15 Nisan "Dünya Sanat Günü" - Son Dakika
Güncel

15 Nisan "Dünya Sanat Günü"

15 Nisan "Dünya Sanat Günü"

Bilindiği gibi, Leonardo da Vinci'nin doğum günü olan 15 Nisan, geçen yıldan beri tüm dünyada "Dünya Sanat Günü" olarak kutlanıyor.

12.04.2013 14:38

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı Bedri Baykam, 2011 yılında Meksika'da gerçekleşen Uluslararası Sanat Birliği (International Associations of Art) Genel Kurul Toplantısı'na katılmış ve Türkiye'yi temsilen yaptığı öneri sonucu, Leonardo da Vinci'nin doğum günü olan 15 Nisan'ın Dünya Sanat Günü (World Art Day) olarak saptanması, oybirliği ile kabul edilmişti.

Fotoğraf sanatçısı İbrahim Demirel'in kurucusu olduğu ve otuz yıldır sanatseverlerle birlikte olan, bugüne kadar özel günlerde sanatla ilgili pek çok etkinliğe evsahipliği yapmış bulunan Galeri Sanatyapım, geçen yıl, editörlüğünü Cezmi Orhan'ın yaptığı Sanatyapım Gazetesi ile bu güne destek vermişti. Galeri, bu yıl ikincisi kutlanacak olan Dünya Sanat Günü'ne, küratörlüğünü yine ressam Cezmi Orhan'ın yaptığı "İnmek mi, Çıkmak mı? :MERDİVEN'" isimli çağdaş bir sergi ile katılıyor.

Bu yıl düzenlenecek olan sergi, 'İnmek mi, Çıkmak mı? :MERDİVEN' ismini, Leonardo da Vinci'nin yedi bin sayfadan fazla olduğu bilinen defterlerindeki onlarca farklı konu ve araştırmanın içinden seçilen bir metafordan alıyor. Leonardo'nun insan anatomisi ve figürleri ile ilgili yaptığı çizimlerden bir alt başlık olan ve "Bir insanın çıkacağı basamak ne kadar yüksek olursa, o insan başını öndeki ayağından o ölçüde ileri doğru uzatır." dediği merdiven, tüm zamanların en kışkırtıcı sanat metaforlarından biri olmuştur.

Galeri Sanatyapım'da açılacak 'Merdiven' isimli bu sergiye 25 sanatçı katılıyor. Dünya Sanat günü nedeniyle Galeri Sanatyapım, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da editörlüğünü Cezmi Orhan'ın yaptığı bir gazete çıkarıyor.

15 Nisan 2013 Pazartesi günü, saat 18.00'de Galeri Sanatyapım'da açılacak sergi, 3 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 15 Nisan 'Dünya Sanat Günü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement