17 Yaşında Nobel Alan Pakistan'lı, Başbakan Olmak İstiyor - Son Dakika
Güncel

17 Yaşında Nobel Alan Pakistan'lı, Başbakan Olmak İstiyor

2014 Nobel Barış Ödülü'nü alan Pakistanlı Malala Yusufzay, İnsan Hakları Günü'nde BBC'ye verdiği röportajda bir gün ülkesine başbakan olmayı umduğunu söyledi.

10.12.2014 21:32  Güncelleme: 23:46

2014 Nobel Barış Ödülü'nü alan Pakistanlı Malala Yusufzay, İnsan Hakları Günü'nde BBC'ye verdiği röportajda bir gün ülkesine başbaşkan olmayı umduğunu ifade etti. Yusufsay 19 Ekim günü açıklanan ödüllerde Barış Ödülü'nü Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi ile paylaşmıştı.

BBC'nin Oslo'da gerçekleştirdiği röportajda Yusufzay, politikaya girme nedenini ülkesine hizmet vermek, geliştiğini görmek ve her çocuğun eğitim hakkından yararlanmasını sağlamak için istediğini söyledi. Yusufzay, 2007'de öldürülmesinden önce iki dönem Pakistan'da başbakanlık yapan Benazir Butto'dan esinlendiğini de söyledi.

11 YAŞINDA BBC'DE YAZIYORDU

Malala Yusufzay, Taliban tarafından Swat Vadisi ele geçirildiğinde BBC Urduca'ya takma adla yazmaya başladığında 11 yaşındaydı. Vadide Taliban iktidardayken kız okullarını kapatmıştı.

2012'de, okulundan evine dönerken Taliban tetikçileri tarafından kız çocuklarının eğitim haklarını savunduğu için kafasından vurulmuştu. Doktorlar kurşunu başarılı bir şekilde çıkarttı. Tedavisinin devamı İngiltere'de yapıldı. Bugün eğitimine İngiltere'de devam ediyor. Mezun olduğunda ülkesine dönmek istediğini söylüyor.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ ALAN EN GENÇ İNSAN

113 yıldır olan Nobel Barış Ödüllerinde şu ana kadar sadece 16 kadın ödüle layık görüldü. Yusufzay, ödüle layık görülen en genç insan. Yusufzay ile ödülü alan Satyarthi, bugüne kadar 80 binden fazla çocuğun, çocuk işçiliğinden kurtulmasını ve eğitim almasını sağladı.

NOBEL "BARIŞ ŞAMPİYONLARI"

Nobel Komitesi Başkanı Torbjorn Jagland ise Nobel Barış Ödülü sahipleri Satyarthi ile Yusufzay'ın, Alfred Nobel'in son arzusunda dile getirdiği 'barış şampiyonları' olduğunu vurguladı. Yusufzay'ın cesaretinin tarif edilemez olduğunu belirten Jagland, bu sene ödülün bir Hindu ile bir Müslümana verilmiş olmasının da bilinçli bir seçim olduğunu ifade etti.

TALİBAN ÖDÜLE ÖFKELENMİŞTİ

Pakistan Talibanı olarak bilinen Tahriki Taliban Pakistan (TTP) Ekim ayında, Pakistanlı Malala Yusufzay'a Nobel Barış Ödülü verilmesini kınadığını duyurmuştu.

ABD Başkanı Barack Obama dahil birçok siyasi liderden, ünlüden tebrik mesajları alan Malala'yı Pakistan Talibanı kınayarak "O kız kâfirlerin ajanı" yorumu yapmıştı. TTP'nin Cemaat-ül Ahrar kolu sözcüsü Ehsanullah Ehsan Twiter hesabından Malala'nın İslam'ı temsil etmediğini savunurken İslam karşıtlarına saldırı yapabilecekleri tehdidini savurmuştu.

17 Yaşında Nobel Alan Pakistan\'lı, Başbakan Olmak İstiyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel 17 Yaşında Nobel Alan Pakistan'lı, Başbakan Olmak İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • MERDO: NOBEL ALDIYSA KESİN BİR İŞ VAR YA KENDİ DİNİNE YA DA MİLLİ DEĞERLERİNE KÜFÜR ETMİŞTİR. YOKSA VERMEZLER. 0 0 Yanıtla
  • HerSeYYaLaN: Malesef seninde önünü zamanı gelince kesecekler. . Dünyanın kanunu böyle. . 0 0 Yanıtla

Advertisement