Dtk Diplomasi Heyetinden Irak'a Ziyaret - Son Dakika
Güncel

Dtk Diplomasi Heyetinden Irak'a Ziyaret

Dtk Diplomasi Heyetinden Irak\'a Ziyaret

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Diplomasi Heyeti Irak'ın kuzeyinde yaptıkları incelemeleri düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.

22.12.2012 13:45

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Diplomasi Heyeti Irak'ın kuzeyinde yaptıkları incelemeleri düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.

DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Barış ve Demokrasi Partisi Van Milletvekili Özdal Üçer, 13-20 Aralık tarihleri arasında Irak'ın kuzeyinde çeşitli parti ve sivil toplum örgütleriyle (STK) görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Görüşmelerde yoğunlukla Suriye'de yaşanan gelişmelerin ele alındığını aktaran Üçer, DTK'nın görüşlerini aktardıklarını belirtti. Üçer, "DTK Koordinasyon Kurulu Üyeleri BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ve BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, DTK Daimi Meclis üyeleri Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, Siirt eski milletvekili Osman Özçelik, Vedat Çetin ve BDP MYK Üyesi Yüksel Mutlu'dan oluşan DTK heyetimiz, 13-20 Aralık tarihinde Federal Kürdistan Bölgesi ziyaretini tamamladı. Ulusal birlik temelinde, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmelere ilişkin hem DTK'nin görüşlerini ifade etmek, Rojava Kürdistan'ında yaşanan son duruma ilişkin ulusal birliğin önemini dile getirmek hem de bilgi edinmek amacıyla düzenlenen ziyaretlerimizde, 14-20 Aralık tarihleri arasında Goran Hareketi, Hizbi Şui, Yekgirtu İslam, Komala İslam, Hizbi Zahmetkeşan, PÇDK, Palamenterler Birliği Maxmur Kampı'nı ziyaret edilmiştir. 17 Aralık tarihinde de eş başkanımız Aysel Tuğluk'un katılımıyla Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Heyetimiz, YNK ile de görüşme planlanmış ancak Irak Cumhurbaşkanı ve YNK lideri Celal Talabani'nin ani rahatsızlığı nedeniyle görüşmeyi gerçekleştiremedik. Ayrıca düzenlenen ziyaretlerde çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri ile de görüşmeler gerçekleştirdik" dedi.

"ULUSAL KONFERANS ACİLİYETİ GÜNDEME GELDİ"

DTK Diplomasi Heyeti'nin Irak'ın kuzeyinde Kürt gruplarıyla yaptıkları görüşmenin içeriğinin öncelikli konusunun Suriye'deki gelişmeler olduğunu ve sıcak bir atmosferde geçtiğini belirten Üçer, "Rojava Kürdistan'ında yaşanan gelişmelerdi. Rojava Kürtlerinin yaratmış oldukları kazanımların tüm Kürt halkının kazanımları olduğu gerçeği görüştüğümüz tüm kesimlerin paylaştığı bir tespittir. Bunun da ötesinde tüm Suriye'de olduğu gibi Rojava'da da bir dram yaşanmaktadır. Rojava halkının kendi öz yurdundan göç etmesi gibi bir tehlike vardır. Bu her şeyden önce insani bir konudur. Bu temelde Kürt ulusal birliğinin önemini de gözeterek yapılan görüşmelerde özellikle kış ayları ile birlikte Rojava halkının sosyal, siyasal ve ekonomik durumu değerlendirilmiş ve bu konuda bir an önce sınır kapılarının açılması, insani yardım temelinde girişimlerin başlatılması konusunda fikir birliği sağlanmıştır. Heyetimizin ziyaretlerini genel olarak değerlendirmek gerekirse çok sıcak bir atmosferde karşılandığımızı ifade edebiliriz" diye konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dtk Diplomasi Heyetinden Irak'a Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement