Aksigorta'dan Rekor Karlılık - Son Dakika
Ekonomi

Aksigorta'dan Rekor Karlılık

Aksigorta\'dan Rekor Karlılık

Aksigorta ilk yarıyıl performansıyla yüzleri güldürdü

04.09.2012 09:49

Türkiye sigorta sektörünün köklü kuruluşlarından Aksigorta, 2012 yılının

ilk yarıyıl sonuçlarını açıkladı. İlk 6 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre prim üretimini yüzde 16 artıran Aksigorta, net kârını da yüzde 2.487 oranında artırdı.

Sabancı Holding'in, sigortada dünya devi Belçikalı Ageas ile yaptığı ortaklığın ardından 2012 yılına güçlü bir giriş yapan Aksigorta, ilk yarıyılda karlılığını rekor oranda artırarak pazardaki konumunu pekiştirdi.

Geçen yılın aynı döneminde 607 milyon TL prim üreten Aksigorta, 2012 yılının ilk yarısında prim üretimini 706 milyon TL'ye yükseltti. Aksigorta, net kârını ise yüzde 2.487 oranında artırarak 12,8 milyon TL'ye yükseltti.

2012 ilk çeyrek sonuçlarına göre sektör yüzde 1 ve sektörün ilk on şirketi yüzde 5 sermaye karlılığına sahipken, operasyonel karlılığını sürekli artıran Aksigorta, sermaye karlılığını yüzde 12'ye çıkardı ve ilk çeyrek sonunda yakaladığı bu karlılık seviyesini korudu. Halka açık sigorta şirketlerinin 2012 ilk yarıyıl sigortacılık karları toplamı 50 milyon TL iken, Aksigorta sigortacılık karını 30 milyon TL'den 37 milyon TL'ye çıkarmış ve Aksigorta halka açık sigorta şirketleri içinde en yüksek sigortacılık karına ulaşan şirket oldu. Halka açık şirketlerin temettü gelirleri dahil net zararı -35 milyon ve temettü geliri hariç net zararı 90 milyon TL'ye ulaşırken Aksigorta 12,8 milyon TL net kar elde etmiştir.

Yükselen performansını yılın ilk yarısında da devam ettiren Aksigorta'nın finansal sonuçlarını değerlendiren Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, prim üretimini artırırken bir yandan da karlı branşların portföydeki payını artırdıklarını ifade ederek; branş bazında geliştirdikleri verimlilik uygulamalarının sonuçlarını da hızla almaya başladıklarını söyledi. Aksigorta olarak oto sigortalarında risklerin doğru fiyatlandırılmasına ve hasar yönetimine ilişkin yeni bir politika benimsediklerini belirten Genel Müdür Uğur Gülen, şunları söyledi:

"Oto servislerimize standardizasyon getirerek daha verimli, karlı ve sürdürülebilir bir iş modeli oluşturmak için başlatılan Hasar Dönüşüm Projesi'nin ilk adımı olarak İspanyol Centro Zaragoza'nın Türkiye yetkilisi CZ TÜRK ile ortaklaşa yürüttüğümüz sertifikasyon çalışmalarıyla, verdiğimiz hizmet kalitesini de Aksigorta prestijine yakışan şekilde yükselttik. Kalitedeki bu yükseliş ile ikinci çeyrekte bu branşlarda, bir önceki yıl aynı dönemine göre karlılığımızı yüzde 27 oranında artırdık. Sağlık ve motor dışındaki branşlardaki portföyümüzü de büyütme hedefiyle, bu branşların portföy içindeki payını yüzde 5,3 puan artırarak, kârlılığa tesir etmesini sağladık.

Ayrıca banka kanalına özel geliştirdiğimiz ürünlerimiz ile birlikte, mevcut ürünlerimizi de banka müşterisine sunarak bu kanalda ciddi bir büyüme yakaladık. Stratejik ortağımız Akbank ile geliştirdiğimiz SAT KAZAN projesinin etkisi ile büyüme ve karlılık ivmemiz de hızlandı ve ilk 6 ayda yüzde 32'lik büyüme değerine ulaştık. Banka kanalındaki büyüme trendinin artarak devam etmesi, şirket teknik karlılığımızı da olumlu yönde etkiledi."

Türk sigorta sektörünün büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Uğur Gülen, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Swiss Re'nin yayımladığı Sigma raporuna göre 2011 yılında gelişmekte olan ülkelerin hayat dışı sigorta primleri yüzde 9,1 oranında artarken, Türkiye hayat dışı sigorta sektörü yüzde 22 oranında büyüdü. Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında özellikle sigorta sektörü açısından büyük bir gelecek vaat ediyor. Sektörümüzdeki reel büyüme trendinin devam ediyor olması, sektörün büyümesi, sigorta penetrasyonunun artması ve gayri safi milli hasıla içerisindeki payının da yüzde 1 seviyesinden yukarı çıkması anlamını taşıyor.

Aksigorta'ya baktığımızda ise geçtiğimiz yıl yüzde 28'lik büyüme oranı ile sektörün de üzerinde bir büyüme gerçekleştirerek yılı çok iyi bir performansla kapattık. 2012'ye yaptığımız güçlü başlangıcı ikinci yarıyılda da sürdüreceğiz. Sürdürülebilir ve karlı bir şekilde büyüme hedefimize emin adımlarla yürümeye devam ederken bir yandan da sektörün büyümesine ve gelişmesine yönelik çalışmalarımızı devam ettireceğiz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Aksigorta'dan Rekor Karlılık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement