16. Uluslararası Eskişehir Film Festivali Başladı - Son Dakika
Güncel

16. Uluslararası Eskişehir Film Festivali Başladı

16. Uluslararası Eskişehir Film Festivali Başladı

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) tarafından düzenlenen 16. Uluslararası Eskişehir Film Festivali, açılış töreni ile başladı.

02.05.2014 22:13

Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) tarafından düzenlenen 16. Uluslararası Eskişehir Film Festivali, açılış töreni ile başladı.

Sinema Anadolu'da düzenlenen programın açılış konuşmasını Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan yaptı. Prof. Dr. Gündoğan, üniversiteleri sadece bilimsel çalışmaların yapıldığı ve bu doğrultuda sadece eğitim ve öğretimin sürdürüldüğü yerler olarak görmemek gerektiğini belirtti. Üniversitelerin aynı zamanda kültürel ve sanatsal mekanlar olduğuna değinen Prof. Dr. Gündoğan, "Üniversiteleri üniversite yapan bu doğrultuda gösterilen çabalardır. Bu festivali ve benzer faaliyetleri de bu gözle görmek gerek" dedi.

"Sinema tıpkı roman gibi modern uygarlığın bize en büyük hediyesidir" diyen Rektör Prof. Dr. Gündoğan, şunları kaydetti:

"Hepimiz sinemanın bir sanat mecrası olduğu kadar aynı zamanda bir kitle iletişim aracı olduğunu, zaman zaman bu aracın sözü edilen çelişkileri görünür kılmak yerine yeniden üreterek sakladığını da biliriz. Bu yüzden de sinemanın aksi yönünde ilerleyen tarihine başvurmanın ve bu tarihe damga vurmuş ya da vuracak filmleri görmenin ve görünür kılmanın bize kazandıracaklarına değer biçmek mümkün değildir. Biz onları gördükçe ve görünür kıldıkça saklanılan çelişkiler de görünür hale gelecektir ki, ihtiyacımız olan da öncelikle budur. Film festivallerinin bu ihtiyaca cevap veren kültürel etkinlikler olarak önemi yadsınamaz. Biz Anadolu Üniversitesi olarak, sinema günlerinden uluslararası hale gelen film festivaline dek bu yönde yapılan etkinliklere verdiğimiz desteğin nedeni de sözü edilen ihtiyaçtır."

Ardından konuşan Prof. Dr. Erol Nezih Orhon, katılanlara ve festivalde emeği geçenlere teşekkür etti.

"ONUR ÖDÜLÜ, ÇOCUKLARIMA BIRAKACAĞIM EN ÖNEMLİ HEDİYE"

Konuşmaların ardından festivalin Onur Ödülü'nü Prof. Dr. Orhon'dan alan sinema sanatçısı Perihan Savaş, aldığı ödülün çocuklarına bırakacağı en önemli hediye olduğunu söyledi. Savaş, "Burada olmak, hele resimleri izlediğim zaman öyle yerlere gittim ki, yaptığım işin ne kadar doğru olduğuna inandım ve bu anlamda da burada bunun için olduğuma inandım. Sizlerin sayesinde hep buraya geldik, sizlerin sayesinde hep burada oldum. Sinemaya verdiğim emeğe baktığınız zaman bugün eğer buradaysam ben doğru bir şey yapmışım diyorum. Bugün emek ödüllerini alan sevgili Jeyan abla ve sevgili Güngör ağabeyim. Onlarla birlikte burada bu Onur Ödülü'nü almak benim için çok onurlu. Çocuklarıma bırakacağım en önemli hediye. Çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Türk sinemasının unutulmaz oyuncusu Kemal Sunal'ın Onur Ödülü'nü AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın elinden alan eşi Gül Sunal ise, teşekkürlerini sundu. Ardından 16. Eskişehir Film Festivali'nin Emek Ödülü'ne layık görülen fotoğraf sanatçısı Güngör Özsoy'a ödülü takdim edildi. Özsoy, ödül için çok mutlu olduğunu kaydederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Festivalin bir diğer Emek Ödülü'ne layık görülen seslendirme sanatçısı Jeyan Ayral Tözüm ise, "Kimin aklına geldimse ona teşekkür ediyorum. Çünkü ben bu işi 72 senedir yapıyorum. Onun için tekrar tekrar teşekkürlerimi bildiriyorum" dedi.

Festivalin 11 Mayıs tarihine kadar süreceği ve 51 uzun, 55 kısa filmin gösteriminin gerçekleşeceği bildirildi. Programa Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Adar, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, çok sayıda oyuncu, öğretim üyesi ve davetli katıldı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 16. Uluslararası Eskişehir Film Festivali Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement