Arnavutluk'taki Genel Seçimler - Son Dakika
Güncel

Arnavutluk'taki Genel Seçimler

Arnavutluk\'taki Genel Seçimler

Seçimlerin galibi "Avrupalı Arnavutluk İttifakı'' isimli sol koalisyonun en güçlü iki siyasi partinin lideri Edi Rama ve İlir Meta, bir araya geldi Yeni hükümet kurma çalışmalarının konuşulduğu görüşmenin ardından, SP Genel Başkanı Rama'nın başbakan, LSI Genel Başkanı Meta'nın ise meclis başkanı olması konusunda uzlaşma sağlandı

28.06.2013 17:27

Arnavutluk'ta, geçen pazar günü yapılan genel seçimlerden galibiyetle ayrılan ve 140 sandalyeli Arnavutluk Meclisi'nde 84 sandalye kazanan "Avrupalı Arnavutluk İttifakı" isimli sol koalisyonun lideri ve Sosyalist Parti (SP) Genel Başkanı Edi Rama, aynı koalisyonda yer alan Entegre Sosyalist Hareketi Partisi (LSI) Genel Başkanı İlir Meta ile görüştü.

Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından, SP'den yapılan yazılı açıklamada, Rama ve Meta'nın, hükümet kurma çalışmaları hakkında görüştükleri belirtildi.

Açıklamada, "Avrupalı Arnavutluk İttifakı" isimli sol koalisyonun en büyük iki siyasi partisinin genel başkanlarının, yeni hükümette yürütecekleri görevler konusunda uzlaştıkları, Rama'nın Eylül ayından itibaren başbakan, Meta'nın ise meclis başkanı olacağı ifade edildi.

İkili ayrıca, yeni hükümetin 300 günlük programının hazırlanması için bir çalışma grubu kurulması konusunda da anlaştıkları ve Eylül ayına kadar görevine devam edecek olan Başbakan Sali Berişa'ya da iki aylık bu süre zarfında devlet adına ihaleler düzenlememesi çağrısında bulunuldu.

Bu arada, seçimlerdeki başarısızlığı nedeniyle önceki gün Demokratik Parti (DP) Genel Başkanlığı görevinden istifa eden Başbakan Sali Berişa, bugünkü parti toplantısında yaptığı konuşmada, son seçimlerdeki başarısızlığın ardından, DP'nin yeni bir başlangıca ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Yeni bir başlangıcın yeni yöneticiler seçilmeden mümkün olmayacağını belirten Berişa, "DP'nin yeni yöneticilerinin seçilmesi bir an önce yapılmalıdır. Yeni lider, DP vizyonuna sahip biri olacaktır. Bu görev için yarışacak adaylar, bir hafta içerisinde kendi programlarını hazırlamalıdır" dedi.

SP öncülüğünde kurulan sol koalisyonun, Arnavutluk'taki genel seçimlerde, ülkedeki 12 seçim bölgesinin 11'inde galip gelmesinin ardından, Başbakan Berişa, düzenlediği basın toplantısında partisinin genel başkanlığından istifa ettiğini, ancak Başbakanlık görevine yasal sürenin dolacağı Eylül ayına kadar devam edeceğini açıklamıştı. - Tiran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Arnavutluk'taki Genel Seçimler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement