Besim Tibuk'tan Olimpiyat Çanağı Önerisi - Son Dakika
Güncel

Besim Tibuk'tan Olimpiyat Çanağı Önerisi

Besim Tibuk\'tan Olimpiyat Çanağı Önerisi

Liberal Demokrat Parti Onursal Başkanı ve NET Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge'ye olimpiyat oyunlarının her seferinde farklı bir yerde yapılması yerine sabit bir "Olimpiyat Çanağı"...

20.07.2012 13:22

Liberal Demokrat Parti Onursal Başkanı ve NET Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge'ye olimpiyat oyunlarının her seferinde farklı bir yerde yapılması yerine sabit bir "Olimpiyat Çanağı" oluşturulması önerisinde bulundu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Besim Tibuk, olimpiyat organizasyonunun yeni bir yaklaşımla kurgulanması durumunda geleneksel olimpiyat ruhunu tüm boyutları ile yakalayan ve aynı zamanda dünyadaki sosyal, ekonomik ve teknik gelişmelere uygun ve bu gelişmelerle uyumlu yeni bir model geliştirilebileceğini, böylece de oyunların daha

etkili bir organizasyona dönüştürülmesinin mümkün olabileceğini ifade etti. Mevcut organizasyon modelinin ekonomik ve sürdürülebilir olmaktan uzaklaştığını, giderek daha da etkisizleşebileceğini dile getiren Tibuk, olimpiyat oyunlarının organizasyon yapısının yeni bir anlayışla kurgulanmasının bugün artık bir ihtiyaç haline geldiğini vurguladı. Tibuk, konunun tüm paydaşları yanında ilgili sivil toplum kuruluşlarının da katılımını mümkün kılabilecek geniş bir uluslararası platformda tartışmaya açılması ve bu tartışmanın Uluslararası Olimpiyat Komitesi önderliğinde yürütülmesi önerisinde bulundu. Tibuk, önerisini ayrıntıların yer aldığı bir mektup ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge'ye de iletti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MODEL

Mektubunun Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tartışılması ve dikkate alınması için olimpiyat oyunlarının organizasyonuna ilişkin bir öneride bulunmak üzere kaleme aldığını aktaran Tibuk, "Önerim, bu organizasyonun önümüzdeki yıllarda etkinliğini artırmak ve fiili erişimini genişletmeyi öngören bir yaklaşıma dayanıyor. Oyunların tarihsel ve sosyo-politik karakteristik özellikleri ile de uyumlu olacak, daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir modele ulaşmasını amaçlıyorum" dedi.

"MEVCUT MODEL KORTİZONLU"

Olimpiyatlara katılımcı ülke sayısının artmasıyla birlikte sporcu, ziyaretçi ve branş sayılarının arttığına dikkat çeken Tibuk, bunun sonucunda her seferinde çok daha büyük yatırımların yapılması ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti. Tüm yatırımların o kentteki günlük yaşamı da olumsuz etkilediğini söyleyen Tibuk, "Bu durumu, olimpiyatlar sırasında o şehrin gündelik rutinleri üzerinde kortizon etkisi yaratıyor. Oyunlar sona erdiğinde kortizon etkisi sönmekte, herkes evine döndüğünde ve olimpiyat kentleri mal, hizmet ve tesis arzında engin bir kapasite ile kalakalmaktadırlar. O zaman yerel hükümetler bunları işletmek, uygun bir biçimde bakımını yapmak ve yetersiz kalan bir talep düzeyi ile karşı karşıya kalmaktadır" diye konuştu.

GÖÇMEN TESİSLER YERİNE SÜREKLİ OYUN MERKEZİ

Önerisinin olimpiyat oyunlarının dünyadaki sosyal, siyasi ve ekonomik gelişmelerde yükselen küresel eğilimler ışığında daha etkili ve güçlü bir biçimde hayata geçirilmesi için IOC düzeyinde bir beyin fırtınası başlatmaya yönelik açık bir davet niteliğinde olduğunu kaydeden Tibuk, "Göçmen tesisler modelinin sürekli oyun merkezine dönüşmesi gerekmektedir. Umut ediyorum ki, IOC düzeyinde mevcut modelin değerlendirmesine yönelik olarak yapılacak belli bir resmi çalışma ilgili sektörlerin ilgisini de çeker" şeklinde konuştu.

OLİMPİYAT ÇANAĞININ SINIRLARI

2024 Olimpiyat Oyunları'nda önerdiği modelin uygulanabileceğini söyleyen Besim Tibuk, önerdiği 'Olimpiyat Çanağı'nın sınırlarını ise şöyle çizdi:

"Ana yerleşke, olimpiyat tarihine kadar giden aşikar tüm nedenlerden ötürü Atina olarak tayin edilecektir. Böylelikle ve önerilen kıstasların unsurlarına tümüne sadık kalınarak uydu yerleşkeler İstanbul, İzmir, Roma, Selanik, Napoli ve İskenderiye olarak sıralanacaktır. Genel olarak tüm bu şehirlerin yukarıda önerilen kriterleri tam olarak karşıladığına inanıyorum. Bu şehirlerden bazılarının tarihsel, ekonomik, sosyal ve coğrafi karakteristik özellikleri temelinde büyük resme ek özellikler katacağını dahi düşünebiliriz." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Besim Tibuk'tan Olimpiyat Çanağı Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement