Diyarbakır Valisi "Terörist Öldüğünde Herkes 'hatam Var Mı?' Diye Düşünmeli" - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır Valisi "Terörist Öldüğünde Herkes 'hatam Var Mı?' Diye Düşünmeli"

Diyarbakır Valisi "Terörist Öldüğünde Herkes \'hatam Var Mı?\' Diye Düşünmeli"

Ankara'dan gelen 12 Ziraat Odası Başkanını makamında kabul eden Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, bölgede son günlerde artan olaylara ve nedenlerine değindi.

21.07.2011 16:39

Ankara'dan gelen 12 Ziraat Odası Başkanını makamında kabul eden Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, bölgede son günlerde artan olaylara ve nedenlerine değindi. Teröristin ölmesi halinde herkesin 'hatam var mı?' diye düşünmesi gerektiğini belirten Vali Mustafa Toprak, "Bizlerin, ailelerin, hatta öğretmenlerinin, tüm kesimlerin mutlaka düşünmesi gerekmektedir. Toplumun hissiyatıyla hislenmek lazım, sevgiyi ve hoşgörüyü yaşatmak lazım. Burada öğretmenler ve cami imam hatiplerine büyük görev düşüyor. Bu iki meslektekiler topluma iyiliği, sevgiyi, birliği beraberliği ve güzellikleri anlatmalılar" dedi.

Bölgedeki Ziraat Odası başkanlıklarına destek vermek, Doğu-Batı kardeşliğini ve dostluğunu pekiştirmek için Ankara'nın Haymana İlçesi Ziraat Odası Başkanı Halil İbrahim Balıkçı başkanlığında Diyarbakır'a gelen Ankara'nın 12 Ziraat Odası İlçe başkanı, Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem ile birlikte Vali Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti.

KORKULAR YÜZÜNDEN ÖN YARGILI OLUYORUZ

Diyarbakır'a ilgi ve alaka göstermek gerektiğini belirten Vali Mustafa Toprak, ülkenin her yerinin güzel olduğunu ve görmek ve tanımak gerektiğini söyledi. Vali Toprak, "Buraları gezdikçe gördükçe, buralar hakkında zihnimizde bir yargı oluşturuyoruz. Görmeden ve bilmeden basından edindiğimiz önyargılı bilgiler ile veya toplumumuzu ve hepimizi üzen olaylardaki görüntüleri göz önüne getirdiğimizde, buralarda her gün çatışmalar ve kavgaların cereyan ettiğini hissediyoruz. Bir korku oluşuyor, bu korkunun oluşması ile birlikte topluma bir önyargı ile bakıyoruz. Şehirlere ve orada yaşayanlara önyargı ile yaklaşıyoruz. Bunun sonucunda da biraz nefret ve önyargı duygusu gelişiyor. Bunu kaldırmamız gerekiyor. "

ÖĞRETMEN VE CAMİ İMAMLARINA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

İnsanlara doğruyu ve yanlışı ayırt edecek değerleri verememekten yakınan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, "Bizler insanlarımıza değer de kazandıramıyoruz. Yani doğruyu ve yanlışı ayırt edecek değerleri veremiyoruz. Onu vermemiz gerekiyor. Bu insanlara yanlış yapmamanın değerini katmamız gerekiyor. Burada iki gruba eğitim yönünden çok önemli görev düşüyor. Öğretmenler ve cami imam hatipleri. Bu iki meslektekiler topluma iyiliği, sevgiyi, birliği berberliği ve güzellikleri anlatmalılar. Kavganın ve ayrışmanın kime ne faydası var? Bence insanlarımıza güzellikleri anlatmakla birlikte batı illerindeki önyargıları yıkmakta çok önemlidir. Diyarbakır çok canlı ve hareketli bir şehir, böyle bir şehir daha bulamazsınız. Biz bu kuvveti, bu gücü ülkemize katkı için niye kullanmayalım? Rengimiz tipimiz farklı olabilir ama nihayetinde hepimiz insanız. Nüfusun yoğun ve genç olması demek istihdam konusunda gayret gösterilmesini gerektiriyor. İnsanlara iş bulmak kolay değil. Bunları hızlandırmamız gerekiyor. Çevrede ülkeler var, onlarla çok iyi ticaret bağlantıları kurulabilir. İstihdam oluşması açısından bu çok önemli. Yatırımcı buraya gelmek istiyor ve gelecekte burada işlerin çok iyi olacağını biliyor ama geçen hafta maalesef burada gerçekleşen o olaydan sonra, her biri adımlarını geri çekiyor. Batıya yöneliyor. İlimize her gün 20 uçak iniş yapıyor. Dolayısıyla 40 uçak iniş kalkış yapmış oluyor. Diyarbakır'da geçen yıl uçakla seyahat eden kişi sayısı 1 milyon 408 bin olarak belirlendi. Yakında Havaalanına yeni terminal binası ve apron yapılacak. Havaalanımızın pisti müsait ancak apron sıkıntısı yaşamaktayız. Havaalanımızın esas kuruluş amacı askeri hava alanı olmasıdır. Alan daha sonra sivil ulaşıma açılmıştır. Askeri Havaalanı içersinde 600 bin metre karelik bir alanı yakında modern bir şekilde dizayn edip mükemmel bir terminal binası açma çalışmalarında sona doğru yaklaşılıyor" dedi.

TERÖRİST ÖLÜNCE HERKESİN 'HATAM VAR MI' DİYE DÜŞÜNMESİ LAZIM

Bölgede bazı kötü niyetli çevrelerin, gençleri ve çocukları terör tuzağına çekmek istediklerini hatırlatan Vali Toprak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dağa çıkma konusunda da şöyle düşünmek lazım. O terörist ölünce herkesin bir hatasının bulunup bulunmadığı konusunda mutlaka düşünmesi gerekiyor. Bizlerin, ailelerin, hatta öğretmenlerinin, tüm kesimlerin mutlaka düşünmesi gerekmektedir. Toplumun hissiyatıyla hislenmek lazım, sevgiyi ve hoşgörüyü yaşatmak lazım. Hizmet alanlarında ki güzelleşme vatandaşın devletine güven duyması ve vatandaş bu sıcaklığı gördüğünde, İnşallah her şey daha güzel olur. Daha önce vatandaş kamu kurumların da birçok sıkıntıyla karşılaşmaktaydı, birçok sıkıntılarımız vardı. Ancak artık düne göre bugün çok daha iyi durumdayız. Yeter ki vatandaşımızı maruz kaldığı baskıdan ve tehditten kurtarabilelim ve yanında olduğumuzu hissettirebilelim. Caddeye çıkıp ta çocukların ellerine molotof ve taş verdirenlerin vicdanları yok. O taşları atanlardan ziyade onları attıranların vicdanlarını sorgulamak lazım. Bu insanlar çocuklarını en güzel okullarda okutup olaylardan uzak tutuyorlar. Bu olaylardan en çok acı çekmek zorunda kalan yine ne yazık ki vatandaşlarımız oluyor. Bizim amacımız hizmet alamayan vatandaşlarımızı yüceltmektir. Vatandaş oy kullanmaktan korkuyor ve kendi iradesini kullanamıyor. Kepenk kapatmalar yüzünden esnaf iş yapamaz hale geldi. Esnaf isteyerek kepenklerini kapatmıyor. Dayatmalar ve tehditler yüzünden dükkânını kapatmak zorunda kalıyor. Bizler bu insanları kurtarmak zorundayız. Ama o önyargılardan mutlaka kurtulmamız gerekiyor. Diyarbakır'da olan olaylar her yerde olabilir. Bu olaylar bizim fikrimizi değiştirmemesi gerekiyor. Bizler sağlıklı ortamlar oluşturdukça bunlar daha olumlu noktalara ulaşacaktır. Diyarbakır'da hububatın yanı sıra seracılık çok ilerledi daha düne kadar Mersin'den ilimize domates geliyordu şimdi Mersin'e bizden domates gidiyor. Çalışan insanımıza Devletimiz tarafından çok güzel destekler sağlanmaktadır. "

(FOTOGRAFLI) - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Diyarbakır Valisi 'Terörist Öldüğünde Herkes 'hatam Var Mı?' Diye Düşünmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement