Giresun'da Fındık Hasadı Başladı - Son Dakika
Güncel

Giresun'da Fındık Hasadı Başladı

Giresun\'da Fındık Hasadı Başladı

Giresun'da fındık hasatı başladı.

02.08.2012 16:36

Giresun'da fındık hasatı başladı. Sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmesi fındıkta yanıklara neden olunca üreticiler daha fazla kayıp vermemek için fındıklarını biraz daha erken toplamaya başladılar.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı üreticilerle birlikte fındık bahçesine girdi ve fındıktaki son gelişmeleri değerlendirdi. Fındık hasadına sıkıntılı başladıklarını söyleyen Akbaşlı, "Bu yıl hasadın bol olmasına rağmen fındakta geçen senelere oranla aşırı yanık var. Görüştüğüm üreticiler yanıklardan dolayı mahsullerinde yüzde 40 azalma olduğunu belirtiyor. 2012 yılı fındık mahsulümüz aşırı sıcaklardan dolayı oldukça zarar gördü" dedi.

TARSİM'in teminat kapsamında don, sel, dolu afetinin olduğunu fakat sıcaklıktan dolayı yanığın olmadığını belirten Akbaşlı "Sıcaklığın da önümüzdeki yıllarda teminat kapsamına alınmasını diliyoruz. Şuan merkeze bağlı Boztekke köyünde bir bahçedeyiz. Sahilden 250 rakımda ve gördük ki bahçede yaklaşık yüzde 30 yanık var. Bu yıl çuvalımız yine dolacak ama eskisi gibi 90 kilo değil 60-65 kilo gelecek. Dolayısıyla fındıkta tane olarak kaybımız yok ama iç olgunluğunda müthiş bir kaybımız olacak. Eğer mahsulümüzü piyasada aranır hale getirirsek fiyatlar yükselir. Mahsulü pazara bol bir şekilde götürürsek fiyatta düşük olur. Her zaman söylüyorum fındığımızı pazara ihtiyacımız kadar getirmeliyiz. Gıdım, gıdım getirmeliyiz. Biliniyor ki hava esince takımlar, motorlar denize çıkmıyor. Hamsi 7 TL hava açınca bütün motorlar denizde hamsi ise 50 kuruş. Yani konu bu kadar açık ve net. Dolayısıyla bizim de pazarın kontrolünü üreticiler olarak elimizde tutmamız gerekiyor" diye konuştu.

Fındığın fiyatının alt çizgisi 6 TL diyen Akbaşlı, 6 TL'nin altında satılan fındığın çiftçiyi memnun etmeyeceğini de sözlerine ekledi. - GİRESUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Giresun'da Fındık Hasadı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement