Belediye Sarayına Danıştay Freni - Son Dakika
Güncel

Belediye Sarayına Danıştay Freni

Belediye Sarayına Danıştay Freni

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin eski sebze hali arazisi üzerine yaptığı belediye sarayı inşaatı, Danıştay kararıyla durduruldu.

08.07.2012 10:39

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin eski sebze hali arazisi üzerine yaptığı belediye sarayı inşaatı, Danıştay kararıyla durduruldu.

İlk ihaleyi kazanan firmanın rakibinin yaptığı itiraz üzerine Ankara 15. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu defa ilk ihaleyi alan firma temyize giderken, Danıştay ikinci ihalenin de durdurulmasına hükmetti. Modern belediye sarayı inşaatının yapımı yılan hikayesine dönerken, firmaların hukuk savaşı sürüyor. Önümüzdeki günlerde nihai bir karar verecek olan Danıştay'ın sön sözü ise merakla bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, 1879 yılında Ahmet Vefik Paşa döneminde yapılan tarihi binada hizmet veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, tüm birimlerinin bir arada olacağı modern bir belediye sarayı yapmak için kolları sıvadı. Ankara yolu üzerindeki eski sebze meyve halinin yıkıldığı alana kurulacak Büyükşehir Belediye Sarayı'nın ihalesi için 25 milyon 250 bin lira teklif veren Taşlar Yapı Limited Şirketi ve Aksu İnşaat A.Ş. ortaklığı, 1 Temmuz 2011'de belediye ile masaya oturarak sözleşme imzalandı. Fakat ihale için daha düşük fiyat teklifinde bulunduğunu ileri süren Gintaş İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş. durumu yargıya taşıyarak, yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bunun üzerine ilk firmayla olan sözleşmesini fesheden belediye, inşaat için 21 milyon 375 bin liraya Gintaş ile yeni bir sözleşme imzaladı. ve belediye sarayının temeli, 23 Ekim'de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katıldığı törenle atıldı. Fakat sözleşmeleri feshedilen Taşlar Yapı Limited Şirketi ve Aksu İnşaat A.Ş. ortaklığı, 4734 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu gereği Kamu İhale Kurumu'na itiraz etti. Kamu İhale Kurumu, müdahil Taşlar Yapı Limited Şirketi ve Aksu İnşaat A.Ş. ortaklığı ile birlikte dosyayı temyiz etti. Danıştay 13. Dairesi, 21 Mart 2012'de verdiği ara kararla yürütmenin durdurulmasına hükmetti. ve esas hakkında nihai bir karar vermek için taraflara son kez süre verdi. Şimdi herkes Danıştay'ın vereceği kararı merakla bekliyor.

Gintaş İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zafer Tolunay, geçen yıl başlanan belediye sarayı inşaatının yüzde 30'luk kısmı bittiği anda çıkan kararın şaşkınlığını yaşadıklarını ifade ederek, "Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı elimize yeni ulaştı. Gerekli itirazlarımızı yaptık. Şu an yüzde 30'unu tamamladığımız inşaatı durdurarak, gerekli tedbirlerimizi aldık. Son sözü yargı söyleyecektir. Adalete güvenimiz tam" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin ihalenin ardından fore kazık çakılması hususlarını şartnameden çıkarttığı iddiaları üzerine Tolunay, "Fore kazıkların kaldırılmasının bize bir avantajı yoktu. Bunun bize bir artısı olmadı. Bu, belgeler, matematiksel hesaplamalarla ispatlandı. Kararın şaşkınlığı içindeyiz. İdarenin de çok ciddi bir kaybı söz konusu. Şuan inşaat durduruldu. Bizler de ciddi manada mağduruz. Bu inşaat sonuna gelindiğinde maliyetini amorti edecekti. Binlerce çalışanımız var. Durumu onlara da izah etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

İlk ihaleyi kazanan ancak mahkemenin iptal kararıyla işi rakibine kaptıran Taşlar Yapı Limited Şirketi'nin sahibi Erdoğan Taş ise, "Biz ihaleyi aldıktan sonra Gintaş dava açtı. Yürütmeyi durdurma aldılar. Belediye karara uymak zorunda olduğu için bizimle sözleşmeyi feshetti ve onlarla sözleşme imzaladı. Teminatımızı geri verdi. Karar ve damga pulu vergilerini iade etmediler. Biz de kanuni hakkımızı kullanarak temyize gittik. Son sözü Danıştay söyledi. Artık bunun üzerine söylenecek bir şey yok. Onlar kendi hukuki haklarını kullandı, biz de aynı şeyi yaptık. Adalet yerini buldu. Burası bir hukuk devleti" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü ise yargı kararının sonucunu merakla beklediklerini kaydetti. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Belediye Sarayına Danıştay Freni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement