Coca-cola 5 Yıldır Yerinde Duran Nijerya'yı Kumral ile Uçuracak - Son Dakika
Ekonomi

Coca-cola 5 Yıldır Yerinde Duran Nijerya'yı Kumral ile Uçuracak

Coca-cola 5 Yıldır Yerinde Duran Nijerya\'yı Kumral ile Uçuracak

Coca-cola'da 16 Yılını Tamamlayan, 13 Yılını Coca-cola'nın Rusya, Asya ve Güney Afrika Gibi Sorunlu Ülkelerindeki Problemleri Çözmekle Geçiren Cem Kumral, Coca-cola'nın Son 5 Yıldır Durağanlık Yaşadığı Nijerya'nın Başına Getirildi. Kumral, Nijerya'da Coca Cola'yı 3 Yılda Yüzde 50 Büyütecek.

16.06.2007 02:25

Coca-Cola’da 16 yılını tamamlayan, 13 yılını Coca-Cola’nın Rusya, Asya ve Güney Afrika gibi sorunlu ülkelerindeki problemleri çözmekle geçiren Cem Kumral, Coca-Cola’nın son 5 yıldır durağanlık yaşadığı Nijerya’nın başına getirildi. Kumral, Nijerya’da Coca Cola’yı 3 yılda yüzde 50 büyütecek.

DÜNYA meşrubat devi Coca-Cola Company, Afrika kıtasındaki ikinci en önemli pazarı Nijerya’nın Bölüm Başkanlığına Türk yönetici Cem Kumral’ı atadı. Coca-Cola’da 16 yılını tamamlayan, 13 yılını Coca-Cola’nın Rusya, Asya ve Güney Afiraka gibi sorunlu ülkelerindeki problemleri çözmekle geçiren Cem Kumral, Coca-Cola’nın son 5 yıldır durağanlık yaşadığı Nijerya’da şirketi üç yılda yüzde 50 büyütecek. Cem Kumral, 13 yıl Coca-Cola’nın ortağı olduğu sorunlu şirketlerdeki problemleri çözmek üzere kiralandığını, bu son görevle Coca-Cola ailesine geri döndüğünü belirterek, "Nijerya, Coca-Cola için önemli bir ülke. Burada son beş yıldır hem Coca-Cola hem de rakipleri, meşrubat pazarının büyümesine rağmen durağanlık yaşamış. Şimdi Coca-Cola’nın 1 milyar litre olan yıllık tüketimini üç yılda 1.5 milyar litreye çıkararak, yüzde 50 büyüme sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

NİJERYA DÖNÜŞÜYOR: Kumral, dünyanın yedinci büyük petrol rezervine sahip olan Nijerya’nın, gelecekte dünya ekonomisi açısından çok daha önemli bir ülke haline geleceğini söyledi. "Coca-Cola da bizden bu gelişmelere, Nijerya’nın gelişim ve dönüşümüne göre sonuç bekliyor. Nijerya’yı farklı bir konuma getireceğiz" diyen Kumral, sorumluluğunun Nijerya ile beraber Ekvator bölgesini kapsadığını da kaydetti. Nüfusu 135 milyon civarında olan Nijerya’da kişi başı milli gelir 1000 dolar seviyesinde bulunuyor.

DURGUNLUĞU BİTİRECEĞİZ: Son beş yılda Nijerya’da meşrubat pazarı büyümesine rağmen, gazlı içecekler pazarının durağan kaldığına değinen Kumral şöyle konuştu: "Coca-Cola da durağan bir dönem geçirmiş. Ele alınmamış bir fırsat var ortada. Çünkü içecek pazarı büyürken, gazlı içecek firmaları bundan faydalanamamış. Coca-Cola’nın pazar payı yüzde 60. Durgunluğu bitirip, pazarı büyüteceğiz."

TERCİHİM AFRİKA: Söz konusu görevinden önce Coca-Cola’nın şişeleme ortaklarından Sabco’da (Doğu ve Kuzey Afrika ile Güney Doğu ve Güney Batı Asya’dan sorumlu) İcra Başkanı olarak görev yaptığını anımsatan Kumral, "Yine sorunlu Kamboçya, Bangladeş ve Nepal gibi ülkeler de bana bağlanmıştı. Afrika konusunda çok tecrübe kazandığım için, bunun üzerine bir şeyler inşaa etmek istiyordum. Son atama benim tercihlerimle de uyumlu" diye konuştu.

ÖNEMLİ GÖREVLER: Coca-Cola’ya 1991’de giren Cem Kumral, Türkiye’deki özel müşterilerden sorumlu satış müdürü, bölge pazarlama müdürü ve genel müdür olarak görev yaptı. 1998-2000 arasında Rusya birimini yöneten Kumral, 2001 sonunda Coca-Cola Doğu Afrika Bölgesi (Uganda, Tanzanya, Kenya, Etiyopya) genel müdürlüğü görevine getirildi. 2004 başlarında şişeleyici Sabco bünyesinde Doğu Afrika Bölgesi’nde İcra Başkanı olarak görevlendirilen Kumral, çift haneli büyüme ve üç katı kárlılığa imza attı. 2006’da altı Afrika ülkesinin daha sorumluluğunu alan Kumral, bu dönemde Doğu ve Kuzey Afrika ile Güney Doğu ve Güney Batı Asya’dan da sorumlu oldu.

Coca-Cola’da üst düzey Türk yönetici sayısı 3’e çıktı

THE Coca-Cola Company’nin İcra Başkanı olarak atanan Muhtar Kent’in dışında, şirkette üst düzey yönetici olarak bulunan Türklerin sayısı Cem Kumral’ın Nijerya’nın başına getirilmesinin ardından üçe çıktı. Coca-Cola, daha önce Hindistan dahil 43 ülkenin bağlandığı Avrasya Grubu’nun başına Ahmet Bozer’i atamıştı. Bozer, Coca-Cola’nın en büyük yönetim birimi haline gelen Avrasya Grubu’nu İstanbul’dan yönetiyor. Şirkette çok sayıda orta kademede Türk yönetici bulunuyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Coca-cola 5 Yıldır Yerinde Duran Nijerya'yı Kumral ile Uçuracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement