Fındık İhracatçıları "Noel" Sonrasından Umutlu - Son Dakika
Ekonomi

Fındık İhracatçıları "Noel" Sonrasından Umutlu

Fındık İhracatçıları "Noel" Sonrasından Umutlu

KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürsoy: "Fındık ihracatının Noel Bayramı sonrasında artış göstereceğini umuyoruz"

04.12.2013 11:12

HAYATİ AKÇAY - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, "Fındık ihracatının Noel Bayramı sonrasında artış göstereceğini umuyoruz" dedi.

Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl fındık ihracatının çeşitli nedenlerden dolayı geçen yılın aynı dönemine oranla az gerçekleştiğini belirtti. Bunda, başta fındık fiyatlarının etkisi olduğunu ifade eden Gürsoy, "Yılbaşından sonra fındık ihracatında ciddi bir artışın olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Fındık ihracatçılarının endişeye kapılmaması gerektiğini vurgulayan Gürsoy, şöyle konuştu:

"Avrupa'da Noel zamanı yaklaşıyor. Her Noel öncesi fındık ihracatında talep yavaşlamaktadır, o dönemi yaşıyoruz.  Her geçen yıl olduğu gibi aralık ayı durgun geçer ancak yılbaşından sonra Avrupalı alıcılar 2014'ü planlamaya başlar ve birtakım hesaplama içerisine girip bütçelerini yeniden değerlendirirler. Ocak ayının ilk haftasından sonra fındık ihracatı hızlanmaya başlar. Geçen sezonlarda olduğu gibi en fazla ihracat yapılacak ayların ocak-mayıs  arasında olmasını bekliyoruz. Türkiye pazarını başka ülkelere ne kadar kaptıracağız, bunu şimdiden tahmin etmek çok güç ancak fındık ihracatının Noel Bayramı sonrasında artış göstereceğini umuyoruz."

"Çamur at izi kalsın"

Gürsoy, Türk fındığının aflatoksin iddiasıyla şikayet edilmesini Avrupa Birliği ülkelerinin dikkate almadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İspanyolların Avrupa Birliğine yapmış olduğu şikayet sadece 'çamur at izi kalsın' tarzında bir olaydır. Hiçbir Avrupa Birliği ülkesi tarafından bu şikayet dikkate alınmamıştır. Yaptığımız araştırmalar neticesinde işin doğruluk durumu da meçhul. Türkiye'den ihraç edilen fındıkların hiçbiri İspanya'dan aflaktoksin nedeniyle geriye dönmemiştir. Dolayısıyla böyle bir kanıt da olmadığına göre yapılan şikayet tamamen sunidir. Bu durumdan fındık fiyatlarının ya da ihracatımızın etkilenmesi söz konusu değildir. Avrupa'nın da herhangi bir tedbir alması söz konusu değildir."

1 Eylül-30 Kasım tarihleri arasında Türkiye, 85 bin 809 ton fındık ihraç ederek karşılığında 608 milyon 98 bin 923 dolar gelir sağladı. Geçen sezon aynı dönemde ise 106 bin 231 ton fındık ihraç eden Türkiye, karşılığında 592 milyon 620 bin 384 dolar girdi elde etmişti. - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fındık İhracatçıları 'Noel' Sonrasından Umutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement