Brezilya'da Eğitim Fonunda Kesinti Planına Karşı Protestolar - Son Dakika
Güncel

Brezilya'da Eğitim Fonunda Kesinti Planına Karşı Protestolar

Brezilya\'da Eğitim Fonunda Kesinti Planına Karşı Protestolar

Brezilya'da 16 yaşındaki bir kız öğrenci, Parana eyaletinde milletvekillerine yönelik eğitim fonunda öngörülen kesintilerin yaratacağı etkiyi gözler önüne seren konuşmasıyla ülkede gündem oldu.

01.11.2016 16:33

Brezilya'da 16 yaşındaki bir kız öğrenci, Parana eyaletinde milletvekillerine yönelik eğitim fonunda öngörülen kesintilerin yaratacağı etkiyi gözler önüne seren konuşmasıyla ülkede gündem oldu.

BBC'nin haberine göre, Brezilya'daki pek çok okulda hükümetin eğitim ödeneğini dondurma planı protesto edilirken, Ana Julia Ribeiro'nun, Parana eyaletinde Senatonun İnsan Hakları Komisyonu oturumunda yaptığı, hükümetin eğitim fonunda kesinti planını eleştiren konuşması alkışlarla karşılandı.

Ribeiro, bu konuşmayla Brezilyalılar tarafından Pakistan'da eğitim faaliyetlerine destek verdiği için Taliban tarafından başından vurulan Pakistanlı genç kız Malala Yusufzay'a benzetildi ve ülkenin ana gündem maddelerinden biri haline geldi.

Parana eyaletinde hükümetin eğitim fonunda kesintiye gitme planına tepki gösteren öğrenciler, ekim ayı başından bu yana oturma eylemleri düzenleyerek, 800 okulu işgal etti. Parana'daki öğrenci protestoları, ülkenin diğer eyaletlerine de sıçradı.

Ribeiro, konuşmasında öğrencilerin eylemlerinin yasal ve meşru olduğunu, hükümetin 20 yıllığına eğitim fonunun dondurma planını protesto etme haklarının bulunduğunu savundu.

Bazıları, orta öğretim öğrencilerinin, Parana eyaleti valisi ve Devlet Başkanı Michel Temer'in hükümeti üzerinde baskı oluşturmak için solcu siyasetçiler tarafından manipüle edildiklerini ileri sürerken, Ribeiro, "öğrencilerin beyinleri yıkanıyor" savını bir "hakaret" olarak değerlendirdi.

Öğrenci protestoları, yılda bir kez yapılan sınavlar için kullanılan okul binalarının kapatılması nedeniyle eleştirilirken, muhafazakar sağcı Özgür Brezilya Hareketi (MBL), bazı aileler ve öğretmenler eylemcilerin okullardan ayrılmasını talep etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Brezilya'da Eğitim Fonunda Kesinti Planına Karşı Protestolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement