Güldüren 'Heykel Adam': Duruşum Sanat ve Güldürme Amaçlı - Son Dakika
Güncel

Güldüren 'Heykel Adam': Duruşum Sanat ve Güldürme Amaçlı

Güldüren \'Heykel Adam\': Duruşum Sanat ve Güldürme Amaçlı

Avcılar'da palyaço ve mim sanatlarını birleştirerek hareketsiz durup 'Heykel Adam' karakterini canlandıran 'Çığlık Sanat Atölyesi' sanatçılarından 27 yaşındaki Özgür Çalışkan, 'Duran Adam' eylemi ile kendisinin performansı arasında benzerlik bulunduğunu söyledi.

25.02.2016 10:19

Avcılar'da palyaço ve mim sanatlarını birleştirerek hareketsiz durup 'Heykel Adam' karakterini canlandıran 'Çığlık Sanat Atölyesi' sanatçılarından 27 yaşındaki Özgür Çalışkan, 'Duran Adam' eylemi ile kendisinin performansı arasında benzerlik bulunduğunu söyledi. Çalışkan, "Benim duruşumun bir eylem amacı yok. Halkı güldürmeye çalışıyorum" dedi.

İstanbul Üniversitesi Turizm ve Otelcilik mezunu Özgür Çalışkan, çoğu zaman tek başına, zaman zaman arkadaşları ile birlikte sokakta 'Heykel' veya 'Duran adam'ı canlandırıyor.  Trafiğe kapalı Marmara Caddesi'nde zaman zaman kıyafetleri ve üzeri tamamen yaldız boya ile kaplı halde bir bankta kımıldamadan oturan, saçı sakalı birbirine karışmış ayyaşı, bazen de tamamen kireç gibi beyaz boyalı makyaj ve kostümü ile ayakta heykel gibi duran Özgür Çalışkan'ı görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Yoldan geçenlerin durup dikkatle incelediği, zaman zaman dokunup heykel olup olmadığını kontrol ettikleri, sık sık birlikte fotoğraf çektirdiği Özgür Çalışkan'a en fazla çocuklar ilgi gösterirken, yanında durup sorularına yanıt almaya çalışanlar da görülüyor.

3 YILDAN BU YANA DURUYOR

Özgür Çalışkan, Avcılar'da 3 yıldan bu yana 'Canlı heykel' performansını sergilediğini anlatırken, sokakta insanların birkaç dakika veya birkaç saniyelik zamanını çalarak, onları eğlendirip, güldürdüğünü söyledi. Devam ettiği sanat atölyesinde sanatın çeşitli dallarıyla ilgilendiklerini anlatan Özgür Çalışkan, 'Gezi Olayları' sırasında görülen 'Duran Adam' eylemleri ile kendisinin sergilediği 'Heykel adam' performansının hareketsizlik bakımından aynı ancak, amaç ve içerik olarak farklı olduğunu söyledi. Çalışkan, şunları anlattı:

"Bu kendime özgü bir karakter. Bir şey anlatmaya çalışmıyorum aslında. Sadece palyaço ve mim sanatlarının beraber buluşması ile oluşan bu sanattan benim de bir karakterim oluştu. Halkı güldürmeye çalışıyorum. Batı'da bu sanat yaygın. Türkiye'de pek tanınmadığı için 'Duran' veya 'Kımıldamayan adam' olarak da anılıyor. Gezi olayları sırasında 'Durma eylemi', protesto olarak başladı. O 'duran adam' (Erdem Gündüz) protesto amacıyla onu yapmaya çalıştı. Bizimkisi palyaço ve mim sanatlarının birleşmesi ile ortaya çıkan bir sanat. Kolaj yapıldı bununla ilgili. Arasındaki fark bu. Benim buna başlamam Gezi'den sonra oldu. Ama bu sanatın onunla bir alakası yok." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Güldüren 'Heykel Adam': Duruşum Sanat ve Güldürme Amaçlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement