Diyarbakır'da Gösteride Ölen Gencin Otopsi Raporu Patlayıcı Tespit Edilemedi Diyarbakır'da... - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Gösteride Ölen Gencin Otopsi Raporu Patlayıcı Tespit Edilemedi Diyarbakır'da...

Diyarbakır\'da Gösteride Ölen Gencin Otopsi Raporu Patlayıcı Tespit Edilemedi Diyarbakır\'da...

Diyarbakır'da geçen pazar gecesi izinsiz gösteri sırasında hayatını kaybeden 19 yaşındaki Şahin Öner'in otopsi raporu açıklandı.

13.02.2013 17:40

Diyarbakır'da geçen pazar gecesi izinsiz gösteri sırasında hayatını kaybeden 19 yaşındaki Şahin Öner'in otopsi raporu açıklandı. İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi'nde otopsi raporunu değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Kemal Karadaş, Şahin Öner'in araç dışı trafik kazasına bağlı, göğüs ezilmesine bağlı, göğüs iç kanamasından öldüğünü söyledi. İHD Genel Başkan Yardımcısı Avukat Serdar Çelebi, Diyarbakır Valisi'nin yargıyı yönlendirmeye çalışarak suç işlediğini iddia etti.Diyarbakır'ın Şehitlik Semti'nde geçen pazar günü Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının yıldönümü nedeniyle düzenlenen gösteride çıkan olaylarda Şahin Öner, hayatını kaybetti. Güvenlik güçleri Öner'in polise atılan el yapımı patlayıcının infilakı sonucu öldüğünü belirtirken, yakınları ise zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybettiğini iddia etti. Ölüm sebebi tartışmalara neden olan Öner'in otopsi raporu ailenin avukatları tarafından alınarak kamuoyuna açıklandı. Raporun açıklanması için İnsan Haklar Derneği Diyarbakır Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenlendi.

İHD BAŞKANI BİLİCİ: PATLAYICI KULLANILMAMIŞ

Toplantıda konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, raporu aldıklarında Adli Tıp Uzmanları Derneği ile konuştuklarını ifade ederek, "Kesinlikle elinde el bombası veya patlayıcı madde söz konusu değil. Kafası, karın, kaburga ve ayaklarının ezilmesi ile ölmüş. Hiç bir şekilde patlayıcı kullanılmamış. Çocuğun elinde bir şey patlamamış. Bu çok net ve açık, belirgin bir şekilde raporda da görülüyor" dedi.

Yetkililerin, ölüm şekli açığa çıkmadan bilgi verilmemesi veya doğru verilmesi gerektiğini belirten Bilici, "Bu cinayetleri işleyen veya bu tür insan hak ihlalleri yaratanların arkasında durmayın ve hesap sorun. Hesap sormadığınız zaman, her gün böylesi bir cinayetle karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.

AVUKAT SERDAR ÇELEBİ: HASTANE YERİNE KARAKOLA GÖTÜRDÜLER

İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı avukat Serdar Çelebi, olayın ardından Valiliğin açıklama yaptığını belirterek, şöyle dedi:

"Elinde bomba patladığı ve bu şekilde öldüğü söyledi. Daha sonra fotoğraflar çıktı, elleri sağlamdı. Daha sonra rapora ulaştık ve buna ilişkin bir bulgu olmadığını gördük. Valinin görevi nedir? Polisi korumak mı, vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak mı? Adli bir vaka ile ilgili bir Vali niye açıklama yapar? Savcılığa intikal etmesi gereken bir olayda, bir Vali adli makamları yanıltacak, baskı kuracak veya 'böyle karar verin' diyecek şekilde bir açıklamayı niye yapar? Bu adli makamları yanıltma, yöneltme suçudur" dedi.

VALİ GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRDİ

Savcılık dosyasında olay tutanağı bulunmadığını; polisin açıklama yaptığını ama o verilerin dosyada bulunmadığını, olayın oluşu konusunda savcılığın bilgilendirilmediğini iddia eden Çelebi, şöyle devam etti:

"Savcı bunları bilmiyor, emniyet bunu göndermemiş. Savcının sonraki gün olay yerine gittiğine ilişkin bir tutanak var. Polisin anlatımına göre elinde bomba patladığı iddia edilen kişiyi alıp karakola götürüyor. Hastane yerine acil müdahale yapılması gereken bir kişiyi karakola götürüyor. Polisin beyanı bu. Tırnaklarını çekiyor ve parmak izi alıyorlar. Mantık bu olduğu sürece daha çok ölümler olur ve üstü çok çabuk kapatılır. Fail korunmaya çalışılınca savcılar, doktorlar bundan etkilenebilir. Adli Tıp uzmanı olmayan hekim arkadaşımız çok rahatlıkla bunun ölüm sebebini açıklayabilirken, otopsi raporunu yazan doktor bunu yazamamış. 4 tane kaburgası kırılmış bir insanın ölüm sebebini az çok tahmin edebiliriz. Böyle bir Vali bu aile nezdinde güvenilirliğini yitirmiştir. Bu Vali'nin bu saatten sonra bu ilde görev yapmaması lazım."

KEMAL KARADAŞ: ÖLÜM NEDENİ TRAFİK KAZASI

Otopsi raporu ile ilgili değerlendirme yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Kemal Karadaş ise, rapor ellerine ulaşana kadar bir açıklama yapmadıklarını söyledi. Karadaş şu değerlendirmede bulundu:

"Otopsi raporu elimizde. Tek kelimeyle 'araç dışı, trafik kazasına bağlı, göğüs ezilmesine bağlı, göğüs iç kanamasından ölmüştür hasta. Çünkü rapora göre göğüs boşluğunda iki litre kan mevcut. Olay bu kadar basit. Sürtünmeye bağlı yüzünde, kolunda, bacaklarında sürtünmeler var. Otopsi raporuna göre göğüs kanamasına bağlı bir ölüm şekli. Kesici alet, ateşli silah yaralamasına rastlanılmamıştır. Ben Genel Cerrahi uzmanıyım. Rapora baktığımda şahsın göğüs boşluğunda iki litre kan mevcut. Muhtemelen göğüs boşluğundaki kanamaya bağlı olmuştur. Akciğer travması, akciğer parçalanmasına bağlı göğüs içi kanamadır. Cesette başkaca darp, cebir, ateşli silah, kesici alet yarası tespit edilmemiştir. Bu kadar açıktır. Raporda, 'Parmak izi alındığı, tırnak örneği alımına bağlı tırnak yataklarının kanamalı olduğu görüldü' yazılmış. Raporda patlayıcı madde izine rastlandığı belirtilmiyo

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Gösteride Ölen Gencin Otopsi Raporu Patlayıcı Tespit Edilemedi Diyarbakır'da... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement