Sivas'ta Antep Fıstığı Üretimi - Son Dakika
Ekonomi

Sivas'ta Antep Fıstığı Üretimi

Sivas\'ta Antep Fıstığı Üretimi

Suşehri ilçesinde Antep fıstığı hasadına başlandı.

01.10.2012 15:23

Suşehri ilçesinde Antep fıstığı hasadına başlandı.

İlçeye 20 kilometre mesafede bulunan Günlüce köyünde üretimi yapılan fıstıklar toplanıyor.

Üreticilerden Turan Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antep fıstığı üretiminin önceki yıllara göre bu yıl daha verimli geçtiğini söyledi.

Antep fıstığı üretimini sürekli hale getirdiklerini ve yaklaşık 400 ağacının bulunduğunu dile getiren Yalçın, "Bu ağaçların bir çoğu fidan. Ama 2011 yılında yaklaşık 450 kilo fıstık satışı yaptım. Kilosunu geçen yıl 12 TL'ye verdim. Bu yıl verim çok güzel. Yaklaşık bir tona yakın fıstık almayı hedefliyorum" dedi.

Yalçın, fıstıkların satışını İstanbul'da yaptıklarını belirterek,

"Gaziantep'e götüremiyoruz. Çünkü orada bulunan kooperatiflere üye olmamız gerekiyormuş. Bu nedenle biz de İstanbul'da pazarlamasını yapıyoruz" diye konuştu.

Topladıkları fıstıkları kuruttuktan sonra kabuğundan ayırma işlemi yaptıkları bilgisini aktaran Yalçın, daha sonra ağzı açık olmayan fıstıkları tek tek penselerle ayırdıklarını bildirdi. Yalçın, yaklaşık 1 ay sürecek bu işlemlerin ardından fıstıkları satışa götüreceklerini açıkladı.

Köy muhtarı Selim Şahin de, Günlüce köylüleri olarak Antep fıstığı üretimini başardıklarını ifade ederek, "1985 yılından beri devam eden Antep fıstığı üretimini, artık profesyonel olarak yapıyoruz. Suşehri, Sivas ve Türkiye için bu artık ekonomi kaynağı haline geldi. İnşallah ilerleyen yıllarda bu verim daha da artacaktır. Günlüce köylüleri olarak biz bu işi özverili olarak yapıyoruz. İç Anadolu Bölgesi'nde fıstık üretildiğini tüm dünyaya duyurmuş bulunmaktayız. Bu, artık köyümüzün gelir kaynağı haline gelmiştir. Bu artık İç Anadolu Bölgesi'nin olmazsa olmazlarından bir ürün haline gelmiştir" dedi.

Köylerinde yaklaşık 20 bin Antep fıstığı ağacının olduğunu söyleyen Şahin,

"Buraya bir kurutma tesisi kurulmasını çok istiyoruz. Köyümüz 70 hane, fıstık üretimiyle uğraşan 10 aile mevcut. Ama önümüzdeki yıllarda bu sayı mutlaka artacaktır. Bu yıl, toplam 7 veya 8 ton Antep fıstığı almayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Faruk Kara

Yayıncı: Cemal Coşkun - SİVAS

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sivas'ta Antep Fıstığı Üretimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement