Filistin Yönetiminin "Uluslararası Anlaşmalarda Taraf" Olması - Son Dakika
Güncel

Filistin Yönetiminin "Uluslararası Anlaşmalarda Taraf" Olması

Filistin Yönetiminin "Uluslararası Anlaşmalarda Taraf" Olması

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Mansur: ''Devlet Başkanımız tarafından atılan bu adımdan ve uluslararası platformda Filistin devletinin temellerini güçlendirmekten dolayı gurur duyuyoruz''

03.04.2014 06:46

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur,  ülkesinin 15 uluslararası sözleşme ve anlaşmaya katılım başvurusuyla ilgili olarak,  "Uluslararası platformda Filistin devletinin temellerini güçlendirmekten dolayı gurur duyuyoruz" dedi.

BM Genel Kurulu'nun 29 Kasım 2012 tarihli oturumunda yapılan oylamada, BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanan Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Mansur, BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq'ın Filistin'in uluslararası sözleşme ve anlaşmaya katılım için başvurduğunu bildirmesinin ardından BM Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Filistin'in bir devlet olarak, uluslararası sorumluluğu yerine getirerek, kendi yasal hakkını kullandığını bildiren Büyükelçi Mansur, "Devlet Başkanımız tarafından atılan bu adımdan ve uluslararası platformda Filistin devletinin temellerini güçlendirmekten dolayı gurur duyuyoruz" dedi.

"Kimseyle herhangi bir çatışma aramıyoruz. Hakkımızı kullanıyoruz ve bunun için de özür dilemeyeceğiz. Biz sadece Filistin halkına sorumluyuz" ifadesini kullanan Mansur, Filistin tarafının işgallerin sona ermesiyle sonuçlanacak ve iki devletli çözüm hedefinin gerçekleşmesi sürecine katılmaya devam edeceğini bildirdi. Mansur, "Bu onur kırıcı duruma bir son vermek için İsrail ile müzakereye tüm iyi niyetimizle hazırız" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in Filistinli tutuklu grubu serbest bırakma sözünü yerine getirmesi halinde, Filistin yönetiminin de verdiği sonuncu sözünü yerine getirmeye hazır olduğunu bildiren Büyükelçi Mansur, "Fakat İsrail, anlaşmanın kendi üzerine düşen bölümünü yapması gereken zamanda yerine getirmedi. Ne yapacağımız konusunda ne hissediyorsak onu yapmakta serbestiz. Her durumda, BM Genel Kurulu kararının kabulünden sonra bu bizim hakkımız" dedi.

BM'den Ortadoğu barış süreci açıklaması-

BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Mahmut Abbas'tan alınan ve pazartesi günü akşamı imzalanan mektubun, ABD'nin himayesinde Temmuz 2013'teki müzakerelere devam edeceğinin de vurgulandığını bildirdi.

"Umudumuz  29 Nisan'da sona erecek 9 aylık zaman dilimine kadar müzakerelerde bir yol bulunabilmesidir" diyen Haq, amacın tüm nihai statü konularında uzlaşmalar yoluyla kapsamlı bir barış anlaşması olduğunu ifade etti.

Haq, BM'nin taraflarla temas halinde olduğunu belirterek, güncel gelişmeleri yönetmede sorumlu ve itidal içinde davranmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Haq, bu amaçla, BM'nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry'nin Filistinli Başmüzakereci Saeb Erekat ve Dışişleri Bakanı Riyad Malki'nin yanı sıra İsrail Adalet Bakanı ve Başmüzakerecisi Tzipi Livni ile de görüştüğünü kaydetti.

BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ayrıca, iki devletli çözüm konusundaki anlaşmaya ulaşmada, tarafların yapıcı yaklaşım içinde olmasının son derece önemli olduğunun altını çizdi. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistin Yönetiminin 'Uluslararası Anlaşmalarda Taraf' Olması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement