Deneme Iı: Patolojik Arzular - Son Dakika
Güncel

Deneme Iı: Patolojik Arzular

Deneme Iı: Patolojik Arzular

Patolojik Arzular, İnsan Öldürmenin Arzu Derecesine Ulaştığı Sınır Tipler Olan 'Seri Katiller' Üzerine Odaklanıyor.

23.08.2011 18:18  Güncelleme: 18:19

Patolojik arzular, insan öldürmenin arzu derecesine ulaştığı sınır tipler olan 'seri katiller' üzerine odaklanıyor. Proje 300, steril bir sergi mekânı yerine insanı rahatsız eden, iten, korkutan hastalıklı alternatif bir mekân düzenlemesi öneriyor ve izleyene estetik bir hazdan ziyade korku ve tiksintinin hazzına davet ediyor. Mekâna tedirginlik ve iğrençlik hissini veren bir başka detay ise işlere eşlik eden ses enstelasyonu.

Proje 300, Marcus Harvey'in Myra isimli çalışmasını referans alarak ikonlaşmış/efsaneleşmiş 4 seri katilin iç/dış dünyasını sorgulayacak. Tornavidacı Katil olarak bilinen Yavuz Yapıcıoğlu, Palyaço Katil Jhon Wayne Gacy, Kocalarını öldüren Marianne Cotton ve Kadınları hedef alan Ukraynalı Andrey Çikatilo'nun pop yıldızı gibi ikonlaştırılmış portreleri ve onlara eşlik edecek olan endüstriyel dönencelere dönüşmüş devasa bebek dönenceleri mekanı katil "yuvasına" dönüştürecek.

Küçükken huzur veren, dış dünya hakkında fikir sahibi olmamıza yarayan dönencenin işlevi üzerinde oynayan Proje 300, dönencelere katillerin takıntılı olarak kullandıkları bıçak, testere, kırbaç, kelepçe, organ gibi detay malzemeler ekleyerek yaşam/ölüm, geçmiş/bugün arasında bağ kuracak. Aynı zamanda izleyeni seksüel bir fetişleştirilme üzerinden beden, bedenin parçalanması ve yeniden inşasına götürecek.

Küratörlüğünü Sevil Dolmacı'nın yaptığı Deneme II: Patolojik Arzular'ın ilki 2009 İstanbul Bienali paralel sergi etkinliği olarak yine aynı küratör tarafından gerçekleştirilmiştir. 2011 İstanbul Bienali paralel etkinliği olarak gerçekleşecek olan Patolojik Arzular isimli ikinci sergi ise Proje 300 isimli sanatçı grubunun çalışmalarına yer verecektir. Proje 300 iki sanatçı ve bir müzik grubundan oluşan katılımcı kolektif bir gruptur.

Sergi, 13 Eylül 2011'de Tophane'de Çıplak Ayaklar Stüdyosu'nda izlenebilecek.

Tarih: 13 Eylül-1 Ekim 2011

Adres: Çıplak Ayaklar Stüdyosu/Çıplak Ayaklar Kumpanyası Firuzağa Mah. Çukurcuma Cad. No:6 Dükkan 3 Beyoğlu

Küratör: Sevil Dolmacı

Sanatçılar: Proje 300 (Bugra Erol, Zeze Akyuz, Erdem Can, Şakir Kış)

Web: denemerehearsal.org

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Deneme Iı: Patolojik Arzular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement