Komşuda Flaş Gelişme - Son Dakika
Ekonomi

Komşuda Flaş Gelişme

Yunanistan Başbakanı Papandreu, AB mali yardımını referanduma götürme kararından vazgeçti.

03.11.2011 17:10  Güncelleme: 18:12

Yunanistan'da önemli kararların beklendiği bakanlar kurulu tamamlandı. İstifa etmeyeceğini belirten Papandreu, anamuhalefet Yeni Demokrasi ile milli birlik hükümeti kurulması için hemen girişimlere başlanacağını açıkladı. Papandreu, uzun zamandan bu tarafa diğer partilerin desteğini ve birlik hükümeti kurulmasını istediğini hatırlattı.

Yunanistan'da sabah saatlerinden itibaren devam eden çalkantılı siyasi gelişmeler, Başbakan Papandreu'nun istifa etmemesiyle sonuçlandı. Euro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmanın mecliste kabul edilmesi şartıyla Papandreu, milli birlik hükümeti kurulması için ana muhalefet partisiyle görüşmelere başlanması talimatını verdi. Papandreu, 27 Ekim'de Euro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmaya ana muhalefetin destek vereceğini açıklamasının ardından referanduma gidilmesine gerek olmadığını da söyledi. Papandreu, bundan sonra atılacak adımları Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras ile görüşeceğini ve olabildiğince geniş bir birlik hükümeti kurulması için çalışılacağını belirtti.

Geçiş hükümeti ve seçimler gibi konulara sıcak bakmadığı imasında bulunan Papandreu, bunların müzakere edilmesi gerektiğini belirtti. Yunan Başbakan Papandreu, şöyle konuştu: "Geçiş hükümeti ne anlama gelir? Seçimlere gitmek ne anlama gelir? Bu seçimler ne zaman olacak ya da olacak mı? Hangi sebeple seçimler yapılacak? Bütün bunları göreceğiz. Burada konuştuk. Ülkeyi ne seçimlere ne de referanduma sürükleyelim."

İçte ve dışta krize neden olan referandumun hiçbir zaman hedef olmadığını belirten Papandreu, referanduma gidilmeyecek olmasına rağmen çoğu kişinin mantıklı bir çizgiye geldiğini görmekten mutlu olduğunu vurguladı.

Bu bağlamda Bakan Dimitris Reppas ile PASOK Genel Sekreteri Nikos Athanasakis, anamuhalefet partisi ile hükümet adına görüşmeler yürütecek. Pazarlıklar sonucunda kimlerin bakan olacağı gibi ayrıntılar gün yüzüne çıkacak. Ancak iki parti dışından isimlerin de kurulması muhtemel böyle bir hükümette görev alabilecekleri belirtiliyor. Bu arada eski dışişleri bakanı ve DYSİ Partisi lideri Dora Bakoyanni ile LAOS partisi de, milli birlik hükümeti kurulmasına destek vereceklerini duyurdu.

Öte yandan bu akşam saat 20: 00'da mecliste konuşacak olan Papandreu, yarın gece yapılacak güven oylaması için milletvekillerinden destek isteyecek. Papandreu'nun referandum kararı sonrası bugün 3 PASOK milletvekili güven oylamasında hükümete destek vermeyeceklerini açıklamışlardı. Ancak Yunan Başbakan'ın referandumda geri adım atmasının ardından hükümetin güven oyu alması bekleniyor.

Komşuda Flaş Gelişme
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Komşuda Flaş Gelişme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement