Aktif Bir Volkanla İç İçe Yaşıyorlar - Son Dakika
Güncel

Aktif Bir Volkanla İç İçe Yaşıyorlar

Aktif Bir Volkanla İç İçe Yaşıyorlar

Katanyalı Simone: "Etna, lav püskürttüğünde insanlar kaçmıyor. Aksine bu olayı izlemek için dağa koşuyor”

09.12.2013 11:06

BARIŞ SEÇKİN - İtalya'nın Sicilya bölgesinde bulunan, Avrupa kıtasındaki en yüksek aktif yanardağ Etna, bu yıl 19 kez lav püskürttü. Dağın lav püskürtmesi, etraftaki yerleşim birimlerinde yaşayanlar için günlük hayatın parçası haline gelmiş durumda.

Etna yanardağının eteklerindeki Katanya iline bağlı Nicolosi'de yaşayan genç İtalyan Simone, Etna ile iç içe yaşadıklarını belirterek, deneyimlerini AA muhabirine anlattı.

Aktif bir volkanla yaşamanın kendileri için son derece normal olduğunu ifade eden Simone, Etna lav püskürttüğünde yakınlarının telaşla kendilerini aradığını, oysa yanardağ etrafında yaşayanların bunu pek önemsemediğini hatta hissetmediğini söyledi.

Simone, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Etna, lav püskürtmeden önce dumanlar çıkarıyor. Volkan lav püskürtmeye başladığında insanlar kaçmıyor. Aksine bu olayı izlemek için dağa koşuyor. Bu doğa olayı çok sayıda turist çekiyor. Biz de aynı şekilde bu fenomeni izlemek için çoğu zaman dağa gidiyoruz. Burası İtalya'nın, Sicilya'nın görülmeye değer önemli bir yeri."

"Sık sık lav püskürtmesi iyi"

Etna'nın lav püskürtmesinin etrafta yaşayanlar için iyi olduğunu, böylece volkanın içinde biriken enerjinin boşaldığını söyleyen Simone, Etna gibi aktif statüsünde olan Napoli'deki Vezüv yanardağının ise yıllarca lav püskürtmediğini hatırlatarak, içinde enerji biriken bu volkanın bölge halkı için büyük risk arz ettiğini ileri sürdü.

Turistlerin Katanya'ya sadece Etna'nın lav püskürtmesini izlemek için gelmediğini anlatan Simone, "Burası aynı zamanda Avrupa'nın en güneyinde kayak ve diğer kış sporlarını yapabileceğiniz tek yer. Çok sayıda kişi sadece bu doğa olayı için değil, kış sporları için de geliyor" diye konuştu.

Havaalanı adını Etna'nın lavlarından alıyor

Bir başka Katanyalı genç Paolo, Etna lav püskürttüğünde kül yağmuru altında kaldıklarını, bu durumun en çok ulaşımı olumsuz etkilediğini ifade etti. Paolo, adını Etna'dan akan lavlardan alan Fontanarossa isimli Katanya Uluslararası Havalimanı'nın da küllerin neden olduğu kaos nedeniyle kapandığını kaydetti.

Doğma büyüme Katanyalı olan Maria da Etna ile yaşadıklarına şu çarpıcı örneği verdi:

"Şu anda oturduğum evi satın alırken, kayıt için belediyeye gittiğimde iki kez sordular; 'Bu ev için emin misiniz' diye. Ben de 'Evet. Bir sorun mu var' diye sordum. Bunun üzerine bana evin Etna'nın kraterlerinden biri üzerine kurulu olduğunu, kraterin aktif olmadığını ve üzerinin çelik ve beton ile kapatıldığı bilgisini verdiler. İşte biz Etna ile bu kadar iç içeyiz." - Sicilya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aktif Bir Volkanla İç İçe Yaşıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement