Almanya'da Sebastian Edathy Hakkındaki Soruşturma - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Sebastian Edathy Hakkındaki Soruşturma

Almanya\'da Sebastian Edathy Hakkındaki Soruşturma

SPD Genel Başkanı Gabriel: ''Parti Başkanlığı ve Yönetim Kurulu, Edathy’nin davranışlarından dolayı dehşete düştü ve şaşkın" "Federal Meclis'ten ayrılması doğruydu.

17.02.2014 17:25

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, eski SPD Milletvekili Sebastian Edathy hakkındaki soruşturmaya ilişkin, "Parti Başkanlığı ve Yönetim Kurulu, Edathy'nin davranışlarından dolayı dehşete düştü ve şaşkın. Federal Meclis'ten ayrılması doğruydu. Bu davranış, Federal Meclis üyesi olmasını kabul etmez ve SPD'ye uymaz" dedi.

Gabriel, SPD Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, SPD Başkanlığının ve Yönetim Kurulu'nda Edathy ilgili suçlamalar ve Hans-Peter Friedrich'in Gıda ve Tarım Bakanlığı'ndan istifa etmesi konularını görüşme fırsatı bulduklarını söyledi.

Edathy'nin Kanadalı bir şirketten görüntü aldığını kabul ettiğine işaret eden Gabriel, bunların muhtemelen çıplak gençlerin fotoğrafları olduğunu kaydetti.

"Parti Başkanlığı ve Yönetim Kurulu, Edathy'nin davranışlarından dolayı dehşete düştü ve şaşkın. Federal Meclis'ten ayrılması doğruydu. Bu davranış, Federal Meclis Üyesi olmasını kabul etmez ve SPD'ye uymaz" diyen Gabriel,  aynı zamanda Hans-Peter Friedrich'in görevinden ayrılmasını üzüntüyle karşılandığını belirtti.

Friedrich'in doğru davrandığını ve zararın oluşmasını önlemek istediğini ifade eden Gabriel, "Dönemin İçişleri Bakanı olarak Friedrich'in, Edathy ile ilgili yapılan soruşturma konusunda kendisini bilgilendirmesini insani olarak dürüstçe, siyasi olarak da makul buluyorum" dedi.

SPD'li eski bir milletvekilinin suçlanması sonucunda Hristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) bir bakanın istifasının gerçekten adil olmadığını ifade eden Gabriel, Birlik Partileri'nde bu konudan dolayı kızgın olanları anladığını vurguladı.

SPD'de sorumluluk taşıyanların da doğru davrandıklarını belirten Gabriel, kendisinin, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in ve SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann'ın ne Edathy'ye ne de çevresine bu konuda bilgi vermediğini, kimseyi uyarmadığını kaydetti.

Gabriel, CDU/CSU liderleriyle görüşecek

Kendilerine yönelik suçlamaların saçma ve iftira içerikli olduğunu iddia eden Gabriel, Oppermann'ı da savundu.

Oppermann'ın geçen hafta çarşamba günü bu konuda kendisine yöneltilen sorulara doğru ve hiçbir şey gizlemeden cevap verdiğine dikkati çeken Gabriel, "Ondan başka bir şey de beklenemezdi" şeklinde konuştu. Gabriel, Edathy olayında muhtemelen güvenlik birimlerinden gazetecilere bilgilerin gitmiş olabileceğini savunarak, bu olayda birçok sorunun açıklığa kavuşması gerektiğini ifade etti.

Koalisyon hükümeti için yorucu bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Gabriel, yarın Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU liderleriyle kendisinin bu durumu açık bir şekilde görüşmek için bir araya geleceğini, koalisyonun hükümetinde güven için çalıştıklarını, bunu sürdürmek istediklerini kaydetti.

Edathy, milletvekilliğinden istifa etmişti

Hannover Savcılığı, Edathy'nin internet üzerinden çocuk pornografisi içeren ürünler satın aldığı gerekçesiyle başlattığı soruşturma kapsamında Edathy'nin ev ve özel çalışma ofisleri aranmıştı. Edathy, soruşturma kamuoyuna açıklanmadan önce milletvekilliği görevinden istifa etmişti.

Gıda ve Tarım Bakanlığından geçen hafta  istifa eden Friedrich'in ekim ayında İçişleri Bakanı olarak koalisyon görüşmeleri sırasında Edathy konusunda Gabriel'e bilgilendirdiği, Gabriel'in de bunu yakın kurmayları Steinmeier ve Oppermann ile paylaştığı ortaya çıkmıştı. Bundan dolayı SPD'li yöneticiler, Edathy'i uyardıkları yönünde suçlanıyorlar. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Sebastian Edathy Hakkındaki Soruşturma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement