Microsoft'a 368 Milyon Dolarlık 'Dokunmatik' Ceza - Son Dakika
Ekonomi

Microsoft'a 368 Milyon Dolarlık 'Dokunmatik' Ceza

Microsoft\'a 368 Milyon Dolarlık \'Dokunmatik\' Ceza

Dünyanın En Büyük Yazılım Üreticisi Microsoft, Patent Kurallarını Çiğnediği Gerekçesiyle Alcatel-lucent'e, 368 Milyon Dolar Ödemeye Mahkum Edildi.

06.04.2008 01:38

Dünyanın en büyük yazılım üreticisi Microsoft, patent kurallarını çiğnediği gerekçesiyle Alcatel-Lucent’e, 368 milyon dolar ödemeye mahkum edildi.

Microsoft’un dokunmatik ekran form girişi ve doğrudan ekran üzerinden işlem yapmayı sağlayan kalemlerin teknolojisini kullanarak patent haklarını ihlal ettiği belirtildi. Jürinin kararına göre, Steve Ballmer yönetimindeki Microsoft 357.7 milyon doları dokunmatik ekran giriş sistemi için, 10.4 milyon doları da diğer kalemler için ödeyecek.

1.35 MİLYAR DOLAR: Alcatel-Lucent patent davası açarken, Microsoft ve Dell’den kendisine ait 4 patenti kullandıkları gerekçesiyle 1.35 milyar dolar talep etmişti. Firmanın davayı açmadan önce uzun süre beklediği belirtildi. Jüri söz konusu davada, bu yılın ikinci büyük patent kararına imza atmış oldu. Karar, ABD patent cezalarının 5’inci büyüğü olma özelliği taşıyor. Dünyada en büyük patent cezası geçtiğimiz yıl yine Microsoft’a uygulanmıştı. Yine Alcatel Lucet tarafından açılan davada kesilen ceza, 1.52 milyar doları bulmuştu. Davanın konusunu ise MP3 teknolojisi oluşturuyordu.

EN DEĞERLİ VARLIĞIMIZ: Son davayla ilgili olarak jürinin kararına inanamadığını söyleyen Microsoft Genel Kurulu Başkan Yardımcısı Tom Burt, "Eminim jürinin kararı yeniden gözden geçirilecektir" dedi. Alcatel-Lucent yetkilileri ise kazandıklarını belirten karardan dolayı mutlu olduklarını belirterek, "Firmamız elinde bulundurduğu patentleri en değerli varlıkları olarak görüyor. Bu varlıklarımızı sonuna kadar korumaya devam edeceğiz" dedi.

BU İLK DEĞİL: Alcatel ile birleşmeden önce 2002 yılında Lucent Dell ve Gateway’i de patent haklarına tecacavüz ettiği gerekçesiyle suçlamıştı. Bu yılın en büyük patent kavgası da Boston Scientific Corp’un kalp cihazlarıyla ilgili açtığı dava olmuştu. Firma bu davadan 431 milyon dolar kazanmıştı.

’Microsoft, Yahoo’dan vazgeçebilir’ iddiası

DÜNYADA hızla yayılan ekonomik kriz, Microsoft’u önerdiği yaklaşık 45 milyar dolarlık bir değer üzerinden Yahoo’yu alma fikrinden vazgeçirebileceği konuşulmaya başlandı. Yahoo’ya yaptığı, hisse başına 31 dolarlık teklifini geri çekilebileceği sinyallerini veren Microsoft yönetimi, daha önce de teklifini yükseltemeyeceğini belirtmiş ve Yahoo’dan gelen hisse başına 40 dolarlık isteğe olumsuz yanıt vermişti. Analistlerin bir kısmı şimdi, bu 40 dolar teklifini red eden Microsoft’un mevcut ekonomik konjonktürü de kullanarak, bir taktik savaşına girdiğini savunuyorlar. Ayrıca geri çekilmesi durumunda Yahoo hisselerinin ne şekilde etkileneceğini de görmek istiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Microsoft'a 368 Milyon Dolarlık 'Dokunmatik' Ceza - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement