"24 Saat İçinde 10 Saatten Fazla Araç Kullanmayın" - Son Dakika
Güncel

"24 Saat İçinde 10 Saatten Fazla Araç Kullanmayın"

"24 Saat İçinde 10 Saatten Fazla Araç Kullanmayın"

İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Genim, bayram tatili nedeniyle uzun yola gidecek sürücülere uyarılarda bulundu Genim: "Mola yerleri tespit edilmeli ve her 2 saatte bir 15 dakika mola verin....

13.10.2013 12:07

MUSTAFA YILDIRIM - İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Ethem Genim, Kurban Bayramı nedeniyle uzun yola gidecek sürücülere uyarılarda bulunarak, "24 saat içinde 10 saatten fazla araç kullanmayın" dedi.

Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması,  "memleket", "tatil beldesi" ve "akraba ziyareti" gibi nedenlerle çok sayıda kişiyi yollara döktü. Karayollarında yaşanması beklenen yoğunluğa karşı sıkı önlemler alınırken, en etkin tedbirin de sürücülerin kendileri tarafından alınacağı her fırsatta vurgulandı.

İleri Sürücülük Teknikleri Uzmanı Ethem Genim de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı tatili nedeniyle yola çıkacak olan sürücülerin seyahate çıkmadan önce yapması gerekenlere ilişkin bilgiler verdi.

Sürücülerin seyahat hazırlığını 2 bölümde yapması gerektiğini vurgulayan Genim, bunun ilkinin teknik hazırlık olduğunu kaydetti.

Teknik hazırlığın aracın bakımına yönelik olduğunu ifade eden Genim, "Bu tür seyehatlar öncesi aracın bakımlarının mutlaka yapılmış olması gerekir. Lastikler yeni ve tercihen kış lastiği olmalı. Yedek lastik, kriko, reflektör ve ilk yardım malzemeleri eksiksiz yola çıkılmalı. Sileceklerin lastiklerinin yeni, camda oluşacak yağlı, kirli maddeyi temizleyecek cam suyu olması daha güvenli seyir yapmanızı sağlayacaktır" dedi.

İkinci bölümün ise seyehat sırasında, yolda uygulanması gerekenler olduğunu dile getiren Genim, şu uyarılarda bulundu:

"Yola çıkmadan hava şartları hakkında mutlaka bilgi edinin, yolda ihtiyaç duyabileceğiniz malzeme ve giysileri kolay ulaşabileceğiniz yerde bulundurun. Emniyet kemersiz yolculuk yapmayın. Yola çıkmadan önce mutlaka mola yerleri tespit edilmeli ve her 2 saatte bir 15 dakika mola verin. 24 saat içinde 10 saatten fazla araç kullanmayın."

Yola çıkmadan bir gün öncesinde erken yatılması, erken yola çıkılması, uyku getiren ilaçlar kullanılmaması, trafik kurallarının ihlal edilmemesi gerektiğini belirten Genim, sakin olunması ve acelec olunmaması uyarısında bulundu.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner de, yolculuk sırasında "emniyet kemerinin takılması, cep telefonu ile konuşulmaması, takip mesafesinin korunması, aşırı hızdan kaçınılması ve uzun süre araç kullanılmaması"nın önemine değindi.

Trafikte sonuç alınabilmesi için eğitim, denetim, altyapı ve ilk yardımın birlikte uygulanması gerektiğini dile getiren Güner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Günümüzde yollar ve araçlar daha güvenli hale geldi. Yolların durumu bakımından Türkiye 20-30 yıl öncesine kadar çok daha iyi durumda. Biz, 'kanun çıkaralım, cezaları arttıralım, daha çok kamera daha çok polis koyalım trafik düzelsin' diyoruz ama bu böyle olmuyor. Neden? Çünkü Türkiye'de denetimle paralel gitmesi gereken eğitim ayağı yok. Türkiye'de trafik eğitimi yok. 18 yaşında bir kişi ehliyet alıyor. Biz, trafik eğitiminin 3 yaşından ehliyet alma yaşı olan 18'e kadar verilmesi gerektiğini söylüyoruz."

Trafik sorununun sadece polisin veya sağlıkçıların işi olmadığını ifade eden Güner, psikolog ve sosyologların trafik konusunun içine sokularak sorunun çözülebileceğini belirtti. Güner, trafik eğitiminin de toplumun yapısına göre verilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Trafik bilgisi uygulamaya yansımıyor"

Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş ise Türkiye'de sürücülerin trafik konusunda bilgileri bulunduğunu ancak bunların uygulamaya yansıtılmadığını savundu. Trafik kurallarının bilinmesine rağmen uygulanmıyor olmasını 'trafik kültürünün yerleşmemesine' bağlayan Memiş, "İnsanlar kuralları biliyor. Bunlar uygulandığı zaman eminiz ki ülkemizde trafik canavarının önüne geçme noktasında önemli adım atılacak" diye konuştu.

Geçen yıl Kurban Bayramında ülke genelinde meydana gelen bin 980 trafik kazasında 76 kişi hayatını kaybetmiş, 4 bin 129 kişi ise yaralanmıştı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel '24 Saat İçinde 10 Saatten Fazla Araç Kullanmayın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement