8 Yaşındaki Kıza Koltuk Altından Kalp Ameliyatı - Son Dakika
Güncel

8 Yaşındaki Kıza Koltuk Altından Kalp Ameliyatı

8 Yaşındaki Kıza Koltuk Altından Kalp Ameliyatı

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde Kalbi delik olan Gülsüm Çiftçi(8)'ye, koltuk altından açık kalp ameliyatı yapıldı.

04.07.2013 10:46  Güncelleme: 12:55

Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde kalbi delik 8 yaşındaki Gülsüm Çiftçi'ye, ileride göğüs bölgesinde ameliyat izi kalmaması ve psikolojik sorun yaşaması için göğüs kafesi açılmadan koltuk altından açık kalp ameliyatı yapıldı.

Adana'da ev kadını 34 yaşındaki Halime ile inşaat ustası 42 yaşındaki Halil Çiftçi'nin 7 çocuğu oldu. Ailenin akrabalarında genetik kalp hastalıkları ortaya çıkınca, 1.5 yıl önce şüphe üzerine Çiftçi Ailesi de sağlık kontrolünden geçirildi. Yapılan muayenede Çiftçi Ailesi'nin çocuklarından Gülsüm Çiftçi'nin, kalbinin delik olduğu saptandı. Bunun üzerine 3 santimetre boyutundaki deliğin açık kalp ameliyatıyla kapatılması kararlaştırıldı.

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi'nde görevli Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu ve Uzman Dr. Yasin Güzel tarafından göğüs kafesi açılmadan sağ koltuk altından ameliyat edilen ilkokul 2'nci sınıfa geçen Gülsüm Çiftçi, ameliyattan 3 gün sonra taburcu edildi.

OPERASYONU ANLATTI

Gülsüm Çiftçi'nin ameliyatını gerçekleştiren ekibin başındaki Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu, yaptıkları operasyonla ilgili bilgi verdi. Gülsüm'ün kalbinde 'kulakçık' denilen bölgede delik olduğunu aktaran Doç. Dr. Poyrazoğlu şunları anlattı:

"Kalbindeki delik için açık kalp ameliyatı planladık ve yaptık. Gülsüm'ün hem kız çocuğu olması, hem hastalığının vücudunun yan tarafından kapatmaya uygun olması nedeniyle göğüs kafesinden değil koltuk altından girerek ameliyat ettik. Hastanın yan taraftan ameliyat olması konfor açısından daha rahattır. Eğer ön taraftan ameliyat olsa 2- 3 ay hareket sıkıntısı olacak. Ayrıca bu hasta kız çocuğu. Göğüs bölgesinde bir ameliyat izi olacak. Kozmetik açıdan sorun olacak, kolye takamayacaktı. Bunları düşünerek karar verdik. Bundan sonra normal hayatını sürdürecek."

'MUCİZE GİBİ'

Kızının sağlığına kavuştuğunu ve çok mutlu olduğunu anlatan Halime Çiftçi de, operasyonu yapan doktorlara teşekkür etti. Çocuğunun hastalığını 1.5 yıl önce öğrendiklerini belirten Çiftçi, şöyle konuştu:

"Kardeşimi getirmiştim hastaneye. Kalbinin delik olduğunu öğrenmiştik. Aile olarak kalbimizi kontrol ettirdik. Kızımın da kalbinin delik olduğunu öğrendik. Çok kısa sürede ameliyat oldu ve hemen taburcu oluyoruz. Koltuk altından ameliyat olmasını hocalarımız önerdi.. Yeğenlerim ön taraftan açık kalp ameliyatı oldu. Onlar çok zorluk yaşadılar, ağır bir şeyler kaldıramadılar. Onlar 1 hafta sonra yürümeye başladı, kızımsa ameliyat sonrası hemen yürümeye başladı. Mucize gibi."

Ameliyat sonrası hemen ayağa kalkan Gülsüm Çiftçi ise iyi ve mutlu olduğunu belirtti. İlkokul 2'inci sınıfa geçtiğini ifade eden Gülsüm Çiftçi, bundan sonra derslerine çalışacağını söylemekle yetindi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 8 Yaşındaki Kıza Koltuk Altından Kalp Ameliyatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement