Hitit Üniversitesi'nde "Medeniyeti Yeniden Düşünmek" Paneli Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Hitit Üniversitesi'nde "Medeniyeti Yeniden Düşünmek" Paneli Yapıldı

Hitit Üniversitesi\'nde "Medeniyeti Yeniden Düşünmek" Paneli Yapıldı

Hitit Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda "Batıya Doğru Akan Nehir" konulu fotoğraf/resim sergisi açılışı ve sonrasında da "Medeniyeti Yeniden Düşünmek" başlıklı panel düzenlendi.

09.11.2013 13:55  Güncelleme: 13:53

Üniversitenin İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Evkuran'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelle, Prof. Dr. Bekir Karlığa ve Prof. Dr. Mehmet Azimli konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Osman Eğri, yılların birikimi olan bir serginin Üniversitemizde sergilenmesinden ve tüm insanlık için son derece önemli bir konunun ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek "bugün burada, medeniyetin insanlığa sunduğu hediyeleri paylaşıyoruz, günümüz dünyasında medeniyetler çatışmasından çok medeniyetler ittifakına ihtiyaç vardır" dedi.

Açış konuşması sonrasında "Batıya Doğru Akan Nehir' adlı belgesel gösterimi ve panelistlerin özgeçmişlerinin okunması ile Prof. Dr. Mehmet Evkuran'ın moderatörlüğünde panel başladı.

Medeniyetin değerler bütünü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Evkuran, medeniyeti bir nehire benzeterek medeniyetin yeni değerler üretememesi durumunda bataklığa dönüşerek kuruyacağına dikkat çekti. İslam'ın sıcak yüzünün tüm insanlığa ulaşması için medeniyeti yeniden düşünmek durumunda olduğumuzu belirten Prof. Dr. Evkuran, günümüz dünyasında medeniyetlerle ilgili bir çıkmaz yaşandığını belirterek, medeniyetler arası çatışmanın yerini, medeniyetler ittifakının alması gerektiğini açıkladı.

Medeniyetler arası çatışmanın, özel gruplarca medeniyetler içi çatışmaya çevrildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bekir Karlığa da, Dünya'nın katliama ve çatışmaya her geçen gün daha da sürüklendiği günümüzde, medeniyetler ittifakının öneminin daha da arttığına açıkladı.

Medeniyet kavramının tarihçesinden bahsederek, topraklarımızda 20'yi aşkın dilin, dinin, milletin; medeniyet çatısı altında asırlarca bir arada barış içerisinde yaşadığına dikkat çeken Prof. Dr. Karlığa, medeniyet bilincini yaşatarak, topluma yansıtmanın insanlığa sunulabilecek en önemli armağan olduğunu belirtti.

Mehmet Akif Ersoy medeniyeti 'tek dişi kalmış canavar'a benzetiyor ve bu ifadelerle Batı'nın sömürgeci yapısına dikkat çekiyor diyen Prof. Dr. Karlığa, Dünya'da gittiği her yere medeniyet götürdüğünü iddia eden sömürgeci, emperyal zihniyetli milletlerin, medeniyetler arasında kurulabilecek yakınlığa inanarak, erdemli bir insanlık anlayışını yeryüzüne yaymalarını gerektiğini vurguladı. En büyük, en güçlü medeniyetin İslam medeniyeti olduğunu belirten Prof. Dr. Karlığa, çatışmalara sürüklenen dünyada, medeniyet kavramını gerçek anlamıyla özümsememiz gerektiğini belirterek, çatışmadan yana değil ittifaktan yana olmamız gerekiyor dedi.

Panel, Prof. Dr. Mehmet Azimli'nin "Sicilya İslam Medeniyetinin Avrupa'ya Etkileri" başlıklı konuşması ile devam etti.

Her medeniyetin diğer medeniyetlerden etkilendiğini belirterek, Avrupa'nın da İslam medeniyetinden etkilendiğini açıklayan Prof. Dr. Azimli, Avrupa'nın İslam Medeniyetinden etkilenmesinin Endülüs, Haçlı Seferleri ve Sicilya üzerinden olduğunu belirtti. Sicilya'da var olan İslam Medeniyetinin, İtalya üzerinden Alplere kadar gittiğini ifade eden Prof. Dr. Azimli, Rönesans hareketinin İtalya'da başlamasında Sicilya'nın da büyük etkisinin olduğunu belirterek, İslâm medeniyetinin insanlığa kazandırdığı değerlere dikkat çekti.

Panelistlerin, katılımcıların sorularını cevaplaması ile etkinlik sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hitit Üniversitesi'nde 'Medeniyeti Yeniden Düşünmek' Paneli Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement