738. Vuslat Törenleri Şeb-İ Arus ile Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

738. Vuslat Törenleri Şeb-İ Arus ile Sona Erdi

738. Vuslat Törenleri Şeb-İ Arus ile Sona Erdi

Hazreti Mevlana'nın 738. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, Şeb-i Arus gecesiyle sona erdi.

19.12.2011 10:02

Dünyanın birçok yerinden gelen misafirlerin yoğun ilgi gösterdiği programa katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Şeb-i Arus'ta milyonlarca insanının gözünün ve gönlünün Konya'da olduğunu söyledi. "Aramıza sevgisizliğin ve nefretin girmesine izin vermeyeceğiz" diyen Bülent Arınç, "Bütün sanatkarlar, bütün edebiyatçılar ve şairler esasen Hazreti Mevlana'nın işaret ettiği sevginin, muhabbettin kaynağını aramaktadır. Bu ebedi kaynak, Mevlana'nın 'kölesiyim' dediği Kur'an-ı Kerim'dir" dedi.

7-17 Aralık tarihleri arasında Konya'da gerçekleştirilen Hazreti Mevlana'nın 738. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri, Şeb-i Arus gecesiyle sona erdi.

Törene Ürdün Başbakanı Avn El Hasavne, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye- Afrika Stratejik İşbirliği Toplantısı'na katılan konuk bakanlar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı A. Nazım Kaynak, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı.

7 YILDIR 1 MİLYON KİŞİ SEMA PROGRAMLARINA KATILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde Ahmet Özhan'ın verdiği tasavvuf müziği konseri ile başlayan programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 10 gün süresinde 150'ye yakın programla on binlerce misafiri Konya'da ağırladıklarını söyledi. 7 yıldır Şeb-i Arus törenlerine ve sema programlarına katılan misafirlerin sayısının bir milyonu geçtiğini kaydeden Başkan Akyürek, insanları Konya'ya getiren duygunun sevgi olduğunu vurguladı.

13. yüzyılın kaos ortamında yaşanan umutsuzluk ortamında Hazreti Mevlana'nın sevgiyle, barışla, kardeşlik duygularıyla insanlara umut verdiğini, kardeşlik aşıladığını dile getiren Başkan Akyürek, bugün de yeryüzündün de aynı duygulara ihtiyacımız söyledi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Şeb-i Arus'un dünyanın en önemli programlarından biri haline geldiğini kaydeden Başkan Akyürek, "Şu anda arımızda bulunamayan, Başbakan olduktan sonra her yıl Şeb-i Arus törenlerinde şehrimize gelen Başbakanımız, hem Mevlana Kültür Merkezi'nin yapımında, hem de törenlerin bu boyuta ulaşmasında büyük emeği var. Kendisine teşekkür ediyor, törenlere katılan tüm misafirlere de şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, insanlığın hem en iyi olmanın yollarını aradığını, hem de zulme yönelebildiğini belirterek, bu tablonun üstesinden gelebilmek için herkese ayrı ayrı görev düştüğünü söyledi. Vali Doğan, gerçek sevgiliye kavuşma gününün tüm insanlığın sorunlarının çözümüne vesile olmasını diledi.

MEVLANA ASIRLAR AŞAN BİR ŞAHSİYETTİR

Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Hazreti Mevlana'nın bütün insanlığın ilgilendiği kadim soruları kendisine soran, onlarla yüzleşen, insanoğlunun var oluşuna yepyeni anlam kazandıran bir insan olduğunu belirtti.

Hazreti Mevlana'nın asırlar aşan bir şahsiyet olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Hazreti Mevlana, 13. yüzyılın bütün tarihi yaşamış bir büyük insandır. Hazreti Mevlana'nın Konya'da bu tarihi yaşamış olması da Konya için büyük bir şereftir. Ama Konya'yı büyük medeniyetimizin büyük başkenti yapan ruh da Hazreti Mevlana ile birlikte taşınmıştır. Biz Konyalılar bu hakikati ne kadar özümsersek ancak o zaman Hazreti Mevlana'nın bu büyük mekanına layık hemşehriler olabiliriz. Bu topraklar bütün bir medeniyetin tecessüm ettiği bir medeniyeti barındırmıştır ve yine inanıyoruz ki bu topraklardan çıkacak yeni anlayışlar, yeni fikirler, yeni idealler bütün insanlığa ışık tutacaktır. Tarihi doyasıya yaşayacağız. İnsanoğlunun her birinin dertleriyle hep birlikte ilgileneceğiz. Dünyanın her köşesine bu ideali taşımaya çalışacağız" dedi.

KONYA, ŞAN VE ŞEREFİ YÜKSEK BİR ŞEHİR

Konya'nın şan ve şerefi yüksek bir şehir olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm insanlık için yüksek değer ifade eden Mevlana'nın Konya'nın manevi iklimini beslemeye devam ettiğini ifade etti. Konya'ya gönül gözüyle bakanların hep gıpta ile baktığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Mevlana gibi değerler dünyaya ancak bin yılda gelir. Ne mutlu Konyalılara ki, onlar Mevlana'nın hemşehrisi ve komşularıdır" diye konuştu.

MİLYONLARCA İNSANIN GÖNLÜ KONYA'DA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, 738 yıldır bir gönül şöleni olarak tekrarlanan düğün gecesinde lezzetli bir manevi iklimi hep birlikte teneffüs etmek için buluştuklarını belirterek, Şeb-i Arus'ta milyonlarca insanının gözünün ve gönlünün Konya'da olduğunu vurguladı.

Hazreti Mevlana'nın 8 asırdır insanlığa aşk ve muhabbetle nasıl kul olunacağını gösterdiğini kaydeden Arınç, "Muhabbetin dili evrenseldir. Bu memleket baştan başa bu muhabbetle yoğrulmuştur. Burada bütün renkler, desenler, bütün kokular birbirinde erimiş ve bir olmuştur. Sevgiyle yoğrulmuş bu zikir meclisinde hepimiz aynı duygular içindeyiz" dedi.

"Aramıza sevgisizliğin ve nefretin girmesine izin vermeyeceğiz" diyen Bülent Arınç, şunları söyledi: "Modern dünyanın bütün müspet gelişmelerine rağmen çatışma, kavga ve rekabet duygusu kontrol altına alınamıyor. Bütün sanatkarlar, bütün edebiyatçılar ve şairler esasen Hazreti Mevlana'nın işaret ettiği sevginin, muhabbettin kaynağını aramaktadır. Bu ebedi kaynak, Mevlana'nın 'kölesiyim' dediği Kur'an-ı Kerim'dir. Mevlana susuz insanın suyu araması gibi, suyun da esasen insanı aradığını söyleyerek bizi çeşmenin başına çağırır."

GÜCÜ KUTSAYANLAR İNSANİ DEĞER ÜRETEMEZ

Dünyanın neresinde bir mazlum varsa onun yanında olduklarını kaydeden Arınç, sözlerine şöyle devam etti: "Medeniyet telakkimiz güç ve kuvvet merkezli değil, hak ve adalet merkezlidir. Gücü kutsayanlar hiçbir insani değer ürütemezler. Biz bu anlayışı politik stratejilerden değil; Yunus Emre'den, Tapduk Emre'den, Şems-i Tebrizi'den, Mevlana Celaleddin-i Rumi'den, Eşreoğlu Rumi'den, Hacı Bayram-ı Veli'den, Hacı Bektaş-ı Veli'den, Şeyh Şaban-ı Veli'den, Ahi Evran'dan, Akşemsettin'den miras aldık. Yolumuz aşk ve muhabbet yoludur. Bu yolu kimseler kesmeye muktedir olamayacaktır. Kardeşliğimizi kimse yaralayamayacaktır. İnsanı yücelterek, bütün insanlarla konuşarak, yüreğimizi açarak yolumuza devam edeceğiz."

738'nci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Ömer Tuğrul İnançer'in Mesnevi Sohbeti'nin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun sema gösterisi ile sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 738. Vuslat Törenleri Şeb-İ Arus ile Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement