Rusya'nın Almadığı Domates Pazarda 25 Ykr'ye Düştü - Son Dakika
Ekonomi

Rusya'nın Almadığı Domates Pazarda 25 Ykr'ye Düştü

Rusya\'nın Almadığı Domates Pazarda 25 Ykr\'ye Düştü

Tarım İlacı Kalıntısı Nedeniyle Rusya'nın Almadığı Yaş Sebze ve Meyvelerin İç Piyasada Satıldığı İddia Ediliyor.

08.06.2008 02:27

Tarım ilacı kalıntısı nedeniyle Rusya’nın almadığı yaş sebze ve meyvelerin iç piyasada satıldığı iddia ediliyor.

Antalya’da domatesin kilosunun 75 YKr’den 25 YKr’ye gerilemesi bunun bir göstergesi olarak kabul edilirken, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, denetimsizliğe dikkat çekti.

RUSYA’nın Türkiye’den yaş sebze ve meyve alımını 7 Haziran’dan itibaren durdurma kararı semt pazarlarındaki fiyatları da etkiledi. Antalya’da geçen hafta pazarlarda 75 YKr’den satılan domatesin kilosu bu hafta 25 YKr’ye kadar geriledi. 4 kilogram domates pazarlarda 1 YTL’den alıcı bulurken, vatandaşlar bu durumdan memnun kaldı. Pazar esnafı sattıkları domateste ilaç kalıntısı olmadığının garantisini verirken, müşteri ise ilaç kalıntısından daha çok düşen fiyatlara ilgi gösterdi. İhraç edilemeyen yaş sebze ve meyvelerin iç pazarda tüketildiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer ise, "Bu ürünler çöpe de dökülmediğine göre, nasıl değerlendirildiğini anlamak kolayca mümkün. Maalesef ülkemizde yoğun bir şekilde tüketime devam ediliyor" dedi.

Sağlığı tehdit ediyor

Tuncer, tarım ilaçlarının sebze ve meyvelerde hastalıklara karşı yoğun olarak kullanıldığını söyledi. İlaç kullanımının ardından ilacın parçalanması için yeterli süre beklenmeden hasat edilen ürünlerde ilaç katıntısına rastlanıldığını kaydeden Tuncer, "Bunlar da insan ve çevre sağlığına tehdit oluşturmaktadır" dedi. İlaç kalıntılarına ilişkin iç pazarda çok ciddi denetimin sözkonusu olmadığını kaydeden Tuncer, "Maalesef bizim ülkemizde yoğun bir şekilde tüketime devam edilmektedir" diye konuştu.

Çözüm üretim aşamasında

İlaç kalıntılarına ilişkin sorunun üretimden kaynaklandığını belirten Vahap Tuncer, şu bilgileri verdi: "Sorun üretimden kaynaklanıyorsa, çözümü de üretim aşamasında getirilmeli. Mevzuat çıkartarak, analizler yaparak, laboratuvarlar kurarak bu sorunu engellemek mümkün değil. Yaş sebze ve meyvede ilaç kalıntısını engellemek için bütün tedbirler alınsa bile tarım ilacı kalıntısı sorununun her zaman olacak. Bunları sıfırlamak mümkün değil. Rusya’ya gönderilen ürünlerde sadece tarım ilacı kalıntısından bahsedilmiyor. Geçen yıl gönderilen narenciye ürünlerinde zararlı böcekler bulunması nedeniyle ihracatı engellendi. İlaç kullanımı iki tarafı keskin bir bıçak. İlaç kullanmadığınız takdirde böcek görülmekte, ihracat engelleniyor. İlacı düzgün kullanmadığınız takdirde yine ihracat engelleniyor. Önemli olan düzgün bir mücadele programı izlemek."

Domatesi sirkeli sudan geçirmeli

AKDENİZ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Halil İbrahim Uzun, Rusya’nın alımını durduğu domateslerin yıkanmadan yenmemesini önerdi. Uzun, yaş sebze ve meyvede pestisit ve nitrat adı verilen kimyasal maddelerin fazla çıkması nedeniyle ithalatı duran ve iç pazara sunulan ürünleri mümkünse sirkeli sudan geçirilmesi gerektiğini belirtti. Rusya’nın fazla kimyasal madde bulunduğu gerekçesinin de araştırılması gerektiğini ifade eden Uzun, şöyle konuştu: "Doğruluk payı olmayabilir. Rusya daha önce de meyve sineğini bahane göstererek narenciye alımını durdurdu. Bu ambargonun altında Rusya’nın kendi iç pazarını korumaya yönelik bir spekülasyon söz konusu olabilir."

Rusya’nın kararı politik

FİSER Fidecilik Genel Müdürü Uğur Ertok, Rusya’nın ilaç kalıntılarını gerekçe göstererek almadığı yaş sebze ve meyvelerin gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini savundu. Rusya’nın bu ambargosunun politik bir karar olduğunu belirten Ertok, Türkiye’de sera üretimin sona ermesiyle birlikte Rusya’nın Ukrayna ve Polonya pazarına yöneldiğini belirtti. Rusya almadığı için iç pazara sunulan ürünlerde ilaç kalıntı olmadığını iddia eden Ertok, şunları söyledi: "Özellikle domatesin seralarda son hasadı yapıldı. Domates, iki aydır hasat ediliyor ve bu süreçte hem iç pazara hem de dış pazara satıldı. İlk hasat değil bu. Eğer ciddi boyutlarda bir sıkıntı olmuş olsaydı bu kararın iki ay önce alınması gerekirdi."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Rusya'nın Almadığı Domates Pazarda 25 Ykr'ye Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement