Barzani'den İngiltere'ye İlk Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Barzani'den İngiltere'ye İlk Ziyaret

Barzani\'den İngiltere\'ye İlk Ziyaret

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) yapılan açıklamaya göre Barzani Pazartesi günü Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile buluşarak ikili ilişkileri ve gündemdeki siyasi konuları görüştü.

22.05.2014 11:09

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) yapılan açıklamaya göre Barzani Pazartesi günü Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile buluşarak ikili ilişkileri ve gündemdeki siyasi konuları görüştü.

Ziyaretten sonra basına açıklama yapan Hague "Başbakanın ziyareti Irak'taki Kürdistan Bölgesi ile İngiltere arasında ticaret, eğitim ve kültürel alanlardaki sıcak ilişkilerin tazelenmesi ve İngiltere'nin bölgenin tüm bu alanlardaki ortağı olma arzusunu yinelemek için bir fırsat oldu" ifadesini kullandı.

Barzani ise IKBY'nin İngiltere ile karşılıklı faydaya dayalı ortaklığının sürmesi konusunda tam destek mesajı verdi.

IKBY'den yapılan açıklamada Barzani ve Hague'in toplantıda Irak ve Ortadoğu'daki siyasi gelişmeleri değerlendirdikleri belirtildi. Toplantıda Suriyeli mülteciler ve Kuzey Irak'ın mülteciler için güvenli bölge oluşturma rolü de gündeme geldi.

Suriye'deki iç savaştan kaçan yaklaşık 250 bin Suriyeli, IKBY ve Irak'ın çeşitli bölgelerine sığınmış durumda.

Yeni hükümette temsil vurgusu

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada ise tarafların Irak'taki seçimleri ve yeni federal hükümetin kuruluşu ile ilgili atılacak adımları konuştuğu vurgulandı.

Barzani'nin yeni sürece tamamen dahil olması gerektiğinin altını çizen Hague "Son yıllarda Kürdistan Bölgesinde yaşanan gelişmeler ile Irak'ın diğer bölgelerine ve Suriye'ye nazaran ulaşılan görece istikrar ve güvenlik ortamından dolayı Başbakanı kutladım" dedi.

İngiltere ziyaretinden bir gün sonra IKBY Meclisinde yapılan oylamada biri hariç tüm vekillerin oyunu alarak yeniden başbakan seçilen Barzani, kapsayıcı ve tüm tarafların temsil edildiği bir hükümet kurulması için Kürt partilerin dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Erbil'e yatırım daveti

Barzani ziyaret sırasında Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ile de görüştü, Johnson Londra ile Erbil arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için ziyaretin bir fırsat olduğunu belirtti.

Barzani Johnson'ı Kürt bölgesine yatırım yapmak isteyen şirket temsilcileriyle birlikte Erbil'e davet etti.

İngiltere bundan 10 yıl önce Erbil'e ilk konsolosluk açan ülkelerden biriydi. İngiltere parlamentosu geçen yıl da Irak'ta Saddam Hüseyin döneminde Kürtlere yönelik gerçekleştirilen Enfal katliamını soykırım olarak tanımıştı.

Kaynak: IKBY

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Barzani'den İngiltere'ye İlk Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement