Genç Avukatlar Meselelerini Tartıştı - Son Dakika
Güncel

Genç Avukatlar Meselelerini Tartıştı

Genç Avukatlar Meselelerini Tartıştı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkanı Vedat Ahsen Coşar, ilk defa genç avukatların meselelerinin çözümü için Bursa'da düzenlenen kurultaya katıldı.

20.04.2013 13:54

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkanı Vedat Ahsen Coşar, ilk defa genç avukatların meselelerinin çözümü için Bursa'da düzenlenen kurultaya katıldı. Yabancı avukatlık şirketlerinin Türkiye'de faaliyet göstermesine karşı olduklarını ifade eden Coşar, "Türkiye'de bazı avukatları istihdam edip kanunu by-pass ederek fiilen avukatlık mesleğini yabancı avukatlık şirketleri yapıyor. Bunun kesinlikle engellenmesi lazım" dedi.

Bursa Barosu'nun öncülüğünde bir araya gelen 35 ayrı baroya bağlı genç avukatlar, meselelerinin çözümü için Türkiye'de ilk defa bir kurultay düzenledi. 2 gün sürecek olan kurultaya 85 temsilci, 28 komisyon katıldı. Genç avukatlar, yaşadıkları sıkıntıları baro temsilcileri aracılığıyla aktararak çözüm bulmaya çalıştı. Törene katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkanı Vedat Ahsen Coşar, yabancı avukatlık şirketlerinin 2001 yılında Avukatlık Kanunu'nun 44. maddesinde yapılan değişiklikle Türkiye'ye girdiğini belirterek, "Ben şahsen yabancı avukatlık şirketlerine, mevcut yasadaki düzenlenme şekli itibarıyla da karşıyım çünkü o düzenlemeyle sadece danışmanlık faaliyeti gösterebilirler. Oysa kanundaki mevcut düzenlemeyi de by-pass etmek suretiyle danışmanlığı da aşarak fiilen burada yabancı avukatlık şirketleri, avukatlık mesleğini Türk avukatlar aracılığıyla sürdürüyor. Dolayısıyla biz Türkiye Barolar Birliği olarak, yabancı avukatlık şirketlerine karşıyız. Hazırladığımız taslakta da yabancı avukatlık şirketleriyle de ilgili herhangi bir düzenleme yok. Bu yanlış ifade ediliyor. Biraz da bize haksızlık yapılıyor. Bu durum başkanlar kurulu toplantısında kitap haline getirildi. Oradaki konuşmalarla bellidir" diye konuştu.

"BİZİM İÇİN KAPALI OLAN YOLUN, ONLAR İÇİN DE KAPALI OLMASI GEREKİR"

Coşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, Türkiye'deki avukatlar olarak ABD'de, Almanya'da, Fransa'da, İtalya'da avukatlık yapabiliyor muyuz? Yapamıyorsak, bizim için kapalı olan bir yolun onlar için de herhalde kapalı olması gerekir. Karşıyım, en azından bir mütekabiliyet şartı olması gerekir. Evet yasada bir mütekabiliyet şartı var ama daha önemli olan husus şudur: Danışmanlık olarak bir çerçeve çizilmiş olmasına rağmen, o danışmanlık firması dışında faaliyet gösteriyorlar. Bunun bir defa kesinlikle engellenmesi gerekir. Danışmanlıktan ziyade Türkiye'de bazı avukatları istihdam etmek suretiyle, kanunu by-pass etmek suretiyle fiilen avukatlık mesleğini yabancı avukatlık şirketleri yapıyor. Sorun da budur."

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Bursa'daki bu toplantının genç avukatların meseleleriyle ilgili Türkiye'de düzenlenen ilk kurultay olduğunu hatırlatarak, "Her şeyin bir ilki vardır. Bundan sonra da arkası mutlaka gelecektir. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki süreçte kurumsallaşacaktır. Bu çalışmanın ben faydalı olacağına inanıyorum. Bursa Barosu'na bunun öncülüğünü yaptığı için teşekkür ediyorum. Tabii ki bunların başında ekonomik sorunlar geliyor ve bunda da haklılar. Türkiye'de sorun çok ama hepimizin, sadece genç avukatların değil, meslekte yol almış olan avukat arkadaşlarımızın da sorunu ekonomik. KDV oranı çok yüksek. KDV'nin kaldırılması gerekir. Verginin azaltılması, bu oranlarının indirilmesi şart. Yani en önemli sorun olan ekonomik sorunların çözümlenmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

"TEK ÇÖZÜM ÖRGÜTLENME VE DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAKTIR"

Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz ise, genç avukatların başlattığı bu buluşmanın tüm Türkiye'de karşılık bulmasını, her yıl başka bir ilde bunun gerçekleştirilmesi gerektiğini ümit ettiklerini ifade ederek, "Bütün bu buluşmanın tek mimarı, genç avukat arkadaşlardır. Umarım bu çoğalarak birliğimizin de desteğiyle tüm Türkiye'de kalıcı bir ilişkiye dönüşür çünkü tek çözüm örgütlenme, dayanışma içinde olmaktır" dedi.

Başkan Demiröz, yabancı avukatlık şirketlerinin Türkiye'de faaliyet göstermesi ile olarak da şunları söyledi:

"Türkiye'deki hukukçularımızın gerek nitelik gerek de nicelik açısından yeterliliğinden zerre kadar kuşkumuz yok. Böyle bir alanın doldurulması için boşluk olsa tamam, yetersizlik olsa tamam ama kesinlikle böyle bir şey olması söz konusu değil. O yüzden biz de buna karşıyız."

Yarın da devam edecek kurultayın sonunda genç avukatlar, sorunlarını hazırladıkları bir bildiriyle kamuoyuna duyuracak. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Genç Avukatlar Meselelerini Tartıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement