"10 TL'lik Ağacı Kurtarmak İçin 100 TL Harcıyoruz" - Son Dakika
Güncel

"10 TL'lik Ağacı Kurtarmak İçin 100 TL Harcıyoruz"

"10 TL\'lik Ağacı Kurtarmak İçin 100 TL Harcıyoruz"

Orman Genel Müdürü Kurtulmuş, orman yangınları ile mücadelede birçok ülkeden önde olduklarını belirterek, 10 TL değerindeki ağacı korumak için 100 TL harcandığını söyledi.

09.08.2012 16:18

Orman Genel Müdürü Kurtulmuş, orman yangınları ile mücadelede birçok ülkeden önde olduklarını belirterek, 10 TL değerindeki ağacı korumak için 100 TL harcandığını söyledi.

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş Yalova Orman İşletme Müdürlüğü'nü ziyaret etti. Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güngör tarafından karşılanan Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş müdürlüğe ait il binasını gezdi. Ardından Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güngör'den ilin durumu ile ilgili kısa bir brifing alan Kurtulmuş orman yangınları ile mücadele konusunda basın mensuplarının yönelttiği soruları cevapladı. Ormanların odun bazındaki ekonomik değerini baz almadıklarını daha çok fonksiyonel yönünü önemsediklerini dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelede birçok ülkeden daha önde olduğunu söyledi. Ülke olarak 10 TL değerindeki bir ağacın kurtarılabilmesi için 100 TL'lik masraf yaptıklarına vurgu yapan Kurtulmuş, "Biz orman yangınlarıyla mücadelede çok büyük bir kaynak harcıyoruz. Türkiye orman yangınlarıyla mücadelede bir çok ülkenin önünde. Bir çok ülke orman yangınlarına ekonomik yönüyle bakıyor. Oysa biz 10 TL'lik ağacın söndürülmesi için 100 TL'lik masraf yapıyoruz. Biz ormanlara sadece odun ekonomisi gözüyle bakmıyoruz. Ormanların fonksiyonel değeri bizim için çok önemli. Onun için ağacın odun değeri değil fonksiyonel değeri üzerinden masraf yaparak bir ağacımızın dahi yanmaması için çaba harcıyoruz. Yine yangın söndürmede kullandığımız araç takip ve yangın yönetim sistemi Dünya'da birincilik alan bir sistem. Bu sistemi ABD ve Avrupa'ya bile satıyoruz. Şu anda Türkiye'de ki bütün ormanlık alanlar hem gözetleniyor, hem kamerayla takip ediliyor. Biz bu seneyi de orman yangınları anlamında başarıyla atlatacağımıza inanıyoruz" dedi.

"KIRSALDA TEŞKİLATLANMALIYIZ"

Türkiye'de kırsal alanlarda çıkan yangınlarla mücadele edecek bir teşkilatlanmaya da ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Türkiye'de sadece orman yangınları değil, kırsal alan yangınlarıyla da biz uğraşıyoruz. Kırsal alan yangınlarını söndürecek itfaiye teşkilatları yok. Bir tarafta köy, bir tarafta vatandaşın ekili alanı yanarken siz orman yangınını söndüremezsiniz. Ülkemizde orman yangınları kadar kırsal alan yangınları çıkıyor. Türkiye'de kırsal alan yangınlarıyla ilgili teşkilatlanmaya ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

"ORMAN YOLLARI ASFALTLANIYOR"

Türkiye'de artık toprak orman yolu kalmaması gerektiğini yolların asfaltlanmaya başlaması gerektiğini de dile getiren Kurtulmuş, "Vatandaşların ormanların güzelliklerini artık en iyi şekilde toz toprak olmadan görmesi lazım. O sebeple artık ormanlardaki toprak yolların yerini asfalt orman yollarına bırakması gerekiyor. Bu konuda da bir takım çalışmalar yapıyoruz. Ormanlarımızda ki yolları sadece otomobillerin değil TIR'ların dahi girebileceği standartlarda yapacağız" diye konuştu.

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş'a Yalova Orman İşletme Müdür Mustafa Güner tarafından ormanlardan toplanan şifalı bitkiler hediye edildi. Kurtulmuş özellikle Sarı Kantaron otunun çok değerli olduğuna vurgu yaparak bu otun ormanlarda yetişen en değerli bitkilerden biri olduğunu da söyledi.

Kurtulmuş ardından Yalova'dan ayrılarak karayoluyla Ankara'ya hareket etti. - YALOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel '10 TL'lik Ağacı Kurtarmak İçin 100 TL Harcıyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement