29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika
Güncel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye'nin Abu Dabi, Atina, Amman, Bakü, Berlin, Paris, Londra, Beyrut ve Lahey Büyükelçiliğinde verilen resepsiyonla kutlandı

30.10.2013 00:53

Cumhuriyet Bayramı'nın 90'ıncı yılı nedeniyle Türkiye'nin Abu Dabi, Atina, Amman, Bakü, Berlin, Paris, Londra, Beyrut ve Lahey Büyükelçiliğinde resepsiyon verildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Şefik Vural Altay, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon verdi.

Büyükelçilik konutunda gerçekleşen resepsiyona onur konuğu olarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Şeyh Abdullah Bin Muhammed Bin Batti El Hamid katıldı.

Altay, konuşmasında Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini ifade etti.

Arap ve Türk halkları arasındaki yakın kültürel, sosyal, dini ve tarihi bağlara dikkati çeken Altay, iki ülke arasındaki ticaret ve turizm alanlarındaki ilişkilerin daha da üst düzeye çıkarılması konusunda yapılan çalışmaları anlattı.

Konuşmasının sonunda Türk vatandaşlarına hitap eden Altay, "Sizlerin değerli katkılarıyla cumhuriyetimizi sonuna kadar koruyacağımızdan ve en üst seviyeye çıkaracağımızdan hiç şüphemiz yok" dedi.

Yunanistan

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliğinde kutlandı.

Büyükelçi Kerim Uras'ın evsahipliğinde, Büyük Britanya otelinde resepsiyon verildi. Resepsiyona, Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos, Turizm Bakanı Olga Kefaloyanni, Denizcilik Bakanı Miltiyadis Varviçiotis, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitris Kurkulas, eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Batı Trakya Milletvekileri Ahmet Hacıosman ile Hüseyin Zeybek, bazı ülkelerin büyükelçileri katıldı.

Resepsiyon kapsamında Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'de restore edilen bazı kiliselerden oluşan bir fotograf sergisi açıldı.

Büyükelçi Uras ve Avramopulos'un birlikte gezdiği sergi, diğer katılımcılar tarafından da büyük ilgi topladı.

Ürdün

Türkiye'nin Amman Büyükelçiliğinde cumhuriyetin 90'ıncı yılı nedeniyle resepsiyon verildi.

Başkent Amman'da bir otelde düzenlenen resepsiyonda konuşan Amman Büyükeçisi Sedat Önal, 29 Ekim'in Türk halkı nezdinde çok önemli bir yeri olduğunu, bugün cumhuriyetin ilanının 90'ıncı yılını, yıllar içinde gelişen ve uluslararası alanda güçlü yeri olan büyük bir ülke konumuna gelerek kutladıklarını ifade etti.

Ürdün-Türkiye ilişkilerine de değinen Önal, iki ülkenin kültürel, tarihi ve coğrafi olarak birbirine bağlı olduğunu vurguladı.

Ürdün ve Türkiye'nin ülkelerindeki şiddet olaylarından kaçan yüzbinlerce Suriyeli sığınmacıyı misafir ettiğini söyleyen Önal, büyükelçiliğin daima, Ürdün'deki Suriyeli sığınmacılara yardım ettiğini belirterek, Türkiye olarak Zateri Mülteci Kampı'na sağlanan yardımları ve açılan anaokulunu örnek olarak gösterdi.

Öte yandan resepsiyona katılan Ürdün Krallığı Güzel Sanatlar Birliği Başkanı Emira Vicdan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinliğine vurgu yaparak "Türkiye ve Ürdün'ün tarihi, coğrafi gibi birçok alanda bağı var. İki ülke arasındaki ilişkiler tüm sektörlerde daha fazla gelişiyor" dedi.

Azerbaycan

Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncı yıl dönümü, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Azerbaycan'ın yeni mimari simgelerinden Flame Towers Fairmont Otel'de, büyükelçi İsmail Alper Coşkun'un evsahipliğinde düzenlenen resepsiyona Azerbaycan Başbakan Yardımcıları Abid Şerifov ve Ali Ahmedov, Savunma Bakanı Zakir Hasanov, cumhurbaşkanlığı yetkilileri, milletvekilleri, muhalif parti genel başkanları, diplomatlar ve konuklar katıldı.

Cumhuriyetin, halkın egemenliğine dayanan, demokrasiyi tüm boyutlarıyla özümseyen, ülkeyi ve milleti en ileri noktalara taşımayı mümkün kılacak bir yönetim tarzı olarak benimsendiğini ifade eden Coşkun, bu yönetim tarzının bugünkü ve gelecek nesillere bırakılan en büyük armağan olduğunu vurguladı.

Coşkun, "Azerbaycan hem iyi günümüzde hem de kötü günümüzde bizim yanımızda oldu. Cumhuriyet kurulduğu zaman Azerbaycanlılar bize destek oldu. Bunu unutamayız. Kardeşliğimiz ve kader birliğimiz ebedidir. Azerbaycan'ın başarısı bizi gururlandırmaktadır. Ülkede yapılan yenilikler bizi heyecanlandırmaktadır" diye konuştu.

Almanya

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90'ıncı yıl dönümü nedeniyle Berlin Büyükelçiliğinde resepsiyon verildi.

Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu tarafından verilen resepsiyona eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Yunus Emre Enstitiüsü Başkanı Hayati Develi ve çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyonda Yunus Emre Enstitüsü ve "Art and Life" sanat galerisi işbirliğinde "Özgür ve 90" isimli resim sergisinin açılışı da gerçekleştirildi. Sergide 90 sanatçının 90 farklı eseri yer alıyor.

Büyükelçi Karslıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Bayramı'nın 90. yılını kutladıktan sonra bugün İstanbul'da açılışı yapılan Marmaray'a değindi. Karslıoğlu Marmaray ile su altından Avrupa ve Asya'nın birbirine bağlandığını vurgulayarak, "Bazılarının hoşuna gitse de gitmese de daha da yakına geldik" dedi.

Yunus  Emre Enstitüsü Hayati Develi de Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı ve enstitünün gelecek dönemde Almanya'da yapacağı faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Christian Wulff ve diğer davetliler verilen ikramdan sonra sergideki resimleri inceledi.

Fransa

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliğinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında resepsiyon verildi.

Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu, büyükelçilik konutunda verdiği resepsiyonda, konukları tek tek kapıda karşıladı.

Resepsiyona, Fransa Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg ile çok sayıda Fransız üst düzey yetkili, misyon şefi, diğer ülkelerin temsilcileri, Türk ve Fransız davetliler katıldı.

Gecede konuklara Türk mutfağının çeşitli lezzetleri ikram edildi.

İngiltere

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği konutunda verilen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ve eşi Emel Çeviköz'ün ev sahipliği yaptığı resepsiyona aralarında koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkan Yardımcısı Simon Hughes ve İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı ve İşçi Partili milletvekili Jack Straw'un da bulunduğu çok sayıda Türk ve İngiliz davetli katıldı.

Büyükelçi Çeviköz yayınladığı Cumhuriyet Bayramı mesajında, "Büyük Önder Atatürk'ün öncülüğünde siyasal, toplumsal ve kültürel alanda bir yenilenme, kalkınma, modernleşme ve aydınlanma projesi olan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 90'ıncı yıldönümünü büyük gururla kutlamaktayız. Ülkemizin ekonomik olarak gelişmesi, eğitim düzeyinin yükselmesi, hayat standartlarının iyileşmesi, toplumumuzun dış dünyayla daha sıkı bir şekilde bütünleşmesi ve çağdaş bilim ve teknolojiyi takip etmesi cumhuriyetimizin kurulduğu zamanki heyecanının bugün de aynı sıcaklıkla sürdüğünün göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Çeviköz, cumhuriyetin getirdiği temel değerlerin benimsenmiş olmasının, evrensel insan haklarına saygı ve demokratikleşme sürecinin çıtayı hep daha yükseğe koymak suretiyle hiç durmaksızın devam etmesinin, köklü milletin cumhuriyeti her geçen yıl daha da olgunlaştırdığının bir tezahürü olduğunu belirtti.

Lübnan

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyonda konuşan Büyükelçi İnan Özyıldız, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından demokrasi, hukuk gibi temeller üzerine kurulduğunu ve o günden bu yana bu değerleri geliştirmek için sürekli çaba içinde olduğunu belirtti.

Resepsiyona katılan Türk vatandaşlarına da seslenen Özyıldız, "Bu yıl cumhuriyetimizin 90. yılına istikrar, barış ve ekonomik refah içinde ulaşmış olmamız hepimize gurur vermektedir. Cumhuriyetimizin daha büyük başarılarla daha nice yıldönümleri kutlayacağına inancımız tamdır. Bu vesileyle 2,5 ay boyunca rehin tutulan pilotlarımızın on gün önce ailelerine kavuşmuş olmalarının bayramımızı daha anlamlı hale getirdiğini belirtmek isterim. Bu tür olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum" diye konuştu.

Beyrut'ta düzenlenen resepsiyona, Lübnan Enformasyon Bakanı Velid Dauk, Turizm Bakanı Fadi Abbud başta olmak üzere, bir çok üst düzey siyasi yetkili, yabancı misyon şefleri ve Türk vatandaşları katıldı.

Hollanda

Hollanda'da Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıldönümü, Lahey Büyükelçiliği tarafından verilen resepsiyonla kutlandı.

Büyükelçi Uğur Doğan ve eşi Manolya Doğan'ın evsahipliğinde düzenlenen resepsiyona Hollanda Meclis Başkanı Anouchka van Miltenburg, merkezi Lahey'de bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Hollanda Danıştayı Başkanı Piet Hein Donner, Lahey Belediyesi Başkanı Jozias van Aartsen, İşçi Partisi (PvdA) milletvekilleri Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk ve Keklik Yücel'in yanı sıra çok sayıda ülkenin büyükelçileri, siyasi ve askeri temsilciler, yabancı misyon şefleri ile Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Resepsiyonda gazetecilere açıklamada bulunan Büyükelçi Uğur Doğan, yurtdışında Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Hollanda'daki görev süresinin sona erdiğini, yeni görev yeri Malezya'ya 30 Kasım'da gideceğini kaydeden Doğan, yerine atanan büyükelçi Sadık Arslan'ın ise 15 Aralık'ta Lahey'de göreve başlayacağını dile getirdi.

Resepsiyona üst düzey bir katılımın olduğunu belirten Doğan, bir çok ismin bugün açılışı yapılan Marmaray projesinden övgüyle bahsettiğine dikkati çekti.

Amsterdam'da açılması kararlaştırılan yeni başkonsoloslukla ilgili çalışmaların büyük oranda tamamlandığını da hatırlatan Doğan, yeni başkonsolosluğun yıl sonuna doğru hizmete gireceğini söyledi. - Abu Dabi

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement