ABD Tarihinin En Büyük İflası - Son Dakika
Ekonomi

ABD Tarihinin En Büyük İflası

ABD Tarihinin En Büyük İflası

ABD'nin En Büyük Mevduat Bankası Olan Washington Mutual'a El Konması, ABD Bankacılık Tarihi Açısından Çok Kritik Bir Hamle Oldu.

26.09.2008 12:01

ABD'nin en büyük mevduat bankası olan Washington Mutual'a el konması, ABD bankacılık tarihi açısından çok kritik bir hamle oldu.

Kısa adı ile WaMu'nun yok olması, ABD tarihinin en büyük iflası olarak tarihe geçti. 119 yıllık banka bir anda karanlık sulara gömüldü.

WaMu da krize kurban gitti

Düzenleyici kurumlara göre, Washington Mutual varlıkları 307 milyar dolar ve mevduatları 188 milyar dolardı. ABD'de daha önce en büyük bankacılık iflası Continental Illinois National Bank & Trust olmuştu. Banka 1984 yılında çöktüğünde 40 milyar dolar varlığa sahipti.

 

Washington Mutual, ABD'de yaşanan krizin en kötü vurduğu bankalardan biriydi. Sorunlu mortgage kredilerinin yanında kredi krizi ve gayrimenkuldeki çöküş bankayı iflasın eşiğine getirmişti. Ancak ABD'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olarak kabul edilen “Federal Deposit Insurance Corp”'un bu el koyma hamlesi, tam da hükümet yetklilileri 700 milyar dolarlık bir plan üzerinde çalışırken sürpriz olarak nitelendirildi.

Öte yandan Washington Mutual'ın varlıkları ise JPMorgan tarafından 1,9 milyar dolara satın alındı. JPMorgan Chase, bu satın almanın ardından 23 eyalette 5 bin 410 şubeye sahip olacağını açıkladı.

JPMorgan Chase, böylece 2,04 trilyon dolar varlıkla Citigroup'un ardından ülkenin ikinci büyük bankası oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi ABD Tarihinin En Büyük İflası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement