Erzurum Hekimlere Antibiyotik Kullanımına Karşı Sorumluluk Daveti - Son Dakika
Güncel

Erzurum Hekimlere Antibiyotik Kullanımına Karşı Sorumluluk Daveti

Erzurum Hekimlere Antibiyotik Kullanımına Karşı Sorumluluk Daveti

Sağlık Bakanlığı'ndan Uzm. Dr. Fatma Can, antibiyotik kullanımıyla ilgili bilinen yanlışları anlatarak hekimler arasında 'ne kadar yüksek dozda antibiyotik verirsem o kadar etkili olur' mantığının hakim olduğuna dikkat çekti.

06.12.2014 14:47

Sağlık Bakanlığı'ndan Uzm. Dr. Fatma Can, antibiyotik kullanımıyla ilgili bilinen yanlışları anlatarak hekimler arasında 'ne kadar yüksek dozda antibiyotik verirsem o kadar etkili olur' mantığının hakim olduğuna dikkat çekti. Uzm. Dr. Fatma Can, hekimleri antibiyotik kullanımına karşın sorumluluk almaya davet etti.

Halk Sağlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Aile Hekimliğinde Akılcı İlaç Kullanımı Uygulamaları toplantısında Uzm.Dr. Fatman Can 'enfeksiyon hastalıklarında akılcı ilaç kullanımı' konusunu anlattı. Hekimler arasında 'ne kadar yüksek dozda antibiyotik verirsem o kadar etkili olur mantığının hakim olduğuna işaret eden Dr. Fatma Can, bazen de doktorun hastası yaşlı olduğu için yeterli dozda ilaç vermediğini bildirdi. Uzm. Dr. Can bu konuda şunları söyledi Hekimler arasında belki eğitimdeki eksiklikler belki başka nedenlerden dolayı 'ne kadar yüksek dozda antibiyotik verirsem o kadar etkili olur mantığı' hakim. Antibiyotik dozunu bazen sık aralıklarla bazen de eksik yapabiliyorlar. Halbuki antibiyotiklerin etki edebilmesi için hastanın yaşına, kilosuna ve durumuna uygun olarak seçilmesi gerekir. Klinik çalışmalarla hastalara verebilecek antibiyotikler ve etkin dozlarla belirlenmiştir. Akılcı antibiyotik kullanımında uygun seçim, uygun zaman, uygun doz, uygun maliyet önemli noktalardır. Ayrıca hastanelerimizde en çok antibiyotiklerin uygunsuz kullanılmasının nedeni de cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahale sonrası antibiyotik kullanımı genellikle uzun tutulur ve bu en sık yapılan yanlışlardandır. Aile hekimlerimizin reçetelerinde yüzde 33 oranında, uzman hekimlerimizin reçetelerinde ise yüzde 38 oranında bir antibiyotik kullanımı olduğunu görüyoruz. Sizi antibiyotik kullanımına karşın sorumluluk almaya davet ediyoruz. Buradaki aile ve uzman hekimi arkadaşlar herkes bu konuda farkındalığını artırırsa biraz daha ayrımlarına dikkat ederse bilinçsizce antibiyotik kullanımı düşecektir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum Hekimlere Antibiyotik Kullanımına Karşı Sorumluluk Daveti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement