Antalya'dan Rusya'ya İhracaat Başlıyor - Son Dakika
Ekonomi

Antalya'dan Rusya'ya İhracaat Başlıyor

Antalya\'dan Rusya\'ya İhracaat Başlıyor

Antalya Limanı ile Rusya'nın Novorossiy Limanı arasında yaş sebze meyve taşımacılığı yapılacak.

11.10.2012 18:10  Güncelleme: 20:23

Antalya Limanı ile Rusya'nın Novorossiy Limanı arasında 3 Kasım'dan itibaren haftada iki gün gemilerle yaş sebze meyve taşımacılığı yapılacak.

Antalya'dan Rusya'ya yapılan yaş sebze meyve ihracatında karşılaşılan en önemli sorun olan lojistik konusunda önemli bir çalışmaya imza atıldı. Antalya'dan karayoluyla nakledilen yaş sebze meyveler, bundan sonra modern gemilerle Rusya'ya taşınacak. Yeni yöntemle taşıma süresi ve maliyet düşecek, ürünün bozulmadan pazara ulaşması sağlanacak. Antalya İhracatçılar Birliği (AİB), Antalya Limanı, Mediterranean Shipping Company (MSC) ve Arkas Line işbirliğiyle Antalya Limanı'ndan Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na her hafta cuma günü direkt servis başlatılacak.

Gemilerle yapılacak ihracat konusunda bilgi vermek amacıyla Antalya İhracatçı Birlikleri'nde (AİB) düzenlenen toplantıda konuşan AİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, yeni sistemle ciddi boyutlara ulaşan ekonomik kaybın önüne geçileceğini kaydetti. AİB'nin faaliyet alanındaki Antalya, Burdur ve Isparta'dan geçen yıl yapılan toplam ihracat miktarının 1 milyar doları bulduğunu ve bunun yaklaşık 459 milyon dolarını yaş sebze meyvenin oluşturduğuna dikkati çeken Bahar, "Lojistik problemini halledememiş ülkelerin gelişmelerini mümkün görmüyorum. Ciroların arttığı, nihai karlıklıların yüzde 4-5'lere indiği bir ortamda çok riskli grup olan yaş sebze meyvede hata yapmadan ürünleri pazara sevk etmek durumundayız" diye konuştu.

"GÜNEY AFRİKA BİBER PAZARINI ELİMİZDEN ALDI"

Lojistik konusunda geç kaldıklarını dile getiren Bahar, "Dünyada bir tek Türkiye yok, rakiplerimiz var. 10-15 sene önce hayal etmediğimiz Güney Afrika, biber pazarımızı elimizden aldı. Lojistik kritik. Üretmek yetmiyor. Kötü şartlarda ulaştırılması sebebiyle ürünler piyasa değerini bulamadığı için Türk malları hakkında Rusya'da olumsuz kanaat oluşmuştu. Benim ihracatçıdan ricam, bu hatların desteklenmesi. Müşterimizdeki intibaımız daha doğru yola gider" dedi. Bahar, deniz yoluyla ihracatın yaklaşık beş yıl önce de gündeme geldiğini ancak çeşitli nedenler dolayısıyla gerçekleştirilemediğini söyledi.

Antalya Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit de, çalışmanın Rusya pazarına hızlı ve güvenilir şekilde ulaşmak için başlatıldığını belirtti. Yeni çalışmanın ihracatçılar için daha faydalı ve ekonomik olacağına dikkati çeken Yiğit, bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kurum müdürlerinin ve ihracatçıların hazır bulunduğu toplantıda yaş sebze meyve taşımacılığını gerçekleştirecek Arkas Line ve MSC firmalarının temsilcileri ile Port Akdeniz Antalya Limanı Ticaret Müdürü Özgürt Sert'te birer sunum yaptı.

AİB BÖLGESİNDEN 459 MİLYON DOLARLIK YAŞ SEBZE VE MEYVE İHRACATI YAPILDI

AİB bölgesinden geçen yıl yapılan 1 milyar dolarlık ihracatın 459 milyon dolarını yaş sebze ve meyve oluşturdu. Rusya'ya gerçekleştirilen 174 milyon dolarlık ihracatın yüzde 85'ine denk gelen 150 milyon doları yaş sebze meyve ürünleri oluşturdu. Bunların arasında da ilk sırayı domates aldı. Bu ürünü üzüm, nar, sebze ve narenciye grupları takip etti. Antalya'dan ihracat gerçekleştirilen diğer pazarlar ise Almanya, Bulgaristan ve kıta Avrupa'sı ülkeleri oldu.

Mevcut sistemde Antalya'dan TIR'lara yüklenen ürünler karayoluyla Samsun ya da Trabzon'a taşınıyor, oradan da açık ambarlı gemilerle Rusya'ya ulaştırılıyor. Nakliye süresinin denizde fırtına gibi bir olumsuzluk yaşanmazsa 5 gün sürdüğü belirtilirken, uzun ve standarda uygun olmayan nakliye sebebiyle ürünlerin standardının bozulduğu, raf ömrünün yarıya indiği, bunun da Türkiye'den giden ürünlerin Rusya'da gerçek değerinde alıcı bulmasını engellediği kaydediliyor. Yeni sistemde ise Antalya ile Rusya'nın Novorossiy Limanı arasında yük gemileriyle direkt taşımacılık yapılacak. Ürünler soğutmalı konteynerlerde nakledileceği için raf ömründe kısalma yaşanmayacağı kaydedilirken, Antalya-Novorossiy arasında haftada iki gün taşıma yapılacak. Toplam nakliye süresi ise 4 gün olacak.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Antalya'dan Rusya'ya İhracaat Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement