'Dil, Kültürün Evidir' - Son Dakika
Güncel

'Dil, Kültürün Evidir'

\'Dil, Kültürün Evidir\'

Leverkusen'de Mimar Sinan Camisi'ni ziyaret eden Köln Başkonsolosu anadil konusuna vurgu yaptı.

23.04.2012 14:56  Güncelleme: 16:34

Leverkusen'de Mimar Sinan Camisi'ni ziyaret eden Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, anadil konusunda uyarılarda bulundu. Basa, "Evde çocuklarınızla mutlaka Türkçe konuşun. Bizler önem vermezsek, dilimiz unutulur gider. Dil kültürün evidir. Bu konuda lütfen biraz hassas olalım" diye çağrıda bulundu.

ALMANYA'nın Köln kenti Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, beraberinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Tahsin Özdemir ve Din Hizmetleri Ataşesi Zekeriya Bülbül ile birlikte Leverkusen'deki DİTİB Mimar Sinan Camisi'ni ziyaret ederek, cemaate konsolosluk çalışma ve faaliyetleri hakkına bilgi verdi.

Sivil toplum kuruluşlarını bilgilendirme amacıyla gerçekleştirdikleri bu toplantının önemine değinen Başkonsolos Basa, Türkçe dilinin unutulmaması için velilere çağrıda bulundu.

Almanya'da 2003 yılından beri aralıklı olarak görevlerde bulunduğunu belirten Basa, "Almanya'daki en büyük sorunlardan biri bence Türkçe'dir. Eğer gereken hassasiyet gösterilmez ise Türkçe önümüzdeki yıllarda kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır" dedi.

EVDE TÜRKÇE KONUŞUN

Anadilini iyi öğrenen bir çocuğun Almanca'yı daha iyi öğrendiğinin uzmanlar tarafından belirlendiğine de dikkat çeken Başkonsolos Mustafa Kemal Basa, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu yüzden çocuklarımızla evde Türkçe konuşalım. Onlara Türkçe masal anlatın. Türkçe kitap okuyup, kitap ve gazete okuma alışkanlığı vermeye çalışın. Bunun için hepimiz elimizi taşın altına koyalım. Dil, kültürün evidir. Lütfen bu konuda biraz hassas olalım. Ayrıca çocuğunuzun iyi bir şekilde Almanca öğrenmesini de kesinlikle ihmal etmeyin."

KUYRUK SIKINTISI

Başkonsoloslukta zaman zaman yaşanan kuyruk sıkıntısına da değinen Basa, şöyle konuştu: "Sıkıntıları biliyoruz. Üzülüp, şikayet etmekte haklısınız. Ben olaya 'vatandaş her zaman haklıdır' prensibiyle bakarım. Ancak madalyonun diğer tarafını da görmek gerekir. 27 kişilik kadromuzla görev bölgemizdeki 274 bin kişiye hizmet veriyoruz. Memur başına 10 bin kişi düşüyor. Günde 800 kişi konsolosluğumuza geliyor. Herkesi memnun etmek için tüm ekibimle canla başla uğraşıyoruz. Örneğin bir vekalet hazırlama işlemi yaklaşık 90 dakika sürüyor. Kuyruklar olmadan işlem yaptırmak biraz imkansız. E-Pasaportlar çıktıktan bugüne kadar toplam 1,5 yıl gibi bir süre içerisinde 69 bin 363 kişiye pasaport verdik. Konsolosluklar içerisinde en fazla pasaport dağıtan konsolosuz. Bugünlerde pasaportlarını yenilemek isteyenler mayıs ayının başına randevu alabilirler. Pasaportlarınız bitmeden başvurmayı unutmayın."

ASKERLİK VE PASAPORTUN BAĞLAYICI İLİŞKİSİ YOK

Gençlerin meslek eğitimi konusunda da bilgi veren başkonsolos, bu konuda da Köln İş Ajansı ve IHK ile konsolosluk çatısı altında ortak çalışmalar sürdüklerini söyledi. Yeni yasayla 38 yaşına kadar bir defada askerliğin ertelendiğini bir kez daha vurgulayan Basa, askerlik ile pasaport arasındaki birbirini bağlayıcı irtibatın kesildiğini açıkladı. Daha sonra söz alan Çalışma ve Güvenlik Ataşesi Tahsin Özdemir ise, yurt dışında emeklilik, mavi kart ve ikamet kaydı konularında vatandaşların sorularını cevaplandırdı. Toplantıda Cami Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Ateş de konsolosluk heyetine çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Dil, Kültürün Evidir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement