Çocuğun Akciğerden 18 Santim Çapında Kist Çıktı - Son Dakika
Güncel

Çocuğun Akciğerden 18 Santim Çapında Kist Çıktı

Çocuğun Akciğerden 18 Santim Çapında Kist Çıktı

Denizli'de yaşayan 12 yaşındaki Arif Şan'ın akciğerindeki 18 santimetrelik kist, özel bir hastanede yapılan ameliyatla alındı.

21.12.2012 14:52

Denizli'de yaşayan 12 yaşındaki Arif Şan'ın akciğerindeki 18 santimetrelik kist, özel bir hastanede yapılan ameliyatla alındı.

Ameliyatı gerçekleştiren çocuk cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Cem Mehmet Bilen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şan'ın gelişme geriliği, beslenme bozukluğu, göğüs ağrısı ve ani yorulma şikayetleri ile hastaneye başvurduğunu anlattı.

Yaklaşık 7 yıldır başvurduğu hastanelerde, kronik zatürre ve bronşit tanısı konulan Şan'a çeşitli tahliller yaptıklarını belirten Bilen, şunları söyledi:

"Hastamıza yaptığımız tahliller ile çekilen röntgen filmlerinde sağ göğüs kafesi içinde akciğerde 18 santimetre çapında bir kist olduğunu belirledik. Köpek ve kedi dışkılarından insana geçen mikroplarla meydana gelen 'kist hidatik' olduğunu tespit ettiğimiz kist, genellikle karaciğerde oluşur. Nadir olarak akciğerde gelişen kist hidatik, Arif Şan'da da akciğerde oluşmuştu. Halk arasında

'köpek kisti' olarak bilinen Kist Hidatik, en az 5-6 yılda oluşmuştur. Hastanın akciğeri üzerindeki kistte biriken yaklaşık 3 litrelik suyu boşaltarak gerçekleştirdiğimiz başarılı bir operasyonla Arif'in akciğerinden 18 santimetre çapındaki kisti aldık."

Hastaya zamanında müdahale etme şansı bulduklarını, geç kalınması halinde patlama riski bulunan kistin içindeki sıvının, vücuda yayılabileceğini, bunun da ölüm riski taşıdığını ifade eden Bilen, "Kist patlasaydı hastayı ölüme götürebilirdi. İlk kez bu kadar büyük bir hidatik kisti ameliyatla çıkartık. 1 gün yoğun bakımda gözetim altında tuttuğumuz hastamızın sağlık durumu iyi. 24 Aralık Pazartesi günü taburcu olmasını öngörüyoruz" diye konuştu.

Muhabir: İbrahim Süzer/ Zeynep Hoşgörür

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - DENİZLİ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çocuğun Akciğerden 18 Santim Çapında Kist Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement