Meyve Suyunun Babası THY'yi Kazandı, Şimdi Süte Giriyor - Son Dakika
Ekonomi

Meyve Suyunun Babası THY'yi Kazandı, Şimdi Süte Giriyor

Meyve Suyunun Babası THY\'yi Kazandı, Şimdi Süte Giriyor

Türkiye'nin İlk Meyve Suyu Üreticilerinden Olan Kızıklı Ailesi, Netto Markasıyla Döndüğü İçecek Sektöründe Büyüme Planları Yapıyor. THY'nin Meyve Suyu İçecek İhalesini de Kazanan Şirketin Başkanı Kemal Kızıklı, Süt Projesi İçin 4 Milyon Euro Yeni Yatırım Yaptıklarını Açıkladı.

14.02.2008 02:22

Türkiye’nin ilk meyve suyu üreticilerinden olan Kızıklı Ailesi, Netto markasıyla döndüğü içecek sektöründe büyüme planları yapıyor. THY’nin meyve suyu içecek ihalesini de kazanan şirketin Başkanı Kemal Kızıklı, süt projesi için 4 milyon Euro yeni yatırım yaptıklarını açıkladı.

KAYSERİLİ Kızıklı Ailesi, 2004 yılında Netto markasıyla girdiği meyvesuyu sektörünün ardından süt ve sütlü ürünler sektöründe de üretime başlıyor. Niğde’de üretim yapan ve THY’nin 2008 yılı meyve suyu ihalesini de alan Kızıklı Ailesi, gıdadaki cirosunu da yıllık 30 milyon YTL düzeyinden 80 milyon YTL’ye taşımayı hedefliyor. Kızıklı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kızıklı, babası Mustafa Kızıklı’nın Türkiye’nin ilk meyve suyu üreticilerinden Meysu’nun kurucusu olduğunu hatırlatarak, "Ancak 1994’de çeşitli nedenlerle bu ortaklıktan ayrıldı. 10 yıl sonra, 2004 yılında yeniden bu sektöre ’Netto’ markasıyla geri döndük" dedi.

ÜRETİMTESİSİ NİĞDE’DE: Kızıklı, meyve suyu üretimi için Kayseri yerine neden Niğde’yi seçtiklerini ise şöyle anlattı: "Niğde’de 8 yıldır terkedilmiş durumda olan bir meyvesuyu tesisi varmış. Babam da bu sektörün öncülerinden olduğu için Niğde’deki bu tesisi bize önerdiler. Biz önce fazla ilgilenmedik. Ama çok ısrar edilince gidip baktık. 2004’de 4 milyon Euro yatırımla tesisi 12 ay çalışır duruma getirdik. 2005’de ilk ürünümüzü çıkardık."

PAZAR PAYIMIZ YÜZDE 4: Meyvesuyunda yeni ürünler geliştirme çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyen Kemal Kızıklı, "Muhtemelen mart ayı içinde yeni ürünlerimiz piyasaya çıkacak" dedi. Türkiye’de meyvesuyu pazarının 1 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığına işaret eden Kızıklı, "Meyvesuyu pazarı 700 milyon litre civarında. Her yıl da yüzde 20-25 büyüyor. Bu pazarda bizim payımız ise iki yılda yüzde 4’e ulaştı. Hedefimiz pazar payımızı 2008’de yüzde 10’a çıkartmak. Pazardaki 7 büyük üretici arasındayız, hedefimiz ilk sıralara yükselmek. Yaklaşık 30 ülkeye de ihracat yapıyoruz" diye konuştu.

SÜTE 4 MİLYON EURO YATIRDIK: Süt projesi için 4 milyon Euro yeni yatırım yaptıklarını söyleyen Kemal Kızıklı, sütü de ’Netto’ markasıyla üreteceklerini belirterek, şunları söyledi: "2008 yılında raflarda yerini alacak olan UHT süt için yapılan yatırım doğrultusunda günlük 250 bin litrelik süt işleyen UHT süt hattı kurduk. Günlük 200 bin litre sütün işlenerek beyaz peynir, kaşar peyniri, ayran, yoğurt ve tereyağı üretileceği hattı da bu yıl devreye alacağız. UHT süt pazarında bu yıl yüzde 2, 2010’da ise yüzde 6 pazar payına ulaşmak öncelikli hedeflerimiz arasında."

Tadım elemanlarımızla, yılda 14 milyon kişiye ulaşacağız

KIZIKLI Gıda, Türk Hava Yolları’nın (THY) 2008 yılı meyve suyu içecek ihalesine de davet edildi ve yapılan ihaleyi aldı. 2006 yılında da ürünlerini THY’ye denemeleri için gönderdiklerini belirten Kızıklı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kızıklı, "2007 sonunda da yine ürünlerimizi gönderdik. Markaları numaralandırıp markaları görmeden tadım yapmışlar ve bizi de ihaleye davet ettiler. Epey bir zorlandık, piyasanın yüzde 50 altında fiyat verdik. Ancak biz sektörde henüz çok genciz. Bunun için, THY benim tadım standım, hostesler de tadım elemanım diye bakıyorum. Bu sayede yılda 14 milyon kişiye ulaşacağız" diye konuştu.

Sığır çiftliği kuracağız

SÜTÜN içinde mikroorganizmaların hızlı ürediği tehlikeli bir ürün olduğuna dikkat çeken Kemal Kızıklı, bu yüzden sütün sağımından itibaren tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Kızıklı, şöyle konuştu:"Şu anda Necati Kurmel’in Saray çiftliğinden alıyoruz sütlerimizi. Yakında kendi süt sığır çiftliğimizi de kuracağız. Bu konuda Saray ile stratejik işbirliği yapıyoruz. Bu yıl peynir, ayran gibi diğer sütlü ürünlerimiz de raflarda yer almaya başlayacak."

Meysu ismi için yeni fırsat çıkarsa yine talip oluruz

KIZIKLI Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kızıklı, babasının kurucuları arasında yer alan ilk göz ağrısı ’Meysu’ markası ile şu anda rakip olmalarının çok değişik bir duygu olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Meysu’nun kalbimizde hep ayrı bir yeri var, ama artık rakibiz. Meysu markası babamın evladı gibidir. Geçmişte ona tekrar sahip olmayı, isim hakkını almayı çok istedik ama kısmet olmadı. Yeni bir fırsat çıkarsa ileride elbette yine talip oluruz. Özellikle babam yeniden Meysu isminde bir ürün çıkarırsa çok mutlu olur. Ancak artık Netto’yu ondan daha büyük bir marka yapmak için yola çıktık, gemileri yaktık, artık geri dönüşümüz yok."

Boruda yakın bölgede ortak yatırım yapabiliriz

KIZIKLI Gıda’yı bünyesinde bulunduran Kızıklı Grup, 1978 yılında Mustafa Kızıklı’nın kurduğu Akın Plastik Boru ile plastik boru sektörüne de girdi. Oğlu Kemal Kızıklı 1991 yılında Akprofil’i kurarak, Akapen markasıyla PVC kapı, pencere, profil imalatına başladı. Grup bünyesindeki Aksistem firması, 2004 yılında EuroWin markasıyla PVC kapı, pencere sektörüne adım attı. Kemal Kızıklı, boruda yakın bölgede iş yaptıkları ortakları olduğunu belirterek, bu ülkelerde birlikte ortak bir yatırım yapabileceklerini söyledi. Kızıklı, plastik grubunda geçen yıl 7 milyon Euro yatırım yaptıklarını, bu yıl da 10 milyon Euro yatırım yapacaklarını belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Meyve Suyunun Babası THY'yi Kazandı, Şimdi Süte Giriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement