70 Milyon Dolara \'Çevre Dostu\' Motor Merkezi Kuruluyor

THY Teknik A.ş.'nin Pratt&witney Ortaklığıyla Kuracağı 70 Milyon Dolarlık "Türkiye Motor Merkezi"nin Temeli Atıldı.

15.07.2008 01:41

THY Teknik A.Ş.’nin Pratt&Witney ortaklığıyla kuracağı 70 milyon dolarlık "Türkiye Motor Merkezi"nin temeli atıldı.

25 bin metrekare alan üzerinde kurulacak tesis 70 milyon dolara mal olacak. THY Teknik A.Ş. Genel Müdürü İsmail Demir, "Amacımız, dünyada en rekabetçi en iyi bilinen motor bakım merkezlerinden birine sahip olmak" dedi.

DÜNYANIN önde gelen motor üreticilerinden Pratt&Whitney ile THY Teknik A.Ş. arasında ’Habom Projesi’ kapsamında kurulacak olan ’Türkiye Motor Merkezi’nin temeli atıldı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda düzenlenen temel atma töreninde konuşan THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir, uçak motoru gibi ileri teknoloji uygulanan bir dalda böyle bir tesisin Türkiye’de açılmasının önemli bir adım olduğunu söyledi. Demir, "Amacımız, dünyada en rekabetçi en iyi bilinen motor bakım merkezlerinden birine sahip olmak. Dünyada tercih edilen çok büyük motor bakım merkezini bir yıl sonra burada hizmete açacağız" dedi. Bu merkezin, ortakları açısından da yeni bir ufuk açacağını ifade eden Demir, tesisin aynı zamanda Türkiye merkezli yatırımların da öncüsü olacağına inandığını kaydetti.

İki güçlü şirket

Pratt&Whitney Genel Müdür Yardımcısı, Global Services Partner Genel Müdürü James Keenan dünyanın en çevre dostu ve ileri motor bakım merkezini İstanbul’da kurmuş olacaklarını söyledi. Şirketlerinin 80 yıl önce faaliyete geçtiğini, THY’nın da 75’inci yılını kutladığını belirten Keenan, bu iki güçlü ve deneyimli şirketin bir araya gelerek, böyle bir bakım merkezi kurmasının önemli olduğunu belirtti. Keenan, motor bakım merkezinin 25 bin metrekare alan üzerine kurulacağını, Türkiye başta olmak üzere yakın bölgelerdeki global müşterilere motor bakım, tamir ve revizyon hizmeti sunacağını söyledi. Merkezin Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kurulmasının da önemli olduğunu anlatan Keenan, buranın Avrupa, Asya ve Ortadoğu’daki müşterilere yakın olması nedeniyle ideal konumda olduğunu kaydetti.

Yılda 200 motor

James Keenan, tesis tam kapasiteye ulaştığında yılda 200 motor bakımının yapılacağını ve personelin de büyük ölçüde THY tekniğin tecrübeli personelinden oluşmasının planlandığını dile getirdi. Merkezin uluslararası Green Building Council’in enerji ve çevre dostu tasarımda ’liderlik’ (Leed) derecelendirme sisteminin altın standartlarını karşılayacak şekilde tasarlandığını ifade eden Keenan, merkezin güneş enerjisinden yararlanacağını ve böylece enerji tüketimi düşük, performansı yüksek bir merkez oluşturacaklarını bildirdi. Keenan, merkezin yaklaşık yüzde 20’sinin geri dönüşümlü malzemeden inşa edileceğini, enerji ihtiyacının da yenilebilir enerji kaynaklarından elde edileceğini ve tesisteki su kullanımının yüzde 40 daha az olacağını kaydetti. James Keenan, tesiste 550 kişinin çalışacağını ve 500 müşteri ile 40’dan fazla bakım merkezi deneyimini buraya aktaracaklarını söyledi.

Hobam projesinin önemli parçası

SAVUNMA Sanayii Müsteşarlığı Muharebe Elektronik Bilişim Sistemleri Daire Başkanı (Mebs) Mete Arslan Habom projesi’nin 1990’lı yıllarda yürürlüğe konulduğunu, bu projenin en önemli parçalarından birinin de İleri Teknoloji Endüstri Parkı’nın kurulması olduğunu belirtti. Bu proje için 1300 hektarlık yerin temin edilerek kamulaştırıldığını ve bu kapsamda yapılacak bu tesis için de 20 hektar alanın ayrıldığını ve THY Teknik AŞ ile kiralama sözleşmesi yaptıklarını anlatan Arslan, tesisin, yeni teknolojiler, yeni üretim teknikleri ve yeni pazarlar kazandıracağını söyledi. Törende, konuşmaların ardından THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir, Savunma Sanayii Müsteşarlığı Muharebe Elektronik Bilişim Sistemleri (MEBS) Daire Başkanı Mete Arslan, Pratt&Whitney Genel Müdür Yardımcısı, Global Services Partner Genel Müdürü James Keenan ve THY Genel Müdürü Temel Kotil yapılacak olan tesisin maketinin üzerindeki örtüyü açarak, basına bilgi verdiler. Ardından katılımcılar, tesisin temsili olarak temelini attılar. Toplam 70 milyon dolara malolacak tesis, önümüzdeki yıl hizmete açılacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 70 Milyon Dolara 'Çevre Dostu' Motor Merkezi Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement