Amran'da Çatışmalar Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Amran'da Çatışmalar Sürüyor

Amran\'da Çatışmalar Sürüyor

Başkent Amman'da bulunan Al Jazeera muhabiri Hamdi Bakariy, çatışmalarda ölenlerden 15'inin Husiler'den, beşinin ise askerlerden olduğunu söyledi.

20.05.2014 16:58

Başkent Amman'da bulunan Al Jazeera muhabiri Hamdi Bakariy, çatışmalarda ölenlerden 15'inin Husiler'den, beşinin ise askerlerden olduğunu söyledi. Ölenler arasında bir binbaşı da bulunuyor.

Çatışmalar Amran'ın Cemime, Mehaz ve Hacz bölgelerinde yoğunlaşmış durumda.

Bakariy, Amran bölgesinin askerler tarafından giriş ve çıkışlara kapatıldığını, bölgenin pazartesi gecesinde bu yana aralıksız çatışmalara sahne olduğunu ifade etti.

Halkın endişeli olduğunu söyleyen Bakariy, bölgeden gelen ambulansların başkentte ve Amran'da bulunan hastanelere sürekli yaralı taşıdığının altını çizdi.

Onlarca kişinin ölmesine neden olan çatışmaların Yemen ordusunun ülkenin güneyinde El Kaide bağlantılı gruplara operasyon düzenlemesi ile aynı zamanda denk gelmesi dikkat çekiyor. Yemen ordusu geçtiğimiz hafta El Kaide bağlantılı gruplara karşı operasyon başlattığını ve bu gruplarla savaş halinde olduklarını duyurmuştu.

Yerel yetkililerden alınan bilgiye göre çatışmaların fitilini Husilerden silahlı bir grubun Yemen ordusunun 310. Tugayına bağlı bir birliğe ait karakola saldırması ateşledi. Karakola saldıran silahlı kişiler burayı ele geçirip tugaya giden yolların kontrolünü ele geçirmeyi amaçlıyordu.

Güvenlik sorunu çözülemedi

Yemen'de 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Ulusal Diyalog Konferansı'nın ardından ülke altı idari bölgeye ayrılmıştı.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. Kuzeyde ise Şii Husiler ile Sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

ABD son günlerdeki şiddet olaylarının ardından başkent Sana'daki büyükelçilik faaliyetlerini geçici süreliğine askıya aldı.

Petrol ve doğalgaz borularına saldırı

El Kaide, güçlü olduğu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor ancak buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sıkça doğalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaşanıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Amran'da Çatışmalar Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement