İrfan Güvendi: "Gereksiz Gübre Kullanımın Önüne Geçmeye Çalışıyoruz" - Son Dakika
Ekonomi

İrfan Güvendi: "Gereksiz Gübre Kullanımın Önüne Geçmeye Çalışıyoruz"

İrfan Güvendi: "Gereksiz Gübre Kullanımın Önüne Geçmeye Çalışıyoruz"

7’nci Enerji Verimliliği Forumu’nda konuşan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, “Türkiye’nin toprak haritasını çıkartıyoruz, ideal birleşimi ortaya koyarak gereksiz gübre kullanımın önüne geçmeye çalışıyoruz” dedi.

14.01.2016 16:33

7'nci Enerji Verimliliği Forumu'nda konuşan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, "Türkiye'nin toprak haritasını çıkartıyoruz, ideal birleşimi ortaya koyarak gereksiz gübre kullanımın önüne geçmeye çalışıyoruz" dedi.

35'inci  Enerji Verimliliği Haftası kapsamında Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından  düzenlenen 7'nci Enerji Verimliliği Forumu başladı. Wow Otel'de gerçekleşen programa Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.  Rifat Hisarcıklıoğlu, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Münib Karakılıç ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi'nin yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı. Forumda Türkiye ile dünyada kullanılan enerji verimliliği yöntemleri ele alındı ve sunumlar yapıldı.

"TÜRKİYE'NİN TOPRAK HARİTASINI ÇIKARIYORUZ"

Enerji Verimliliğine Sektörel Bakış isimli oturumda Tarımda Enerji Verimliliği konusunu ele alan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, "Biz kurum olarak Gübretaş ile birlikte Türkiye'nin toprak haritasını çıkarıyoruz. Yani hangi ürün hangi toprağa kullanılacak?  Bunun ideal birleşimini ortaya koyarak  gereksiz  gübre kullanımının önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu dolaylı bir enerji tasarrufu ancak hem topraklarımızın korunması hem de çevrenin korunması, hem de maliyetin azaltılması noktasında enerji tasarrufu olduğunu düşünüyoruz"dedi.

"5 BİN 700 KİŞİ İLE ÇİFTÇİMİZE HİZMET VERİYORUZ"

Türkiye'nin yaklaşık 35 bin noktasına hizmet götüren bir kuruluş olduklarına dikkat çeken Güvendi, "Türkiye'de ki en yaygın dağıtım ağına sahip bir kuruluşuz. Bin 650 kooperatif ve  bin 880 şubesi ile beraber bin 850 birim noktada 5 bin 700 kişi ile çiftçimize hizmet vermeye çalışıyoruz. Çiftçilerimiz bizim hem müşterimiz, hem ortağımız, hem patronumuz. Aramızda böyle bir ilişkimiz var" ifadelerini kullandı.

"ENERJİ TALEBİ ARTIŞINDA ÇİN'DEN SONRA 2'NCİ SIRADAYIZ"

Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)  Rifat Hisarcıklıoğlu ise, enerji verimliliği noktasında Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında genel değerlendirmeler de bulundu. Hisarcıklıoğlu, "Son 10 yılda enerji talebi artış hızında, dünya sıralamasında Çin'den sonra ikinci sıradayız.Ama enerji ihtiyacının yüzde 70'den fazlası ithalat ile karşılıyoruz.Sadece geçen sene 50 milyar dolar enerji kaynaklı ithalat yaptık. Üstelik ithal ettiğimiz enerjiyi son derece kötü kullanıyoruz" dedi.

Enerji verimliliğinin son derece önemli bir konu olduğuna vurgu yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Aynı ürünü üretmek için, İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı OECD ülkelerinin ortalamasından 2 kat daha fazla enerji harcıyoruz. Durum böyleyken, enerji verimliliği Türkiye'nin geleceği için en çok önemsenmesi gereken konulardan biri haline geliyor.En ucuz ve en temiz enerji kaynağı, enerji verimliliğidir. Bu önemli ve bol kaynaktan daha iyi yararlanabilmek için daha fazla çaba sarf etmeliyiz. Son yıllarda ülkemizde enerji verimliliği ile ilgili olarak güçlü bir yasal ve politika çerçevesi oluşturuldu. Başta Enerji Bakanlığımız olmak üzere, Sanayi, Ulaştırma, Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarımız ile TSE ve TÜBİTAK gibi kurumlarımız önemli adımlar attılar" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İrfan Güvendi: 'Gereksiz Gübre Kullanımın Önüne Geçmeye Çalışıyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement