Atmosferdeki Sera Gazı Salınımı Yeni Bir Rekor Kırdı - Son Dakika
Güncel

Atmosferdeki Sera Gazı Salınımı Yeni Bir Rekor Kırdı

Atmosferdeki Sera Gazı Salınımı Yeni Bir Rekor Kırdı

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Direktörü Jarraud: "İklim değişikliğine neden olan bu artışın yüzde 80'i, fosil yakıtı temelli emisyonlarla ortaya çıkan karbondioksitten kaynaklanıyor" "Şimdi...

06.11.2013 14:27

Atmosferdeki sera gazı salınımı iklim değişikliğini hızlandıracak yeni bir rekor kırarken, Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) Genel Direktörü Michel Jarraud, bu artışın yüzde 80'inin fosil yakıtı temelli emisyonlarla ortaya çıkan karbondioksitten kaynaklandığını söyledi.

Jarraud, BM Cenevre Ofisi'nde, DMÖ'nün yıllık sera gazı raporuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, sera gazlarının 1990-2012 yıllarında küresel ısınmaya etkisinin yüzde 32 oranında arttığına işaret ederek, 2012 yılında ise yeni bir rekor kırıldığını kaydetti.

"İklim değişikliğine neden olan bu artışın yüzde 80'i fosil yakıtı temelli emisyonlarla ortaya çıkan karbondioksitten kaynaklanıyor" diyen Jarraud, karbondioksitin atmosfere 2011 ve 2012 yıllarında son on yıldaki ortalamasından daha fazla salındığını belirtti.

Sera gazı salınımının artmasının atmosferin dengesini bozduğuna dikkati çeken Jarraud, insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbondioksidin sadece yarısının atmosferde kaldığını, diğer kısmının ise biosfer ve okyanuslar tarafından absorbe edildiğini bildirdi.

İklim değişikliğinin önüne geçilmesi için sera gazı emisyonlarının azaltılması gerektiğine işaret eden Jarraud, "Şimdi harekete geçmeliyiz, aksi takdirde çocuklarımızın, torunlarımızın ve gelecek nesillerimizin yarınlarını tehlikeye atacağız. Zaman bizim lehimize işlemiyor" dedi.

Rapora göre, metan, iklim değişikliğine neden olan ikinci önemli sera gazı. Metan salınımının yüzde 60'ı yine insan faaliyetleri nedeniyle gerçekleşiyor.

Raporda, atmosferdeki metanın ve üçüncü önemli sera gazı olan nitröz oksidin de 2012 yılında rekor seviyeye ulaştığı bildiriliyor. - Cenevre

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atmosferdeki Sera Gazı Salınımı Yeni Bir Rekor Kırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement