Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'ne idari para cezası istendi - Son Dakika
Son Dakika Logo
Ekonomi

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'ne idari para cezası istendi

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği\'ne idari para cezası istendi
25.10.2023 13:03

Rekabet Kurulu, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) ve 12 teşebbüs birliği hakkında soruşturma yürüttü. Soruşturma sonucunda, 13 teşebbüs birliği hakkında ortak fiyat belirleme ve yumurta arzını kısıtlamaya yönelik faaliyetler tespit edildi. Bu nedenle, Merkez YUM-BİR ve 13 teşebbüs birliğine idari para cezası uygulanması istendi. Soruşturma sonucu açıklanması için Rekabet Kurulu'nun 15 günü bulunuyor.

REKABET Kurulu'nca haklarında soruşturma yürütülen, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'nin (YUM-BİR) aralarında bulunduğu 25 teşebbüs birliği ve üretici firma, sözlü savunma yaptı. Soruşturma heyeti, ortak fiyat belirleme ve yumurta arzını kısıtlamaya yönelik faaliyetleri tespit edilen 13 teşebbüs birliği hakkında idari para cezası uygulanmasını istedi.

Rekabet Kurulu, yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren firmalar ile Merkez YUM-BİR'in de aralarında olduğu yerel birliklerin 4054 sayılı 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesiyle yasaklanan rekabeti kısıtlayıcı çeşitli eylemlerde bulunup, bulunmadığının tespiti için soruşturma başlattı. Soruşturmada, sözlü savunma aşamasına gelindi. Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, ilk olarak soruşturma heyeti elde ettiği delillere dayanarak görüşünü açıkladı.

Buna göre; soruşturma tarafı üretici birliklerinin, yumurta fiyatını tespit etmeye ve yumurta arz miktarını kısıtlamaya yönelik eylemler içerisinde olduklarına işaret eden deliller elde edildi. Merkez YUM-BİR ile toplam 13 teşebbüs birliğine, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 'Rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar' başlıklı 4'üncü maddesini ihlalden, Merkez YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon'a da rekabet ihlalinde belirleyici etkisi olduğu gerekçesiyle idari para cezası yaptırımı uygulanması istendi. Soruşturmanın tarafı 12 yumurta üreticisi firma hakkında ise ihlale yönelik bulguya ulaşılamadı. Soruşturma heyetinin ardından şirket temsilcileri de sözlü savunmalarını yaptı. Rekabet Kurulu'nun 15 gün içerisinde nihai kararını açıklaması bekleniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'ne idari para cezası istendi - Son Dakika


Advertisement