Batı'ya Doğru Akan Nehir' Columbia Üniversitesi'nde - Son Dakika
Güncel

Batı'ya Doğru Akan Nehir' Columbia Üniversitesi'nde

Batı\'ya Doğru Akan Nehir\' Columbia Üniversitesi\'nde

Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) Başkanı ve Başbakanlık Müşaviri Prof.Dr.Bekir Karlığa başkanlığında, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin akademik danışmanlığı ve desteğiyle hazırlanan alternatif...

28.03.2012 11:29

Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) Başkanı ve Başbakanlık Müşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa başkanlığında, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin akademik danışmanlığı ve desteğiyle hazırlanan alternatif medeniyet belgeseli 'Batı'ya Doğru Akan Nehir' Columbia Üniversitesi'nde izleyicilerle buluştu.

Columbia Üniversitesi Teacher's College'da düzenlenen gösterimde Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, New York Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Selçuk Şirin, Üniversite Gençlik Dayanışma Platformu Başkanı İbrahim Artukarslan, Columbia Üniversitesi'nden Prof. Rivera Batiz başta olmak üzere Türk ve yabancı konuklar hazır bulundu. Batı'ya Doğru Akan Nehir belgeselinin gösteriminde, ev sahipliği yapan Columbia Üniversitesi profesörlerinden Rivera Batiz, belgeselin kültürlerin birbirinden etkileşiminin değişik açılardan öykülerini anlattığını belirterek, şöyle dedi:

"Bahçeşehir Üniversitesi ile Uygarlık Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan bu belgeselin ABD'deki ilk gösteriminin Columbia Üniversitesi'nde yapılmasından mutluluk duyuyoruz. 11 Eylül'den sonra Müslüman Profesör olarak anılmaya başladım."

New York Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Selçuk Şirin de konuşmasında, Boston College'da çalıştığı sıralarda düzenlenen 11 Eylül saldırıları ardından, Müslüman bir kişi olarak yaşadığı kişisel deneyimleri anlattı. Konuşmasına, 'Medeniyetler Çatışması'nın kaçınılmaz olduğu teorisini savunan Samuel Huntington'ın bir dönem görev yaptığı Columbia Üniversitesi'nde, 'Medeniyetler İttifakı'nı savunan 'Batı'ya Doğru Akan Nehir' belgeselinin gösterilmesinin önemine değinen Şirin, 'Boston College'da, 11 Eylül 2001'e kadar ne ben kimseye dinimi söyledim ne de kimse bana dinimin ne olduğunu sordu. Ama o gün sabah saat 10'dan sonra belirgin ve kökten bir değişiklik oldu. Birdenbire öğrencilerimin gözünde 'Müslüman profesör' oluverdim. O günden sonra birçok Müslüman için, bir çok şey değişti. Sonraki günlerde, aylarda, Müslümanlara karşı ayırımcılık, nefret suçları tam 17 kat arttı.' diye konuştu.

Şirin'in konuşması ardından söz alan Batiz, Huntington'ın görüşlerinin, üniversitenin kurumsal görüşünü yansıtmadığını vurguladı. 'Medeniyetlerin çatışmasını arzulayanlar var' Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel yaptığı konuşmada belgeselin çok önemli olduğunu söyledi. Özellikle 11 Eylül olaylarından sonra bu tür belgesellere, kitaplara, yayınlara çok ihtiyaç olduğunun altını çizen Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi'nin çok genç bir üniversite olmasına rağmen Türkiye'nin ilk medeniyet araştırmaları merkezini kuran üniversite olduğunu belirtti. Günümüzde medeniyetlerin çatışmasını arzulayanlarla, medeniyetlerin ittifakını önemli kılan görüşlere sahip insanların yaşadığı bir dünyada olduğumuzu ifade eden Yücel, "Elbette medeniyetlerin çatışmasını arzu edenler gözle görülür bir şekilde toplum içinde bulunmuyor. İnsanların, medeniyetlerin bir arada barış içinde yaşayabilmesi için çalışıyor olması lazım. Bizim kurduğumuz MEDAM böyle bir belgeselin yapılmasına 5 yıl önce karar vererek, bu alanda ilk adımı attı. Biz bu belgeselle, medeniyetlerin birbirinin devamı, uygarlıkların bir bütün olduğunu dünya kamuoyuna göstermek istedik" diye konuştu.

Bugünün modern dünyasının 3bin 500 yıl önceden başlayan uygarlıkların birikimi olduğunu belirten Yücel, her medeniyetin uygarlıkların oluşumunda katkı sahibi olduğunu söyledi. Yücel, "Bütün medeniyetler insanlığın ortak binasıdır. Biz bu belgeseli objektif gözlerle yapmaya çalıştık. Her medeniyetin değerli olduğuna inanıyoruz. Medeniyetlerin üstünlüğünden bahsetmiyoruz. Ancak Mezopotamya'dan doğan insanlık tarihinin Rönesans'ı nasıl etkilediğinin de bilinmesini istiyoruz" derken bugünün dünyasının bazı gelişmelerin kaynağını kendilerinde gördüklerini belirtti. Üniversitelerin görevinin bunu ortaya çıkarmak olduğunu vurgulayan Yücel, 'Batı'ya Doğru Akan Nehir' belgeselinde bunu yapmaya çalıştıklarını söyledi. 200'e yakın bilim insanının görüşlerinin alınarak altyapısı oluşturan belgeselin çekimleri MEDAM ve Başbakanlık Müşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa önderliğinde İngilizler tarafından, 16 farklı ülkede çekilerek 20 bölüm halinde son şeklini almış. Türkiye televizyonlarında gösterimine başlanan belgeselin, dünya genelinde yüze yakın televizyonda gösterilmesi bekleniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Batı'ya Doğru Akan Nehir' Columbia Üniversitesi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement