Borcuna Sadık Antalya'da Tarım Çıkmazda - Son Dakika
Ekonomi

Borcuna Sadık Antalya'da Tarım Çıkmazda

Borcuna Sadık Antalya\'da Tarım Çıkmazda

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, üretim ve ihracatta önde olan ve borcuna sadık olan Antalya'da tarım sektörünün kredi talebi ve takibe düşme oranında ciddi artış yaşandığını kaydetti.

22.08.2013 14:40

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, üretim ve ihracatta önde olan ve borcuna sadık olan Antalya'da tarım sektörünün kredi talebi ve takibe düşme oranında ciddi artış yaşandığını kaydetti. Çandır, "Bu durum Antalya tarımı için açık bir alarm zilidir" dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Ağustos ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında yapıldı. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yönetimin çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Sektörel konuların değerlendirildiği Meclis'te ATB Başkanı Çandır, ATB İş Geliştirme ve Çalışma Grubu'nun tarımsal kredilerin durumuyla ilgili yaptığı çalışmanın sonucunu paylaştı.

Tarımsal üretim ve ticaret yapanların finansmana ulaşımda sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Ali Çandır, "Antalya'da tarımsal üretim ve ticaret yapan sektörün ihtiyaç duyduğu finansmana erişimi için katlanmak zorunda kaldığı bedelin her geçen yıl Türkiye ortalamasının çok üzerinde ağırlaşmaktadır. Özellikle son 7 yılda bu ağırlık, sektörü tehdit eder hale gelmiştir" diye konuştu. Tarımı finanse etme ve kredilendirme konusunda tekel konumunda olan kamu bankasına son yıllarda çeşitlilik katan bazı özel sektör bankalarının bulunmasının sektör için bir alternatif oluşturduğunu kaydeden Çandır, "Üstelik kamu bankasının yüzde 50 destekli diye dillendirdiği ama gerçekte sektöre toplam maliyeti hiç de yarı yarıya olmayan, yani piyasa faizine yakın maliyetli kredileri düşünüldüğünde özel sektör bankalarının tarım kredileri ciddi bir talep görmüştür" dedi.

Tarım kredilerine talebin özellikle son 7 yılda hızlı bir şekilde arttığına dikkat çeken Çandır, "Girdi fiyatlarında yaşanan çok yüksek oranlı artışlar, önü açık tarım ürünleri ithalatı, pahalı Türk Lirası da sektörü ayrıca baskı altına almıştır. Hayvancılıktan, hububata, sebze-meyveden tüm sektörümüzü gerçek potansiyelinde büyüyemez ve katma değer yaratmaz hale getirmiştir" diye konuştu.

Tarım sektörün ayakta kalabilmek için çaresiz ek finansman ve kredi kaynaklarına başvurmak zorunda kaldığına dikkat çeken Çandır, "Yani sektörümüz genel olarak büyümek, küresel rekabette avantaj yakalamak, katma değerlerini artırmak amaçlarıyla değil, hayatta kalabilmek için ilave finansman ve kredi taleplerini büyük bir hızla artırmışladır" açıklamasında bulundu. Son 11 yılda Türk ekonomisinin reel olarak yüzde 50 büyürken, tarım sektörünün yüzde 20 büyüyebildiğini ifade eden Çandır, şu değerlendirmede bulundu:

"Yani ülke ekonomisi 2.5 adım attığında, sektör ancak 1 adım atabilmiştir. Tarım sektörünün özellikle son 7 yıldaki kredi talebi ve takibe düşme oranı eğilimleri, tablonun vahametini göstermesi bakımından önem taşımaktadır. Son 7 yılda Türkiye tarım kredisi miktarı cari fiyatlarla yüzde 340 artarken, Antalya tarım kredisi ise ancak yüzde 255 artmıştır. Buna karşılık tarım kredilerinde takibe düşme miktarı Türkiye'de yüzde 415 yani 4 kattan fazla artarken, Antalya'da yüzde 1540 yani 15 kattan fazla artmıştır. Arada 4 katlık bir fazla ile takibe düşme yaşanmıştır. Bu durum Antalya tarımı için açık bir alarm zilidir."

"BORCUMUZA SADIĞIZ"

Antalya'nın borcuna sadıklık konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergilediğine dikkat çeken Çandır, buna karşın Antalya'nın ödediği vergiden daha az ödenek alan bir şehir olduğunu belirtti. Çandır, "Antalya yaptığı ihracattan daha az ithalat yapar. Bu ortak karakteristiğe sahip bir kentin, örneğin tarım kredilerini ödemede, Türkiye'den 4 kat fazla takibe uğraması, dikkatle incelenmesi gereken bir durumdur. Çünkü biz, yaptığımız üretimin yarısını ihraç ederiz. Yani Türkiye ortalamasının 3 kat üzerinde bir ihracat oranımız vardır" diye konuştu. Belirlenen sıkıntılara çözüm bulunmasını isteyen Çandır, "Dünyada eşsiz bir konuma sahip olan ülkemiz ve kentimiz ile ilgili karar vericilerin bir an önce, bahsettiğimiz sorunları kalıcı çözüme kavuşturacak tedbirler, politikalar ve icraatlarla sektörde çalan alarm ziline kulak vermesini talep ederiz" çağrısında bulundu.

EMEKLİ MEMURA TEŞEKKÜR PLAKETİ

Mecliste Borsa'da 26 yıl çalıştıktan sonra emekliliğe ayrılan tescil memuru Ayhan Yıldırım'a plaket takdim edildi. Plaketini meclis üyesi Yusuf Karasu'dan alan Ayhan Yıldırım ATB'ye hizmet etmekten onur duyduğunu, ihtiyaç halinde borsanın her türlü çalışmalarına destek vermeye hazır olduğunu ifade etti.

ATB Başkanı Çandır da Yıldırım'a borsaya katkılarından dolayı teşekkür ederken, bundan sonraki hayatında başarılar diledi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Borcuna Sadık Antalya'da Tarım Çıkmazda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement