"Kartlar Ekonominin Can Damarı" - Son Dakika
Ekonomi

"Kartlar Ekonominin Can Damarı"

"Kartlar Ekonominin Can Damarı"

BKM Genel Müdürü Soner Canko, ödeme sistemlerinin kart kullanıcılarının hayatını kolaylaştırırken, büyüyen ekonomiye can damarı olduğunu belirtti.

07.11.2012 10:18  Güncelleme: 10:26

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, güçlü bir ekonomi için kayıt dışı ile mücadelede en önemli araç olan ödeme sistemlerinin kart kullanıcılarının hayatını kolaylaştırırken, büyüyen ekonomiye can damarı olduğunu belirtti.

BKM Genel Müdürü Soner Canko, yaptığı yazılı açıklamada, "Her geçen gün artan kart sayısının yanı sıra kart kabul eden yeni sektör ve noktaların artması ile kartlı ödemeler 2012 yılında da sağlıklı büyümesini sürdürüyor. Güçlü bir ekonomi için kayıt dışı ile mücadelede en önemli araç olan ödeme sistemleri kart kullanıcılarının hayatını kolaylaştırırken, büyüyen ekonomimizin can damarı oluyor" dedi.

BKM, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile birleşen 6 günlük Kurban Bayramı tatili boyunca yapılan kartlı ödemelere ilişkin verileri açıkladı.

BKM'den yapılan açıklamada, 24-29 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen Kurban Bayramı tatilinde, 37 milyon işlem adedi ile toplam 3,7 milyar lira tutarında alışveriş gerçekleştiği bildirildi. Bayramda yapılan toplam alışveriş tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artış gösterdiği belirtilen BKM verilerinde şunlar kaydedildi:

"24-29 Ekim tarihleri arasında yapılan tüm kartlı işlemlerde, alışveriş adedi başına ortalama 99 TL tutarında ödeme gerçekleşti. Geçen Kurban Bayramı tatilinde bu rakam 89 TL tutarında idi. 2012 yılının en fazla kartlı işlem yapılarak rekor kırılan günü Arefe Günü olarak kayıtlara geçti. 24 Ekim günü banka ve kredi kartlarıyla, 12 milyon işlem adedi ile toplam 1,2 milyar TL tutarında alışveriş gerçekleşti. Bayramın birinci günü, 2012 yılının en az alışveriş yapılan günü oldu. Kurban Bayramı tatili boyunca banka ve kredi kartları en çok marketlerde kullanıldı. Marketlerin sağladığı kurbanlık satış hizmeti ile kurbanlıklar marketlerden kredi kartı ile alındı. Bayramda yapılan market alışverişleri 11 milyon adet kartlı işlem ile toplam 580 milyon TL tutarına ulaştı. Bu alışverişlerin 215 milyon TL tutarındaki bölümü, kurbanlık alımlarının ve bayram hazırlıklarının yapıldığı Arefe Günü gerçekleşti."

BKM verilerine göre, Kurban Bayramı tatilinde yapılan market alışverişlerini benzin ve akaryakıt alışverişleri takip etti. 24-29 Ekim süresince 5,8 milyon işlem adediyle 580 milyon TL tutarında benzin ve akaryakıt alışverişi yapıldı. Kurban Bayramı tatili boyunca en çok alışveriş yapılan market ve akaryakıt sektörlerini giyim alışverişleri izledi. Bayramda 5,4 milyon işlem adedi ile toplam 535 milyon TL tutarında giyim alışverişi gerçekleşti.

BKM verilerine göre, toplam 6 günlük Kurban Bayramı tatilinde, hava yolları ve çeşitli seyahat giderleri toplam 122 milyon lira tutarına ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde 81 milyon lira tutarında olan bu rakam ile havayolları ve seyahat giderlerinin 2012 yılında yükseliş gösterdiği belirlendi. Kurban bayramı tatilinde benzer biçimde artış gösteren konaklama giderleri ise 103 milyon lira olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 73 milyon lira tutarındaydı.

Muhabir: Murat Birinci

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Kartlar Ekonominin Can Damarı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement